Επίδομα Ανεργίας ΟΑΕΔ - Τουρισμός: Μένουν χωρίς επίδομα εκατοντάδες εργαζόμενοι, παρά τη μείωση των ενσήμων

Κρήτη
Επίδομα Ανεργίας ΟΑΕΔ - Τουρισμός: Μένουν χωρίς επίδομα εκατοντάδες εργαζόμενοι, παρά τη μείωση των ενσήμων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μόλις 1 στους 11 από τους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ παίρνουν κάποιο επίδομα», τονίζει ο Στέλιος Βοργιάς

Παρά τη μείωση των απαραίτητων ενσήμων από 100 σε 50 για το επίδομα ανεργίας των εποχιακά εργαζόμενων σε τουριστικά και επισιτιστικά επαγγέλματα, εκατοντάδες εργαζόμενοι στο συγκεκριμένο κλάδο, δεν θα πάρουν επίδομα ανεργίας.

Στο πλαίσιο των οικονομικών μέτρων της Κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορωνοϊού, ο απαιτούμενος αριθμός ημερών ασφάλισης, για τους εργαζομένους σε τουρισμό και επισιτισμό, μειώθηκε από τις 100 στις 50 ημέρες.

Παρά ταύτα, η ρύθμιση αυτή δεν «πιάνει» όσους εργάστηκαν στους εν λόγω κλάδους για πρώτη φορά.

Έτσι, εκατοντάδες είναι οι εργαζόμενοι στη χώρα που «χάνουν» το επίδομα των 399 ευρώ, για τρεις μήνες, με αρκετούς - βέβαια - άλλους να «μετρούν» ένα - ένα τα ένσημά τους, προκειμένου να «βγουν» 50 και να πάρουν το επίδομα, λόγω της δύσκολης χρονιάς για τον τουρισμό στη χώρα.

Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα εργαζόμενης στον κλάδο του τουρισμού στην Κρήτη. Η γυναίκα εργάστηκε, για πρώτη φορά, το φετινό καλοκαίρι και, παρότι συγκέντρωσε 63 ένσημα, δηλαδή 13 ένσημα περισσότερα από το όριο των 50, δεν δικαιούται κάποιο χρηματικό βοήθημα από τον ΟΑΕΔ.

Ωστόσο, όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στο neakriti.gr ο σύντροφός της, το ερώτημα που προκύπτει είναι «Γιατί - κυρίως - σε μία τόσο δύσκολη, οικονομικά, χρονιά για όλους να μην έχει γίνει κάποια πρόβλεψη για όλους αυτούς τους ανθρώπους από την Κυβέρνηση;».

Έπειτα από επικοινωνία που είχε το neakriti.gr με τον Πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, κ. Στέλιο Βοργιά, ο ίδιος σχολίασε πως «Αυτή είναι μια απόφαση που εφαρμόζεται ανέκαθεν, όχι μόνο στον καιρό της πανδημίας».

«Δική μας πεποίθηση είναι να επιδοτούνται όλοι, ανεξαιρέτως, οι άνεργοι, ωστόσο, δυστυχώς, παρά τις ιδιαιτερότητες της φετινής χρονιάς, δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για εκείνους που εργάστηκαν, για πρώτη φορά, στον κλάδο του τουρισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βοργιάς.

«Σε γενικές γραμμές, πάντως, από τους εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ, μόλις ο 1 στους 11 λαμβάνει κάποιο βοήθημα», τόνισε ο ίδιος.

(Φωτογραφία ΙΝΤΙΜΕ)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News