Εξομολόγηση νοσηλευτή του Βενιζελείου: «Είναι πολύ δύσκολο όταν ένας άρρωστος πεθαίνει»

Ηράκλειο
Εξομολόγηση νοσηλευτή του Βενιζελείου: «Είναι πολύ δύσκολο όταν ένας άρρωστος πεθαίνει»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι δύσκολες και ανθρώπινες στιγμές στην εντατική

Η έκβαση της πρωτόγνωρης και παγκόσμιας υγειονομικής κρίσης που βιώνουμε, «παίζεται» στα δημόσια νοσοκομεία και απ’ όλα τα νούμερα που ακούμε καθημερινά  στις επίσημες ενημερώσεις, αυτό που προκαλεί τη μεγαλύτερη αγωνία είναι ο αριθμός των διασωληνωμένων. Των ασθενών που νοσούν βαριά και χρειάζονται επειγόντως μια θέση στις  Μονάδες  Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ).

Στη χώρα μας οι ΜΕΘ ήταν από τους τομείς εκείνους που τσεκουρώθηκαν πρώτοι από τις πολιτικές λιτότητας, με αποτέλεσμα την αποκαρδιωτική στατιστική αποτύπωση που έδειχνε 6 κλίνες ΜΕΘ ανά 100.000 κατοίκους.  Την ιδία στιγμή ο αντίστοιχος ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι  12 κλίνες ανά 100.000 κατοίκους.

Οι ΜΕΘ λοιπόν είναι ο χώρος που δίνεται η  πιο κρίσιμη μάχη με τον Covid -19. Νοσοκομειακές πτέρυγες  αποκομμένες από τη βουή και την κίνηση του υπόλοιπου νοσοκομείου. Γεμάτες αθόρυβες προσδοκίες και αβάσταχτες ματαιώσεις.

Το πιο ευαίσθητο κομμάτι του Εθνικού Συστήματος Υγείας, αφού αποτελεί το ύστατο καταφύγιο των ανήμπορων, το τελευταίο χαράκωμα της ζωής.

Με την κάμερα της ΚΡΗΤΗ TV  βρεθήκαμε στη ΜΕΘ του Βενιζέλειου νοσοκομείου και καταγράψαμε τον αγώνα των γιατρών και νοσηλευτών της πανδημίας. Τις συγκινητικές στιγμές των καθημερινών «ηρώων» με τις λευκές μπλούζες.

«Έχουμε να κάνουμε με έναν ιό πολύ επιθετικό»

Ο Υπεύθυνος της Ομάδας Νοσηλευτών ΜΕΘ Βενιζέλειου νοσοκομείου Μιχάλης Μπογατίνης μίλησε στην εκπομπή «Ανδριανή» λίγο πριν στην ΜΕΘ για άλλη μια εφημερία. Όπως τόνισε «έχουμε να κάνουμε με έναν ιό πολύ επιθετικό. Ουσιαστικά τα δεδομένα αλλάζουμε καθημερινά. Κανείς δεν ξέρει να πει τι συμβαίνει. Πότε μπορεί κανείς να νοσήσει βαριά, πότε θα επιδεινωθείς, πότε θα διασωληνωθείς».

Και συμπληρώνει: «Η αγωνία μου κάθε μέρα είναι αν τα παιδιά που είχαν βάρδια πέρασαν καλά… με την έννοια δεν κόλλησαν, δεν εκτέθηκαν στον ιό, αν οι άρρωστοι είναι ασφαλείς».

«Στεναχωριέσαι όταν κάποιος άρρωστος πεθαίνει»

Για τις πιο ανθρώπινες στιγμές ο κ.Μπογατίνης περιγράφει: «στεναχωριέσαι όταν κάποιος άρρωστος βαραίνει εκεί που δεν το περιμένεις ή όταν πεθαίνει ξαφνικά όπως γίνεται τώρα…» Θυμάται μάλιστα ανάλογο περιστατικό όπου «χάθηκε» ασθενής αναφέροντας: «ήταν πολύ δύσκολο».

Δείτε τη συνέντευξη στην εκπομπή «Ανδριανή»:

Σκηνοθεσία εξωτερικού γυρίσματος – μοντάζ: Αντώνης Ρενιέρης 

Κάμερα: Αντώνης Στυλιανάκης

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News