Αντιπαράθεση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών ΠΑΓΝΗ με τη διοίκηση

Ηράκλειο
Αντιπαράθεση της Αγωνιστικής Συσπείρωσης Υγειονομικών ΠΑΓΝΗ με τη διοίκηση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Καταγγέλλει απαξιωτική συμπεριφορά

Παρέμβαση των εκπροσώπων των εργαζομένων συνδαυλιστών του ΠΑΜΕ Δ. Βρύσαλη και Β.Κούδα στην πρόσφατη συνεδρίαση του Δ.Σ του ΠΑΓΝΗ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών ΠΑΓΝΗ:

«Πραγματοποιήθηκε άλλη μία συνεδρίαση του ΔΣ του νοσοκομείου, όπου έγινε ξανά φανερό αυτό που λέγαμε εξαρχής σαν ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΩΝ (ΑΣΥ), ότι το θεσμικό αυτό όργανο αποτελεί έναν κρατικό μηχανισμό που υλοποιεί την κεντρική αντιλαϊκή πολιτική στην υγεία και το ίδιο προφανώς συνεχίζει να κάνει και σ’ αυτές τις κρίσιμες ώρες της έξαρσης της πανδημίας.

Είχαμε τονίσει ως ΑΣΥ ότι η εκλογή μας και η συμμετοχή μας στο όργανο αυτό θα αποτελεί τη φωνή των μαχόμενων υγειονομικών, των ασθενών και των οικογενειών τους, θα έχει στόχο την ενημέρωση των εργαζομένων, αποκαλύπτοντας τις αντιλαϊκές επιλογές υπουργείου και διοικήσεων. Αγωνιζόμαστε να σπάσει στην πράξη η σιγή νεκροταφείου που επιδιώκουν να επιβάλλουν οι διοικήσεις για το τι συζητείται μέσα στο ΔΣ.

Στη πρόσφατη συνεδρίαση λοιπόν πραγματοποιήθηκε από το διοικητή ενημέρωση για την επιστολή του διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής στην οποία γίνονταν λόγος για τις δυσχέρειες που δημιουργούσε η προφορική απόφαση για μετακίνηση της ΜΕΠΚ σε ακατάλληλο χώρο, ώστε ο νυν χώρος να εξυπηρετήσει περιστατικά ΜΕΘ non-covid, μειώνοντας έτσι τα κρεβάτια εντατικής καρδιοπαθών. Η επιστολή αυτή χαρακτηρίστηκε από την διοίκηση ως εκβιαστική.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων τονίσαμε ότι αναμφίβολα δεν μπορεί να υποβαθμιστεί χωροταξικά, αριθμητικά και τεχνολογικά η μοναδική εντατική μονάδα καρδιοπαθών που καλύπτει και περιστατικά συνολικά της νότιας Ελλάδας. Η μείωση των κρεβατιών κατά 60% πρακτικά αφαιρεί από καρδιοπαθείς δυνατότητα νοσηλείας εφόσον χρειαστεί και χαρακτηρίσαμε τη λύση αποσπασματική και ευκαιριακή, που οδηγεί στη συρρίκνωση επιπλέον τμημάτων, χωρίς να λαμβάνονται καν υπόψιν επιστημονικά κριτήρια για τη χωροθέτηση και την ανάπτυξη τέτοιων σημαντικών κλινικών.

Στις επισημάνσεις αυτές η διοίκηση, αξιοποιώντας και την σιωπηρή συμφωνία των υπολοίπων διορισμένων μελών του συμβουλίου, ξεκίνησε για μία ακόμα φορά επίθεση προς τον πρόεδρο του σωματείου και αιρετό εκπρόσωπο των εργαζομένων, κατηγορώντας τον για διασπορά ψευδών ειδήσεων στα ΜΜΕ και απειλώντας τον με καταγγελία, ενώ δεν δίστασε να προσπαθήσει να τον μειώσει αναφέροντας πως «ένας νοσηλευτής δεν μπορεί να έχει λόγο για την λειτουργία του νοσοκομείου ούτε αν υπάρχουν κρεββάτια ΜΕΘ».

Επιπλέον, απευθυνόμενοι διοικητής και υποδιοικητής και στους 2 εκπροσώπους, εργαζομένων και γιατρών, αναρωτήθηκαν αν μπορούν οι εκπρόσωποι των εργαζομένων  να  αμφισβητούν το επιχειρησιακό σχέδιο  του νοσοκομείου το οποίο βασίζεται στο επιχειρησιακό σχέδιο του υπουργείου υγείας και για το οποίο μάλιστα έχουν λάβει και συγχαρητήρια!. Έφτασαν στο σημείο  να επιρρίψουν τις ευθύνες για την καθυστέρηση δημιουργίας της νέας ΜΕΘ στους εκπροσώπους των εργαζομένων και σε όσους αμφισβητούσαν την αρχική χωροθέτηση της  σε χώρο που προηγούμενα ήταν αποθήκη.

Προφανώς οι εκπρόσωποι των εργαζομένων αντέδρασαν και κατήγγειλαν τη στάση της διοίκησης που επιχειρεί να φιμώσει οποιονδήποτε φέρνει αντίρρηση σ’ αυτή την αντιλαϊκή πολιτική, προσπαθώντας συγχρόνως να επιρρίψουν αλλού τις ευθύνες για τις δικές τους πολιτικές επιλογές. Θεωρούμε ότι οι ενέργειες αυτές είναι συνέχεια της απαράδεκτης τακτικής της διοίκησης του νοσοκομείου να τρομοκρατεί συστηματικά τους συναδέλφους π.χ με «εντέλλεσθε». Τους διαμηνύσαμε ξεκάθαρα πως δεν πρόκειται να μας κλείσουν το στόμα, ούτε να ζητήσουμε την έγκριση τους για να διαδηλώνουμε και να δηλώνουμε την αντίθεση μας στη πολίτικη που τσακίζει τα δικαιώματα ασθενών και υγειονομικών. Δεν θα υπερασπιστούμε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που βασίζεται στη λογική κόστους-όφελους, που βάζει στην ζυγαριά την υγεία του λαού και το κέρδος των επιχειρηματικών ομίλων. Σε ένα επιχειρησιακό σχέδιο που μετατρέπει το νοσοκομείο μας σε νοσοκομείο μίας νόσου με τεράστιες συνέπειες για τους χρόνια πάσχοντες ασθενείς αλλά και τα έκτακτα περιστατικά.

 Οι υγειονομικοί δίνουμε εδώ και πολλούς μήνες σκληρή μάχη με αυταπάρνηση μέσα σε απαράδεκτες εργασιακές συνθήκες, με εξαντλητικά ωράρια, με ελάχιστα ή καθόλου μέτρα ατομικής προστασίας και διαμηνύουμε προς όλους ότι τέτοιου είδους απαξιωτικές και επιθετικές συμπεριφορές θα λάβουν την απάντηση που τους αξίζει.

Στα επιπλέον θέματα που απασχόλησαν το ΔΣ:

Στο θέμα της συμβάσης του νοσοκομείου με τη μονάδα Μικροβιολογικής Υγιεινής του Πανεπιστήμιου Κρήτης προκειμένου να υπάρχει πιστοποίηση ISO που ν’ αφορά στο μικροβιολογικό έλεγχο και τη συμβουλευτική κάλυψη του τμήματος διατροφής, ψηφίσαμε λευκό επισημαίνοντας ότι είναι αδιανόητο δημόσιο πανεπιστημιακό νοσοκομείο να πληρώνει το αντίστοιχο πανεπιστημιακό ίδρυμα για τέτοιο ζήτημα και δείχνει στη πράξη τι σημαίνει ιδιωτικοποίηση σε παιδεία-υγεία.

Τέλος στο θέμα της ανανέωσης σύμβασης των εργασιών συντήρησης της ηλεκτρονικής διαχείρισης δεδομένων ασθενών ΜΕΘ και ΜΕΘ παίδων μέσω συγκεκριμένης εταιρίας, καταψηφίσαμε τη σχετική εισήγηση, σημειώνοντας ότι είναι απαράδεκτο το ΕΣΥ, με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων, να μην στελεχώνει επαρκώς το τμήμα πληροφορικής και να συμπράττει με εταιρίες όταν θα μπορούσε να έχει στη διάθεση του, πολυάριθμους, ικανούς και εξειδικευμένους επιστήμονες στις νέες τεχνολογίες».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News