Ηράκλειο

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Διασωληνωμένοι ασθενείς σε κοινούς θαλάμους

"Ζητάμε διαρκώς ανάπτυξη νέων πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ" αναφέρει η ανακοίνωση

Μετά τις αποκαλύψεις του δελτίου ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ  TV για παραμονή ασθενών σε κοινούς θαλάμους αφού δεν υπάρχουν κλίνες στις ΜΕΘ, στο θέμα αναφέρθηκε και το Σωματείο Εργαζομένων του ΠΑΓΝΗ. Όπως αναφέρει, οι αλλαγές στο νοσοκομείο έχουν ως αποτέλεσμα την παραμονή διασωληνωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Η μείωση των κλινών νοσηλείας σοβαρών περιστατικών non-COVID -λόγω της αποκλειστικής διάθεσης όλης της ΜΕΘ για ασθενείς COVID και της μετατροπής 5 κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών (ΜΕΠΚ) σε ΜΕΘ non-COVID- έχει σαν αποτέλεσμα την παραμονή διασωληνωμένων ασθενών σε κοινούς θαλάμους. Τραυματίας έμεινε για ώρες στην ανάνηψη του ΠΑΓΝΗ μετά από επείγον χειρουργείο, ασθενής διασωληνώθηκε στη Νευρολογική και συνέχισε τη νοσηλεία σε απλό θάλαμο της κλινικής, σοβαρά καρδιολογικά περιστατικά (που χρήζουν εντατικής παρακολούθησης) νοσηλεύονται σε κοινές κλίνες της Καρδιολογικής, ενώ καθυστερούν πάνω από 10 νευροχειρουργικές επεμβάσεις εξεργασιών εγκεφάλου. Οι συνθήκες αυτές είναι επισφαλείς για τη νοσηλεία ασθενών σε κρίσιμη κατάσταση και θέτουν σε κίνδυνο την υγεία αλλά και την ίδια τη ζωή τους.

Δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις λειτουργίας για τις νέες κλίνες ΜΕΘ που έχει καθορίσει το ΚΕΣΥ (το 2016), σύμφωνα με τις οποίες ο χώρος νοσηλείας πρέπει να είναι «κατ’ ελάχιστο 25m2 ανά κρεβάτι» και οι νοσηλευτές να είναι «κατ’ ελάχιστον 4» ανά κλίνη ΜΕΘ και να έχουν «επιπλέον εκπαίδευση στην εντατική και επείγουσα ιατρική». Η στελέχωση των «νέων» αυτών κλινών ΜΕΘ γίνεται με νεοπροσληφθέντες ειδικευόμενους νοσηλευτές και με μετακινήσεις του υπάρχοντος ανεπαρκούς (επικουρικού κυρίως) προσωπικού, ένα μεγάλο μέρος του οποίου δεν έχει ούτε εμπειρία ούτε κατάλληλη εκπαίδευση για να ανταποκριθεί στις αυξημένες απαιτήσεις της εντατικής και επείγουσας θεραπείας.

Παρόλο που ζητάμε επανειλημμένα από την αρχή της επιδημίας ανάπτυξη νέων πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ και ΜΑΦ με την προμήθεια του αναγκαίου εξοπλισμού και την έγκαιρη πρόσληψη μόνιμου ιατρικού, νοσηλευτικού, και λοιπού υγειονομικού προσωπικού, ώστε να υπάρχει ο απαραίτητος χρόνος προετοιμασίας και εκπαίδευσης για την ασφαλή νοσηλεία βαριά ασθενών, πέρασαν εννιά μήνες χωρίς να παρθεί κανένα ουσιαστικό μέτρο με ευθύνη των διοικήσεων και του υπουργείου Υγείας.

Εις βάρος των ασθενών που πάσχουν από άλλα νοσήματα είναι και η δημιουργία κλινών COVID από τη δέσμευση θαλάμων διαφόρων κλινικών (πχ. της Νεφρολογικής), όπως και η μείωση των τακτικών χειρουργείων και των τακτικών εξωτερικών ιατρείων, ενώ οι αναμονές για επεμβάσεις και για ραντεβού με γιατρούς είναι ήδη πολύμηνες.

Τα προβλήματα αυτά αποτυπώνουν την αποτυχία των σχεδιασμών κυβέρνησης και διοικήσεων 7ης ΥΠΕ και ΠΑΓΝΗ και διαψεύδουν τους ισχυρισμούς τους για θωράκιση του δημόσιου συστήματος. Οι καθυστερημένες και βεβιασμένες προσπάθειες πρόχειρης κάλυψης των αναγκών της πανδημίας στερούν πολύτιμα κρεβάτια από τη νοσηλεία non-COVID ασθενών, καθυστερούν τη διάγνωση και θεραπεία τους και αυξάνουν τον κίνδυνο νοσηρότητας και θνητότητας από διάφορες παθήσεις.

Αυτά είναι τα αποτελέσματα της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης των νοσοκομείων, της πολιτικής που βάζει προτεραιότητα την εξοικονόμηση κρατικών δαπανών σε σχέση με την προστασία της υγείας.

Προκειμένου να εξασφαλισθούν ασφαλείς συνθήκες λειτουργίας των ΜΕΘ, χρειάζεται:

  • Να γίνουν άμεσα προσλήψεις επαρκούς μόνιμου κατάλληλα εκπαιδευμένου νοσηλευτικού προσωπικού, αξιοποιώντας και τους επιλαχόντες της προκήρυξης 2Κ και τους αιτούντες για επικουρικό προσωπικό.
  • να μονιμοποιηθούν οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.
  • Να εξασφαλιστεί με κρατική ευθύνη η συνεχιζόμενη εκπαίδευση του προσωπικού των ΜΕΘ και των ΤΕΠ στη εντατική και επείγουσα θεραπεία.
  • Να διασφαλιστεί η ασφαλής νοσηλεία και η απρόσκοπτη πρόσβαση όλων των ασθενών σε πλήρεις υπηρεσίες περίθαλψης.
  • Αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης του νοσοκομείου για επέκταση υποδομών και προμήθεια εξοπλισμού, ώστε η δημιουργία νέων κλινών ΜΕΘ να μην γίνεται εις βάρος άλλων απαραίτητων κλινών του νοσοκομείου.
  • Επίταξη των ιδιωτικών κλινών ΜΕΘ και ένταξη του συνόλου του προσωπικού και του εξοπλισμού τους στο κρατικό σχέδιο αντιμετώπισης της πανδημίας.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια