«Ανάσα» για τους Ηρακλειώτες επιχειρηματίες: Στο μισό τα τέλη κοινόχρηστων χώρων

Ηράκλειο
«Ανάσα» για τους Ηρακλειώτες επιχειρηματίες: Στο μισό τα τέλη κοινόχρηστων χώρων

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η δημοτική Αρχή πρότεινε μείωση 50% για τα καταστήματα της Α’ ζώνης, μείωση 30% για τα καταστήματα της Β’ ζώνης της εντός τειχών πόλης και μειώσεις 20% για τα καταστήματα εκτός των τειχών

“Ανάσα” με μια οριζόντια μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων κατά 50% σε όλα τα μήκη και πλάτη του δήμου Ηρακλείου για το 2021 θα πάρουν οι δοκιμαζόμενοι από την πανδημία, τα μέτρα και το λοκντάουν επιχειρηματίες.

Ο φόβος μιας νέας ηχηρής πολιτικής ήττας, όπως είχε συμβεί προ ημερών με τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη για το 2021, έκανε τη δημοτική Αρχή Ηρακλείου πιο διαλλακτική απέναντι στην αντιπολίτευση στο θέμα των τελών κοινόχρηστων χώρων για το 2021.

H πλευρά της δημοτικής Αρχής αποφάσισε να συνταχθεί τελικά με την αντιπρόταση της αντιπολίτευσης κι έτσι χθες στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου φτάσαμε σε μια πρώτη ομόφωνη απόφαση (που αναμένεται να επιβεβαιωθεί και στο Δημοτικό Συμβούλιο) για τα νέα τέλη κοινόχρηστων χώρων.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της Οικονομικής Επιτροπής, η παράταξη της δημοτικής Αρχής εισηγήθηκε αρχικά μια κλιμακωτή μείωση για τα τέλη κοινοχρήστων του 2021 με βάση μια γεωγραφική λογική. Η δημοτική Αρχή πρότεινε, συγκεκριμένα, μείωση της τάξεως του 50% για τα καταστήματα του ιστορικού κέντρου της λεγόμενης Α’ ζώνης, μείωση της τάξης του 30% για τα καταστήματα που εντάσσονται στη Β’ ζώνη της εντός τειχών πόλης και μειώσεις της τάξεως του 20% για τα καταστήματα που εδρεύουν εκτός των τειχών.

Αναφορικά με το θέμα των τελών χρήσης κοινόχρηστων χώρων για το 2021, οι τρεις παρατάξεις “Ηράκλειο 3.7.5” με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, “Ηράκλειο, Ενεργοί Πολίτες” με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό και “ΣΥΝ+Πράξη Δημοτών” με επικεφαλής τον Πέτρο Ινιωτάκη κατέθεσαν από κοινού δική τους πρόταση, σε αντίθεση με την εισήγηση της δημοτικής Αρχής, με την οποία πρότειναν περαιτέρω οριζόντια μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων σε ποσοστό 50% για όλες τις ζώνες χρέωσης στο σύνολο του Δήμου και για όλους τους δοκιμαζόμενους πολίτες.

Η δημοτική Αρχή, σταθμίζοντας προφανώς το τι συνέβη τις προάλλες στην περίπτωση των τελών καθαριότητας-ηλεκτροφωτισμού, όταν το Δημοτικό Συμβούλιο απέρριψε τη δική της εισήγηση και ενέκρινε την αντιπρόταση των τριών παρατάξεων αυτών, και υπό τον φόβο μιας προδιαγραφόμενης νέας πολιτικής ήττας, άλλαξε αυτή τη φόρα ρότα. Δεν επέμεινε στη δική της εισήγηση, αλλά προσχώρησε τελικά στην αντιπρόταση των τριών παρατάξεων.

Το γεγονός ότι η δημοτική Αρχή αποφάσισε να συνταχθεί κι αυτή με την αντιπρόταση της αντιπολίτευσης έφερε τελικά ομόφωνη απόφαση σε επίπεδο Οικονομικής Επιτροπής για οριζόντια μείωση 50% όλων των τελών κοινόχρηστων χώρων, που βεβαίως θα πρέπει να επικυρωθεί προσεχώς και από το Δημοτικό Συμβούλιο.

Την ίδια ώρα, με τη νέα αυτή κοινή παρέμβαση των δημοτικών παρατάξεων γίνεται φανερό ότι πλέον οι παρατάξεις Κουράκη, Λυγερού και Ινιωτάκη επιλέγουν μεγάλα θέματα της πόλης για να έχουν μια κοινή στάση απέναντι στη μειοψηφούσα δημοτική Αρχή του δημάρχου Β. Λαμπρινού.

Άλλωστε, την περασμένη εβδομάδα οι τρεις αυτές παρατάξεις της αντιπολίτευσης (μαζί με αυτή του Ευριπίδη Κουκιαδάκη) πέρασαν τη δική τους θέση για τα δημοτικά τέλη και τους φόρους, με βάση την πρόταση των “Ενεργών Πολιτών”, ενώ είχαν κοινή στάση και στο θέμα της χρηματοδότησης της ΔΕΠΑΝΑΛ.

Στόχος η άμβλυνση των επιπτώσεων

«Οι ιδιαίτερες συνθήκες που διαμορφώθηκαν εξαιτίας της πανδημίας θα επηρεάσουν πολλαπλά την οικονομία και την κοινωνία τόσο το 2020 όσο και το 2021. Ο στόχος μας θα πρέπει να είναι τόσο η αντιμετώπιση των προβλημάτων που δημιούργησε η πανδημία, όσο και η άμβλυνση των επιπτώσεων της επιδημικής κρίσης που αφορούν, εκτός των άλλων, και την οικονομία.

Από την εμφάνιση της επιδημικής κρίσης, το Δημοτικό Συμβούλιο, υιοθετώντας την πρόταση των δημοτικών μας παρατάξεων, αποφάσισε μέτρα ανακούφισης και για τις επιχειρήσεις:

  1. Απαλλαγή καταβολής των τελών κοινόχρηστων χώρων από τις επιχειρήσεις που ανεστάλη η λειτουργία τους με κυβερνητική εντολή και τις επιχειρήσεις που πλήττονται (όπως αυτές ορίζονται στις ΠΝΠ και στις συνακόλουθες ΚΥΑ στους ΚΑΔ που είχαν ανακοινωθεί στις 26/3/2020), από την ημερομηνία επιβολής της διακοπής ή του περιορισμού της δραστηριότητάς τους μέχρι και την ημερομηνία επανέναρξης του συνόλου των εργασιών τους.
  2. Μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων από την ημέρα επανέναρξης λειτουργίας των επιχειρήσεων, με τους περιοριστικούς όρους που θα ισχύουν μέχρι και πλήρους άρσης των περιοριστικών μέτρων, όποτε κι όταν ισχύσει αυτή. Το ποσοστό της μείωσης, κατ’ ελάχιστο 50% της αρχικής τιμής, δύναται να αυξηθεί με μεγαλύτερη έκπτωση για τις επαγγελματικές δραστηριότητες, οι οποίες μετά την πάροδο των 45 ημερών από την επαναλειτουργία τους δε θα προβούν σε απολύσεις προσωπικού των οποίων οι συμβάσεις ήταν σε αναστολή.
  3. Απαλλαγή καταβολής των τελών κοινόχρηστων χώρων για το 2020 από τις επιχειρήσεις οι οποίες δε θα επαναλειτουργήσουν μετά την άρση των τιθέμενων περιορισμών. Να προετοιμάσει το Τμήμα Προστασίας και Ανάδειξης Παλιάς Πόλης, Οικιστικών Συνόλων & Ενετικών Τειχών της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων και Μελετών ένα σχέδιο με τη δυνατότητα επέκτασης του διατιθέμενου κοινόχρηστου χώρου, όπου αυτό είναι εφικτό, χωρίς να προκαλείται πρόβλημα στην ομαλή κυκλοφορία των πεζών και την ανάδειξη των μνημείων.

Όπως φαίνεται από τα δεδομένα εκτέλεσης των προϋπολογισμών των προηγούμενων ετών, προκύπτει το συμπέρασμα ότι οι απώλειες εσόδων (πληρωθέντα) για τον Δήμο Ηρακλείου την ιδιαίτερη αυτή χρονιά αναμένεται να φτάσουν τις 450.000 €, σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια. Πρέπει να επισημανθεί ότι στον προϋπολογισμό του 2020 ήδη εξαρχής προβλεπόταν λιγότερα έσοδα σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές. Η διαφορά αυτή μπορεί να αποδοθεί τόσο στη μη χρήση κοινόχρηστου χώρου από τους επιχειρηματίες, όσο και στα μέτρα ανακούφισης που λήφθηκαν, ένα από τα οποία προέβλεπε τη χρονική μετάθεση πληρωμής στο 2021», προστίθεται στο κείμενο.

Οι προτάσεις των παρατάξεων

Όπως συνεχίζουν στην κοινή πρότασή τους οι τρεις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, «σήμερα για το 2021, λαμβάνοντας υπ’ όψιν:

- ότι η υφιστάμενη κατάταξη των κοινόχρηστων χώρων σε ζώνες με διαφορετική χρέωση αποδίδεται στην “εμπορικότητα- επισκεψιμότητα- οικονομική απόδοση κ.ά.”,

- ότι οι επιπτώσεις από τα μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας του COVID-19 είναι οριζόντιες σε όλες τις επιχειρήσεις, ανεξαρτήτως κατηγορίας,

  1. Οριζόντια μείωση των τελών κοινόχρηστων χώρων σε ποσοστό 50% για όλες τις ζώνες χρέωσης στο σύνολο του Δήμου.
  2. Να ισχύσουν τα μέτρα ανακούφισης των επιχειρήσεων, όπως αυτά περιγράφονται στην 122/2020 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου σε περίπτωση που ανασταλεί εκ νέου η λειτουργίας τους μέσα στο 2021, λόγω αποφάσεων για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι προβλεπόμενοι συντελεστές της πρότασής μας εκτιμάμε ότι θα επιφέρουν μια μείωση στα έσοδα ύψους 350.000 €, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγούμενες χρονιές και με την προϋπόθεση ότι οι υγειονομικές συνθήκες την επόμενη χρονιά θα επιτρέψουν την ομαλή λειτουργία των καταστημάτων.

Για ψυγεία αναψυκτικών και παγωτών (1, 2, 3) μπροστά σε περίπτερα σε οδούς και πλατείες, οι τιμές να μειωθούν κατά 50%,

Το τέλος χρήσης κοινόχρηστου χώρου που παραχωρείται στις λαϊκές αγορές για την τοποθέτηση πάγκων προτείνουμε να μειωθεί κατά 50% σε εμπόρους και παραγωγούς με εφαρμογή σε ολόκληρο τον καλλικρατικό Δήμο.

Σύμφωνα με το άρθρο 76 του Ν. 4257/2014, όπου από 1-1-2014 οι δικαιούχοι υφιστάμενων αδειών εκμετάλλευσης περιπτέρων υπόκεινται σε υποχρέωση καταβολής τέλους για τη χρήση κοινόχρηστου χώρου που καταλαμβάνει το κουβούκλιο των περιπτέρων, για τα οποία προτείνουμε να μειωθεί κατά 50% για όλο τον καλλικρατικό Δήμο.

Για τις λοιπές περιπτώσεις χρήσης κοινόχρηστων χώρων που δε θίγονται εξακολουθούν να ισχύουν τα τέλη, οι όροι, οι προϋποθέσεις και οι παρατηρήσεις, όπως αναφέρονται στην 881/2018 απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου».

(Φωτογραφία Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News