Κακοκαιρία στη Χερσόνησο: Μισό εκατομμύριο ευρώ για τους πλημμυροπαθείς

Ηράκλειο
Κακοκαιρία στη Χερσόνησο: Μισό εκατομμύριο ευρώ για τους πλημμυροπαθείς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το ανώτερο όριο αποζημίωσης θα ανέλθει στα 6.000 ευρώ

Το πρώτο μισό εκατομμύριο ευρώ που θα διατεθεί σε πλημμυροπαθείς συνανθρώπους μας, των οποίων η οικοσκευή έπαθε ζημιές στην πρόσφατη πρωτόγνωρη θεομηνία που έπληξε την Κρήτη, εξασφάλισε ο Δήμος Χερσονήσου, και σήμερα θα προβεί στις σχετικές διαδικασίες για να δοθούν τα πρώτα χρήματα των αποζημιώσεων.

Την πληροφορία αυτή έδωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος, τονίζοντας ότι το ανώτερο όριο αποζημίωσης θα ανέλθει στα 6.000 ευρώ, αλλά αυτό προϋποθέτει και τις ανάλογου μεγέθους ζημιές, πάντα στην πρώτη κατοικία των πληγέντων δημοτών.

«Το μεσημέρι της Παρασκευής δόθηκαν 500.000 ευρώ από το υπουργείο των Εσωτερικών και από αύριο (σ.σ. σήμερα) κάνουμε τροποποίηση προϋπολογισμού και άμεσα, δηλαδή από Τρίτη με Τετάρτη, θα αρχίσουμε να καταβάλλουμε στους λογαριασμούς των πρώτων 70 ατόμων που έχουμε ξεχωρίσει τα χρήματα που δικαιούνται. Αλλά να ξεκαθαρίσουμε: Εμείς αποζημιώνουμε μόνο πρώτη κατοικία. Δηλαδή πληρώνουμε τα 600άρια και μετά την οικοσκευή. Τώρα ξεκινάμε με 600άρια. Δηλαδή προβλεπόμενο επίδομα. Στο μεταξύ, για το επόμενο διάστημα έχουν γίνει ήδη οι πρώτες αιτήσεις και τις βλέπει η τριμελής επιτροπή για να πληρωθούν οι οικοσκευές. Αλλά από ’κει και πέρα, οι επιχειρηματίες που έχουν υποστεί ζημιές θα αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ της Περιφέρειας Κρήτης. Και ό,τι έχει να κάνει με ζημιές στα κτήρια, αρμόδιο για να δώσει τις αποζημιώσεις είναι το υπουργείο Υποδομών. Δεν έχει σχέση ο Δήμος», ξεκαθαρίζει προς την εφημερίδα “Νέα Κρήτη” ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

Πάνω από 600 οι αιτήσεις

Στο μεταξύ, σύμφωνα με τον δήμαρχο Χερσονήσου, «για την πρώτη κατοικία οι αιτήσεις είναι πολλές και ξεπερνούν τις 600, μπορεί και τις 700, διότι οι αιτήσεις γίνονται συνέχεια. Αλλά προφανώς και δεν είναι όλοι δικαιούχοι. Ο νόμος είναι σαφής. Αυτοί που δικαιούνται είναι αυτοί που εκείνες τις μέρες είχε κηρυχτεί το σπίτι τους σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και δεν έμεναν σπίτι τους. Αυτοί που είχαν πάθει ζημιές στις οικοσκευές τους, όμως, θα αποζημιωθούν μέχρι και 6.000 ευρώ.

Αλλά, όταν λέμε αποζημίωση έως 6.000 ευρώ, εκεί όπου έχει καταστραφεί ένας καναπές, ένα πλυντήριο και ένα ψυγείο, προφανώς δε θα δοθούν 6.000 ευρώ. Θα πάρουν την εκτιμηθείσα αξία που έχουν αυτά τα είδη. Και το ξαναλέω γιατί είναι σημαντικό αυτό: Πάντοτε μιλάμε για την πρώτη κατοικία. Για να πάρει κάποιος 6.000 ευρώ, πρέπει να έχει πολύ σοβαρές ζημιές στην οικοσκευή του, με μεγάλη και εκτεταμένη ζημιά σε σοβαρής αξίας πράγματα. Αλλά, αν έχει πέσει ένα τοιχίο ή στο κτήριο έχει χαλάσει ο λέβητας κ.λπ., ξαναλέω ότι δεν αποζημιώνεται από εμάς. Αποζημιώνεται από το υπουργείο Υποδομών...».

Για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις

Για τις ζημιές που υπέστησαν οι αγρότες - τόσο στις ελιές όσο και σε άλλες καλλιέργειες - ο δήμαρχος Χερσονήσου, Γιάννης Σέγκος, λέει στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”: «Ευτυχώς, κατόπιν πιέσεων που ασκήσαμε εδώ και καιρό, εκείνο το οποίο δέχτηκαν είναι να ενταχτούν στο καθεστώς αποζημίωσης και όσοι έχουν εγγεγραμμένες τις καλλιέργειές τους στο ΟΣΔΕ, ακόμα και αν δεν τις έχουν ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ...». Οι πληγείσες καλλιέργειες τόσο από το χαλάζι που είχε προηγηθεί των πλημμυρικών φαινομένων, όσο και για τις καλλιέργειες που καταστράφηκαν στη συνέχεια, είναι ελαιοκαλλιέργειες, μπανάνες, οπωροκηπευτικά, όπως επίσης και καλλιέργειες που δεν ήταν ασφαλισμένες στον ΕΛΓΑ όπως αλόη και γαρύφαλλα. «Στα γαρύφαλλα και την αλόη, δεν υπάρχει καν κωδικός. Είναι καλλιέργειες ανασφάλιστες. Τώρα ζητάμε να καταγραφούν και να ενταχθούν στις αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ», όπως τονίζει προς την εφημερίδα μας ο δήμαρχος Χερσονήσου Γιάννης Σέγκος.

Καθαρίζονται τα ρέματα στην περιοχή

Στο μεταξύ, ήδη έχει ξεκινήσει ο καθαρισμός των ρεμάτων, ούτως ώστε να μην ξαναβιώσει ο τόπος τέτοιες καταστροφές, κάτι βέβαια που δεν εξαρτάται μόνο από τον ανθρώπινο παράγοντα. Ο δήμαρχος Χερσονήσου διευκρινίζει τα εξής: «Καθαρισμός ρεμάτων αυτή την εποχή γίνεται από παντού και με τη βοήθεια της Περιφέρειας Κρήτης. Και να ξέρετε ότι τα ρέματα είναι αρμοδιότητα της Περιφέρειας Κρήτης. Και εννοώ το εξωαστικό κομμάτι. Το αστικό κομμάτι είναι αρμοδιότητα του Δήμου. Αλλά να ξέρετε ότι οι ζημιές έχουν προκύψει από το εξωαστικό κομμάτι. Και η Περιφέρεια αυτή τη στιγμή, με μια-δυο εργολαβίες που έχει δώσει, βοηθάει καλά. Αλλά και πριν συμβεί αυτό το φαινόμενο, οι άνθρωποι δεν προλάβαιναν να τα καθαρίσουν όλα...». Μάλιστα, όπως λέει, «φανταστείτε ότι σε μια έκταση 33x33 έπεσαν 33 τόνοι νερό. Είναι πάρα πολύ μεγάλος ο όγκος. Εκεί δεν υπάρχει σύστημα απορροής των υδάτων το οποίο να μπορεί να αντέξει...».

Τέλος, ο ίδιος καταλήγει λέγοντας ότι πλέον για πρώτη φορά θα υπάρξει οριοθέτηση και διευθέτηση των ρεμάτων, κάτι που δεν έχει γίνει τα προηγούμενα 40 χρόνια. «Κάποιοι που έχουν κάνει καταπατήσεις θα δυσαρεστηθούν. Αλλά τι να κάνουμε; Φανταστείτε ότι ανάλογης έντασης πλημμυρικό φαινόμενο είχε ξανασυμβεί στην περιοχή μας το 1977. Αλλά τότε ακόμα όλες οι παραλίες ήταν αδόμητες. Και έτσι δεν υπήρχαν τότε τα προβλήματα που υπήρξαν σήμερα. Αλλά τώρα δυστυχώς, με τόση οικιστική ανάπτυξη που υπήρξε σε όλα τα παράλια, είχαμε πρόβλημα...».

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News