Ηράκλειο

Προς σύμβαση για το «βαλτωμένο» έργο της ανάπλασης

Αναδείχτηκε προσωρινός ανάδοχος για να τελειώσει την πολύπαθη ανάπλαση στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου, που έχει μείνει στη μέση

Βρήκε προσωρινό ανάδοχο και οδεύει πλέον προς σύμβαση το “βαλτωμένο” έργο της ανάπλασης στους κεντρικούς δρόμους του Ηρακλείου!

Η “ΚΑΝΤΙΑ Τεχνική- Εμπορική- Ξενοδοχειακή- Βιομηχανική Ανώνυμη Εταιρεία”, η οποία αναδείχτηκε προσωρινός μειοδότης από την επιτροπή διαγωνισμού του έργου που προκηρύχθηκε από τον Δήμο Ηρακλείου κι αναλαμβάνει να ολοκληρώσει την πολύπαθη ανάπλαση που έχει μείνει στη μέση από το καλοκαίρι του 2019!

Αυτή τη στιγμή είναι σε εξέλιξη τα διαδικαστικά για να πάμε στην κήρυξη οριστικού αναδόχου και στην υπογραφή της σύμβασης, ενώ καλώς εχόντων των πραγμάτων οι εργασίες θα ξεκινήσουν μέσα στους πρώτους μήνες της νέας χρονιάς. Η εν λόγω τεχνική εταιρεία ήταν αυτή που προσέφερε τη μεγαλύτερη εργολαβική έκπτωση ύψους 35,17% και ανακηρύχθηκε προσωρινός μειοδότης, έχοντας την καλύτερη οικονομική προσφορά μεταξύ των 6 συνολικά προσφορών που έγιναν αποδεχτές από την επιτροπή. Κατά τη δημοπράτηση είχε κατατεθεί και άλλη μία προσφορά, η οποία δεν έγινε δεκτή για τυπικούς λόγους, αν και όχι ομόφωνα από την Επιτροπή Διαγωνισμού. Η 2η μεγαλύτερη εργολαβική έκπτωση ήταν ύψους 31,63% και η 3η κατά σειρά ήταν της τάξης του 30,64%.

Πρόσφατα, η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου επικύρωσε την ανάδειξη του προσωρινού αναδόχου για την εκτέλεση του μισο-υλοποιημένου έργου. Ειδικότερα, με σχετική απόφασή της η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου:

Α. Επικυρώνει το σχετικό πρακτικό ελέγχου δικαιολογητικών συμμετοχής και οικονομικών προσφορών του διαγωνισμού για την ανάθεση εκτέλεσης του έργου “Διαμόρφωση οδών άξονα Δικαιοσύνης- Ίδης- λ. Καλοκαιρινού”.

Β. Ορίζει προσωρινό ανάδοχο του διαγωνισμού τον μειοδότη οικονομικό φορέα “ΚΑΝΤΙΑ Τεχνική- Εμπορική- Ξενοδοχειακή- Βιομηχανική Ανώνυμη Εταιρεία”, ο οποίος προσέφερε τη χαμηλότερη τιμή 1.008.354,51 €, χωρίς ΓΕ και ΟΕ, απρόβλεπτα, αναθεώρηση και ΦΠΑ, με μέση έκπτωση 35,17% (1.444.488,72 € συνολικό ποσό σύμβασης, χωρίς ΦΠΑ), του οποίου η προσφορά κρίνεται η πλέον συμφέρουσα οικονομικά για τον Δήμο».

Η εργολαβία

Το προς συμβασιοποίηση έργο φέρει τον τίτλο “Διαμόρφωση οδών άξονα Δικαιοσύνης- Ίδης- λεωφόρου Καλοκαιρινού” και αφορά επί της ουσίας το υπόλοιπο της εργολαβίας που υλοποιήθηκε το διάστημα 2017-2019.

Σύμφωνα με την προκήρυξη του διαγωνισμού, «η περιοχή μελέτης έχει ως άξονα αναφοράς ορισμένους από τους σημαντικότερους (ιστορικά, μορφολογικά πολεοδομικά κ.ά.) δρόμους της παλιάς πόλης, όπως το υπόλοιπο τμήμα της λεωφόρου Δικαιοσύνης από τη συμβολή της με την Έβανς έως τη 1821 και την Ίδης, τα τμήματα των οδών Έβανς (μικρή) από τη συμβολή της με την Αβέρωφ έως τη Δικαιοσύνης, την οδό Χατζ. Γιάνναρη, από τη συμβολή της με τη Σμύρνης έως την Έβανς, και τέλος τη 1821, από τη συμβολή της με Δικαιοσύνης και Ίδης έως την Κυρίλλου Λουκάρεως. Στο πλαίσιο ολοκλήρωσης του ως άνω έργου θα εκπονηθούν εργασίες ανάπλασης (κατασκευή πεζοδρομίων- οδοφωτισμός- πράσινο) των οδών 1821 και Έβανς και στον “Σταυρό”, στο σημείο συμβολής των οδών Ίδης- 1821- 25ης Αυγούστου- Δικαιοσύνης- Έβανς, εργασίες ανακατασκευής των δικτύων ύδρευσης και αποχέτευσης της περιοχής, καθώς και υπολειπόμενες εργασίες από την προηγούμενη εργολαβία (αστικός εξοπλισμός) στις λεωφόρους Δικαιοσύνης και Ίδης».

Το ιστορικό της πολύπαθης ανάπλασης

Όπως έχουμε γράψει, η ανάπλαση στην “καρδιά” της πόλης, στους οδικούς άξονες Ίδης - Δικαιοσύνης - Καλοκαιρινού - 1821 - Έβανς κ.λπ., έργο σημειωτέον που έχει οριοθετηθεί ως εμβληματικό για τη δημοτική Αρχή και την παράταξη της “Δύναμης Πολιτών” μέσα από ένα σωρό δηλώσεις και ομιλίες τόσο του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού όσο και άλλων στελεχών, έχει υλοποιηθεί μονάχα σε ποσοστό 45%. Δηλαδή δεν έχει ολοκληρωθεί καν κατά το ήμισυ το έργο, ενώ ως γνωστόν οι εργασίες έχουν “παγώσει” τελείως εδώ και πάνω από ένα χρόνο, μετά την οριστική κήρυξη έκπτωσης του αρχικού αναδόχου.

Στη Λότζια, μετά το κλείσιμο των εκκρεμοτήτων με τον έκπτωτο εργολάβο, απευθύνθηκαν πριν από μερικούς μήνες στους επόμενους κατά σειρά μειοδότες του αρχικού ανοιχτού διαγωνισμού. Δε διαπίστωσαν, ωστόσο, μέσα από τις συζητήσεις ιδιαίτερο ενδιαφέρον να αναλάβει κανείς να τελειώσει τη “βαλτωμένη” ανάπλαση. Και έτσι αποφάσισαν να πάνε στη λύση της νέας δημοπράτησης. Έτσι λοιπόν τον Αύγουστο ο Δήμος προκήρυξε νέο διαγωνισμό, αναζητώντας μέσω της διαδικασίας των προσφορών τον νέο ανάδοχο που θα αναλάβει να συνεχίσει τις εργασίες και να τελειώσει την ανάπλαση, που έχει χαρακτηριστεί από τη δημοτική Αρχή ως εμβληματικό έργο για την πόλη. Μάλιστα, υπήρξε και ένα απρόοπτο: Λόγω τεχνικού λάθους κατά την καταχώριση στην ειδική πλατφόρμα, ο Δήμος Ηρακλείου ματαίωσε τον αρχικά προγραμματισμένο ανοιχτό ηλεκτρονικό διαγωνισμό και προχώρησε στην επαναπροκήρυξή του. Η προθεσμία υποβολής των προσφορών είχε οριστεί στις 28/09/2020 και η αποσφράγιση των προσφορών έγινε από την Επιτροπή του Διαγωνισμού στις 2/10/2020. Η Επιτροπή ανάδειξε τον προσωρινό ανάδοχο, κάτι που επικυρώθηκε πριν από λίγο καιρό από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια