Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Απατηλή η εικόνα ετοιμότητας του νοσοκομείου»

Ηράκλειο
Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Απατηλή η εικόνα ετοιμότητας του νοσοκομείου»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Απάντηση σε δηλώσεις για την ετοιμότητα του ΠΑΓΝΗ

Τη δική του απάντηση για την ετοιμότητα του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου δίνει το Σωματείο Εργαζομένων.

Όπως αναφέρουν, δεδομένης της υποστελέχωσης, αλλά και των ελλείψεων εξοπλισμού και υποδομών, οι δηλώσεις πως «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα», «είναι ψευδείς», σύμφωνα με το σωματείο.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Οι Διοικήσεις της 7ης ΥΠΕ και του ΠΑΓΝΗ παρουσίασαν για άλλη μια φορά σε δηλώσεις τους στις 25/11 μια απατηλή εικόνα ετοιμότητας του νοσοκομείου, παρά τη σοβαρή υποστελέχωση και την ανεπάρκεια κλινών ΜΕΘ. Εξακολουθούν να κάνουν επίκληση στην ατομική ευθύνη για τήρηση των μέτρων, ενώ δεν αναλαμβάνουν τις δικές τους ευθύνες που δεν εκμεταλλεύτηκαν τους εννιά αυτούς μήνες της πανδημίας για να καλύψουν τις τεράστιες ελλείψεις προσωπικού, εξοπλισμού και υποδομών, δηλώνοντας ωστόσο ψευδώς ότι «έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα».

Παραπλανούν με δηλώσεις για «ενίσχυση με ανθρώπινο δυναμικό», ενώ οι προσλήψεις επικουρικών που γίνονται κατά τη διάρκεια της πανδημίας καλύπτουν προσωρινά λιγότερο από το 40% των τουλάχιστον 550 κενών θέσεων (στο ΠΑΓΝΗ), με αποτέλεσμα οι εργαζόμενοι να κάνουν εξαντλητικά ωράρια, να μετακινούνται συνεχώς μεταξύ τμημάτων, να μην παίρνουν όλες τις άδειες ειδικού σκοπού που δικαιούνται και να μην βγαίνουν σε καραντίνα όλοι όσοι εκτίθενται σε κρούσματα.

Η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ επαίρεται για διπλασιασμό των κλινών ΜΕΘ, όταν η ενίσχυση στην οποία αναφέρεται αφορά το άνοιγμα 4 προϋπαρχόντων κλινών (που ήταν κλειστές λόγω υποστελέχωσης) και την προσθήκη δύο εμβόλιμων κρεβατιών στον υπάρχοντα χώρο MEΘ (η οποία μετατράπηκε εξολοκλήρου σε ΜΕΘ COVID) και την μετατροπή 4 κλινών της Μονάδας Εντατικής Παρακολούθησης Καρδιοπαθών σε ΜΕΘ non-COVID, ενώ η στελέχωση αυτών των κλινών έγινε με μετακινήσεις και προσλήψεις επικουρικών και ειδικευομένων νοσηλευτών, χωρίς νέες μόνιμες προσλήψεις. Αναφέρεται και στην επέκταση της ΜΕΘ που μόλις ξεκίνησε, αποσπώντας χώρους από άλλα τμήματα, με χρηματοδότηση από το Ίδρυμα Νιάρχος (αντί για κρατική), η οποία δεν θα ολοκληρωθεί πριν τα τέλη Φλεβάρη, ενώ η πληρότητα στις ΜΕΘ ήδη ξεπερνά το 80% και στην περιοχή μας.

Οι διοικητές καλλιεργούν τον εφησυχασμό, δηλώνοντας ότι δεν υπάρχουν «ιδιαίτερα προβλήματα», όταν -προκειμένου να παρέχεται περίθαλψη στους ασθενείς με COVID-19- περιορίζονται όλες οι άλλες λειτουργίες του νοσοκομείου, με τη μείωση των τακτικών χειρουργείων και των ραντεβού στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία και με τη δέσμευση θαλάμων διαφόρων κλινικών για νοσηλεία κρουσμάτων, με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία χιλιάδων ασθενών με non-COVID νόσους.

Ενδεικτικό των προβλημάτων που προκύπτουν από τη δέσμευση κλινών για αποκλειστική νοσηλεία περιστατικών COVID, είναι ότι αυτή την στιγμή 17 νευροχειρουργικοί ασθενείς με πιθανή κακοήθεια εγκεφάλου καθυστερούν να χειρουργηθούν, επειδή δεν υπάρχει διαθέσιμο κρεβάτι στην γενική ΜΕΘ, με το πρώτο από αυτά τα χειρουργεία να αναβάλλεται ήδη σχεδόν 3 εβδομάδες!

Οι εργαζόμενοι του νοσοκομείου αλλά και οι ασθενείς βιώνουν καθημερινά τις συνέπειες της διαχρονικής πολιτικής υποχρηματοδότησης της υγείας, που έχει αφήσει τα νοσοκομεία αθωράκιστα. Οι διοικήσεις έχουν ευθύνη για την εφαρμογή αυτής της πολιτικής, που περιορίζει τις υγειονομικές παροχές στο όνομα του «εξορθολογισμού» των δαπανών.

Απαιτούμε άμεση ουσιαστική ενίσχυση του νοσοκομείου με μόνιμο προσωπικό, μονιμοποίηση των συμβασιούχων, ανάπτυξη νέων πλήρως στελεχωμένων και εξοπλισμένων κλινών ΜΕΘ (με δημιουργία νέων υποδομών και όχι εις βάρος άλλων τμημάτων του νοσοκομείου), και τη διασφάλιση της έγκαιρης πρόσβασης του συνόλου των ασθενών σε όλες τις υπηρεσίες υγείας εξασφαλίζοντας την πλήρη λειτουργία όλων των τμημάτων του νοσοκομείου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News