Ηράκλειο

Δημοτικά τέλη για τα ξεχασμένα… εμβαδά: Σε 24 δόσεις η χρέωση για τα επιπλέον τ.μ.

Σε βάθος διετίας απλώνεται η επιβάρυνση μέσω δημοτικών τελών για τα ξεχασμένα... εμβαδά που δηλώθηκαν το 2020

Ανάμικτα συναισθήματα γεννούν οι εξελίξεις στο μέτωπο της διόρθωσης των τετραγωνικών μέτρων που δηλώνονται στους Δήμους και αποτελούν τη βάση για τις χρεώσεις των δημοτικών τελών και φόρων...

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων που ανταποκρίθηκαν στη ρύθμιση του ΥΠ.ΕΣ., δήλωσαν τα... ξεχασμένα τετραγωνικά και γλίτωσαν από πρόστιμα και αναδρομικές χρεώσεις της προηγούμενης 5ετίας, θα κληθούν μεν να βάλουν το χέρι στην τσέπη για αναδρομικές χρεώσεις των δημοτικών τελών και φόρων του 2020, θα πληρώσουν όμως δε σε βάθος 2ετίας. Θα πληρώσουν δηλαδή, με βάση σχετική ρύθμιση που ετοιμάζεται από το ΥΠ.ΕΣ., σε 24 μηνιαίες δόσεις τον μικρό αυτό ΕΝΦΙΑ που προκύπτει για το 2020, κάτι που σημαίνει πρακτικά πως η μηνιαία επιβάρυνση μέσω των λογαριασμών ρεύματος θα είναι ανεπαίσθητη για τον κάθε ιδιοκτήτη.

Ο μικρός αυτός ΕΝΦΙΑ αφορά σε ένα ποσό ύψους 115 εκατομμυρίων ευρώ και προκύπτει από τη δημοτική φορολόγηση για το 2020 επί των επιπλέον τετραγωνικών που δήλωσαν τώρα όσοι πολίτες είχαν δηλώσει παλαιότερα (είτε σκόπιμα, είτε από αμέλεια, είτε από μπλέξιμο) στον Δήμο διαφορετικό εμβαδόν της ιδιοκτησίας του ή των ιδιοκτησιών τους από αυτό που είναι δηλωμένο στο Ε9.

Συγκεκριμένα, πρόκειται για 2.710.217 πολίτες που δήλωσαν 60.630.700 αδήλωτα τετραγωνικά.

Για όλα αυτά τα τετραγωνικά μέτρα, χάρη στη ρύθμιση του ΥΠ.ΕΣ., οι εμπλεκόμενοι ιδιοκτήτες γλίτωσαν τα πρόστιμα και τις προσαυξήσεις των δημοτικών φόρων και τελών για την προηγούμενη 5ετία ή και 10ετία σε ορισμένες περιπτώσεις Δήμων. Όμως δε γλιτώνουν την επιπλέον χρέωση των δημοτικών τελών με βάση τα αληθινά, αυξημένα πλέον εμβαδά ακινήτων για το 2020. Για όλα αυτά τα ξεχασμένα τετραγωνικά που δηλώθηκαν μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας της ΚΕΔΕ θα επιβληθούν για το 2020 και μάλιστα αναδρομικά (δηλαδή από την 1η Ιανουαρίου 2020) τα δημοτικά τέλη, οι δημοτικοί φόροι και ο ΤΑΠ. Ως ανταμοιβή όμως για την καλή θέληση που έδειξαν όλοι αυτοί οι ιδιοκτήτες, δηλώνοντας τα πραγματικά εμβαδά των ακινήτων τους, η κυβέρνηση αναμένεται να προχωρήσει σε μια σημαντική κίνηση.

Η ρύθμιση

Ειδικότερα, σύμφωνα με τον “Ελεύθερο Τύπο”, μέσα στον Δεκέμβριο ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος θα καταθέσει στη Βουλή προς ψήφιση μια ευνοϊκή ρύθμιση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων που δήλωσαν στην ηλεκτρονική πλατφόρμα ΚΕΔΕ τις πραγματικές επιφάνειες των σπιτιών τους, των εξοχικών κατοικιών τους και των λοιπών κτισμάτων τους, ώστε να μην επιβαρυνθούν εφάπαξ με τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων που χρεώθηκαν αναδρομικά για όλο το έτος 2020. Η πληρωμή δε θα γίνει εφάπαξ, αλλά σε βάθος 2ετίας. Με τη ρύθμιση αυτή θα προβλέπεται συγκεκριμένα ότι τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων που προκύπτουν από τις δηλώσεις των πραγματικών τετραγωνικών μέτρων των ακινήτων στους Δήμους, τις οποίες υπέβαλαν εκατομμύρια ιδιοκτήτες, μέσω της πλατφόρμας της ΚΕΔΕ, θα μπορούν να εξοφληθούν σε 24 δόσεις, μέσω των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος των ετών 2021 και 2022.

Τα κέρδη

Σταδιακή η επιβάρυνση

Με τον τρόπο αυτό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών θα επιδιώξει να μην επιβαρυνθούν απότομα με επιπλέον ποσά τελών όσοι δημότες συμμορφώθηκαν με το κάλεσμά της για δήλωση των πραγματικών επιφανειών των ακινήτων τους. Οι δημότες αυτοί θα είναι πολλαπλά κερδισμένοι, καθώς έχουν ήδη απαλλαγεί από την υποχρέωση να πληρώσουν ποσά δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων συνολικού ύψους άνω του 1,5 δισ. ευρώ, τα οποία αντιστοιχούν στην πενταετία 2015-2019 ή ακόμη και στη δεκαετία 2010-2019 (και συμπεριλαμβάνουν και τα αναλογούντα ποσά προστίμων και τόκων εκπρόθεσμης καταβολής, τα οποία είναι υπέρογκα). Επιπλέον, τα ποσά που θα κληθούν να καταβάλουν αναδρομικά για το 2020 θα είναι απαλλαγμένα από πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής δηλώσεων και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής και θα τα χρεωθούν τμηματικά, σε 24 δόσεις, με τους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος των επόμενων ετών.

Ουσιαστικά, οι επιπλέον χρεώσεις που θα υποστούν οι δημότες θα περάσουν ανεπαίσθητες στους επόμενους λογαριασμούς ρεύματος, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις τα επιπλέον ποσά δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων που αντιστοιχούν στα πρόσθετα τετραγωνικά μέτρα που δηλώθηκαν στους Δήμους είναι ποσά χαμηλότερα των 100 ευρώ σε ετήσια βάση.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια