Ηράκλειο

Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου: Υποβάθμιση για τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ

Οι προτάσεις που καταθέτει για τις Σχολές

Αντίθετο με το νέο νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας εμφανίζεται το Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου καθώς όπως υποστηρίζει «υποβαθμίζει τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Μεταγυμνασιακή Κατάρτιση των  ΕΣΚ».

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση του ΕΚΗ αναφέρει:

Εν όψει της κατάθεσης προς διαβούλευση σχεδίου νόμου για το Εθνικό Σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης Κατάρτισης (ΕΕΚ) και Δια Βίου Μάθησης (ΔΒΜ),  καταθέτουμε το παρόν υπόμνημα στήριξης με τα ακόλουθα για την τεχνική επαγγελματική εκπαίδευση και το θεσμό της μαθητείας που παρέχεται από τις Εκπαιδευτικές μονάδες του ΟΑΕΔ:

1) Η Μαθητεία του Ο.Α.Ε.Δ. έχει ιστορία, έχει ισχυρούς δεσμούς με κοινωνικά στρώματα χαμηλών εισοδημάτων που η σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την εργασία είναι κίνητρο και ευκαιρία να αποκτήσουν θέση εργασίας άμεσα μετά την αποφοίτηση οικοδομώντας σχέσεις εμπιστοσύνης και αμοιβαιότητας με τις επιχειρήσεις και τους εργοδότες.

2) Η Μαθητεία του Ο.Α.Ε.Δ. είναι το μόνο δυικό σύστημα Επαγγελματικής Εκπαίδευσης και Κατάρτισης της χώρας μας που ταυτίζεται με το Ευρωπαϊκά Συστήματα και έχει ήδη αξιολογηθεί ως το πιο αποτελεσματικό από κάθε άλλο εθνικό σύστημα, μέσα από τις έρευνες που έγιναν στο πλαίσιο Αναδιάρθρωσης του Ο.Α.Ε.Δ. την περίοδο 2013-2015.

3) Η Μαθητεία του Ο.Α.Ε.Δ. χαρακτηρίζεται από όλους τους Κοινωνικούς Εταίρους και το CEDEFOP ως μια επιτυχημένη καλή πρακτική επαγγελματικής εκπαίδευσης που στηρίζεται σε συγκεκριμένα χαρακτηριστικά ενταγμένη στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση με 4 εξάμηνα Πρακτικής και Πτυχία  που ανήκουν στο Επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων

4) Στην πόλη μας πλέον του 50% των Τεχνιτών, είναι επιτυχημένοι επαγγελματίες απόφοιτοι των Σχολών Ο.Α.Ε.Δ.

Για τους παραπάνω λόγους το ΕΚΗ δηλώνει ότι αμέριστα στηρίζει:

-Σχολές Μαθητείας ενταγμένες στη Δημόσια Ανώτερη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση ενταγμένες στο επίπεδο 4 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων, με 3ετή φοίτηση και τεσσάρων τουλάχιστο εξαμήνων Πρακτικής Άσκησης με δυνατότητες εξέλιξης σε ανώτερες βαθμίδες εκπαίδευσης και κατάρτισης.

-Είμαστε αντίθετοι με το νέο Νομοσχέδιο του Υπουργείου Παιδείας που υποβαθμίζει τις Σχολές Μαθητείας του ΟΑΕΔ από τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση στη Μεταγυμνασιακή Κατάρτιση των  ΕΣΚ και στο επίπεδο 3 του Εθνικού Πλαισίου Προσόντων.  

-Όλη η Εκπαιδευτική Κοινότητα αλλά και η Κοινωνία γενικότερα, βίωσε την πλήρη αποτυχία της ίδρυσης των σχολών ΣΕΚ κατά τη σχολική περίοδο 2013 – 2014.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια