Εργατικό ατύχημα: Πως καρφώθηκε η μπετόβεργα στον 25χρονο εργάτη

Ηράκλειο
Εργατικό ατύχημα: Πως καρφώθηκε η μπετόβεργα στον 25χρονο εργάτη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δεύτερο εργατικό ατύχημα στην Κρήτη, μέσα σε λίγες ημέρες

Σε παγίδα μετατράπηκε για 25χρονο εργάτη σε συνεργείο υπερεργολάβου του ΟΤΕ, στην περιοχή της Θερίσσου στο Ηράκλειο, μία από τις λαμαρίνες που, για άγνωστους λόγους, είχε τοποθετήσει ένα άλλο συνεργείο σε υπόγειο εργοτάξιο παλιάς πολυκατοικίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες που συγκέντρωσε η εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, τόσο από την αρμόδια υπηρεσία που ξεκίνησε την έρευνα, όσο και από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου και μέλος της μικτής επιτροπής για τα εργατικά ατυχήματα Γιάννη Γωνιανάκη, ο άτυχος εργάτης, προφανώς την ώρα της δουλειάς, πάτησε σε μια λαμαρίνα η οποία υποχώρησε και βρέθηκε στο κενό σε βάθος τεσσάρων μέτρων, με συνέπεια να του καρφώσει η λαμαρίνα μαζί με μια μπετόβεργα στο πίσω μέρος του δεξιού του ποδιού!

Φαίνεται πως ο νεαρός εργάτης είχε άγιο, αφού ο τραυματισμός του τελικά - σύμφωνα με τις χθεσινές πληροφορίες - δεν ήταν τόσο σοβαρός όσο αρχικά φαινόταν. Αλλά, από ’κει και πέρα, υπάρχουν “ερωτηματικά” που διερευνώνται από την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία.

Για τον απεγκλωβισμό του έφτασαν στο σημείο άνδρες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας Ηρακλείου και της ΕΜΑΚ, που έπρεπε να κόψουν τη λαμαρίνα για να τον ανασύρουν από το χαντάκι. Μάλιστα, ένα μέρος της λαμαρίνας όπως και η μπετόβεργα έμειναν στο σώμα του εργάτη, κατά τη μεταφορά του στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου, όπου χρειάστηκε να μεταβούν και οι άνδρες της ΕΜΑΚ προκειμένου να συμμετάσχουν στην επιχείρηση για την κοπή και την αφαίρεση των ξένων σωμάτων που του είχαν καρφωθεί.

«Ελλιπή τα μέτρα ασφαλείας»

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου και μέλος της μικτής επιτροπής για τα εργατικά ατυχήματα, Γιάννης Γωνιανάκης, μετά την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία πήγε και ο ίδιος στον τόπο του ατυχήματος. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, «ήταν εργαζόμενος εργολαβικός του ΟΤΕ. Έκαναν επέκταση του δικτύου. Κάποια στιγμή χρειάστηκε να μπει σε ακάλυπτη οικοδομή, όπου ο ιδιοκτήτης έκανε άλλες εργασίες. Είχε σκάψει το υπόγειο και είχε τοποθετήσει φύλλα λαμαρίνας πάνω από το κενό. Ο εργαζόμενος πήγε εκεί για να βάλει τη σκάλα και να τοποθετήσει το κουτί του ΟΤΕ. Και πάτησε πάνω στις λαμαρίνες, οι οποίες υποχώρησαν, και έτσι βρέθηκε στο υπόγειο. Αυτές οι εργασίες είχαν σχέση με τον ιδιοκτήτη της οικοδομής και όχι με τον εργολάβο του ΟΤΕ, που δεν ήταν εκεί. Το τραγικό, πάντως, γενικότερα είναι ότι δεν παίρνονται τα μέτρα ασφαλείας. Υπάρχει εντατικοποίηση της εργασίας και στις εργασίες του ΟΤΕ. Και δέχονται αυτή την πίεση οι τεχνικοί. Βιάζονται, με αποτέλεσμα να μην προσέχουν και να γίνονται ατυχήματα. Την ίδια ώρα δεν τους έχουν δώσει κράνη, ζώνες και γενικότερα Μέσα Ατομικής Προστασίας»...

Η Επιθεώρηση

Από την Επιθεώρηση Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία είπαν στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη” χθες: «Εμείς διαπιστώσαμε έλλειψη μέτρων ασφάλειας και θα συντάξουμε τη σχετική έκθεση έρευνας. Αφού συνταχθεί η έκθεση έρευνας η υπόθεση θα ακολουθήσει την περαιτέρω πορεία βάσει της εργατικής νομοθεσίας»...

Πάντως, όπως μας επισήμαναν, «ευθύνες προκύπτουν τόσο για τον εργολάβο του ΟΤΕ όσο και για τον ιδιοκτήτη της οικοδομής, που για κάποιους λόγους είχε τοποθετήσει τις λαμαρίνες πάνω από το κενό, ενώ για να υπάρχει πέρασμα είχε τοποθετήσει μπροστά στην είσοδο σιδερένια μαδέρια. Προφανώς για καλό τα είχε βάλει όλα αυτά, αλλά οι λαμαρίνες παραπλάνησαν τον εργάτη του ΟΤΕ»...

Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, οι εργασίες στην πολυκατοικία, που είναι παλιάς κατασκευής, προφανώς γίνονται για αντιστήριξη του κτηρίου. Δε φαίνεται, από τα μέχρι τώρα στοιχεία, να είχαν σχέση το συνεργείο του ΟΤΕ με το συνεργείο της οικοδομής. Η έρευνα για να διαπιστωθεί τι ακριβώς συνέβη και να καταγραφούν όλες οι λεπτομέρειες του συμβάντος βρίσκεται σε εξέλιξη.

Δείτε το ρεπορτάζ από το Δελτίο Ειδήσεων της ΚΡΗΤΗ TV:

Δεύτερο ατύχημα μέσα σε λίγες μέρες

Το χθεσινό εργατικό ατύχημα συνέβη λίγες μέρες μόνο μετά το σοβαρό εργατικό ατύχημα που είχε συμβεί σε κρεοπωλείο του Αρκαλοχωρίου, όταν τμήμα του χεριού μιας νεαρής κοπέλας αναγκάστηκαν να ακρωτηριάσουν οι γιατροί μετά από ατύχημα που είχε με μηχανή του κιμά.

Η νεαρή κοπέλα τραυματίστηκε σοβαρά, όταν κάτω από αδιευκρίνιστες συνθήκες “πιάστηκε” το χέρι της στη μηχανή.

Μεταφέρθηκε αρχικά στο Κέντρο Υγείας Αρκαλοχωρίου και στη συνέχεια με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Βενιζέλειο Νοσοκομείο, όπου και εισήχθη αμέσως στο χειρουργείο.

Δυστυχώς, παρά τις προσπάθειες των γιατρών, δεν κατάφεραν να σώσουν το χέρι της και προχώρησαν σε ακρωτηριασμό της παλάμης του χεριού της.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News