Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»: Προβληματισμός & ενστάσεις για την τεχνική έκθεση

Ηράκλειο
Αεροδρόμιο «Νίκος Καζαντζάκης»: Προβληματισμός & ενστάσεις για την τεχνική έκθεση

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Δεν αφουγκράζεται τις ιδιαιτερότητες της Αλικαρνασσού», λέει για τον σχεδιασμό που αφορά στην αξιοποίηση του χώρου του αεροδρομίου ο Σύλλογος “Η Αλικαρνασσός”

Μια τεχνική έκθεση για την επόμενη ημέρα στη Νέα Αλικαρνασσό όταν θα κλείσει το αεροδρόμιο “Ν. Καζαντζάκτης”, που όμως δεν αφουγκράζεται όπως θα έπρεπε τα προβλήματα, τις ιδιαιτερότητες και το γενικότερο σκηνικό στη Νέα Αλικαρνασσό... Αυτό υπογραμμίζει επί της ουσίας ο νεοσυσταθείς Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης και Ανάπτυξης Νέας Αλικαρνασσού “Η Αλικαρνασσός”, σε σχέση με την α' φάση της τεχνικής έκθεσης που τέθηκε σε διαβούλευση από τον Δήμο Ηρακλείου για την προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου Δ.Ε. Αλικαρνασσού.

Η έκθεση, όπως έχουμε γράψει, εκπονείται προκειμένου να εκτιμηθούν οι επιπτώσεις και οι αναπτυξιακές δυνατότητες από την επικείμενη απομάκρυνση του διεθνούς αερολιμένα “Ν. Καζαντζάκης” όταν θα αρχίσει η λειτουργία του νέου αεροδρομίου στο Καστέλι.

Η α' φάση της τεχνικής έκθεσης, που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο από τον Δήμο Ηρακλείου και τέθηκε κατόπιν σε δημόσια διαβούλευση, προβλέπει για το “φιλέτο” του αεροδρομίου Ηρακλείου μια συνδυαστική αξιοποίηση με χώρους πρασίνου, τουριστικές κατοικίες, τεχνολογικά επιχειρηματικά πάρκα, εμπορικές εκθέσεις και ζώνες οικιστικής δραστηριότητας.

Η έκθεση περιλαμβάνει επίσης και διπλή ανάπλαση, στο πλαίσιο της οποίας τίθεται μάλιστα στο τραπέζι πρόταση για τη μεταφορά του γηπέδου του ΟΦΗ από τα Καμίνια στην Αλικαρνασσό...

Ουσιαστικά, στο πλαίσιο της διπλής ανάπλασης προτείνεται να επιδιωχθεί συμφωνία με ιδιοκτήτες ακινήτων στο Ηράκλειο (ή τον Ερασιτέχνη ΟΦΗ στη περίπτωση του γηπέδου του “Γεντί Κουλέ”) να παραχωρήσουν τα ακίνητά τους στο κράτος για να γίνουν χώροι πρασίνου και οι ίδιοι να ανταμειφθούν με εκτάσεις στον χώρο του αεροδρομίου.

Στο πλαίσιο της διαβούλευσης έκανε παρέμβαση και κατέθεσε το δικό του σκεπτικό ο νεοσυσταθείς Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης και Ανάπτυξης Νέας Αλικαρνασσού “Η Αλικαρνασσός”.

Ο Σύλλογος εκφράζει σοβαρές ενστάσεις και προβληματισμούς για την όλη φιλοσοφία και το περιεχόμενο της α' φάσης της τεχνικής έκθεσης, θεωρώντας πως δε “σκύβει” πάνω στην ανάγκη βελτίωσης και απεγκλωβισμού της γεμάτης από οχλούσες δραστηριότητες περιοχής της Νέας Αλικαρνασσού. Μάλιστα εκφράζει έντονες αντιρρήσεις για το επιμέρους κομμάτι της διπλής ανάπλασης αλλά και για το σενάριο μεταφοράς του γηπέδου του ΟΦΗ στην περιοχή του αεροδρομίου...

«Η Νέα Αλικαρνασσός είναι μια πόλη πολιορκημένη από εγκαταστάσεις και λειτουργίες που έχουν ως στόχο να εξυπηρετήσουν ανάγκες της ευρύτερης περιοχής. Όλες αυτές οι εγκαταστάσεις όχι μόνο δεν ωφελούν αλλά είναι και επικίνδυνες για την υγεία μας, οχλούσες, ρυπαίνουσες ή η ίδια η παρουσία τους είναι μια αρνητική εικόνα που υποβαθμίζει τον τόπο μας. Δυτικά της πόλης μας ο ποταμός του Κατσαμπά, σύνορο με την πόλη του Ηρακλείου, δείχνει από πού αρχίζουν τα προβλήματά μας. Νότια η ΒΙ.ΠΕ. Ηρακλείου περιόρισε την επέκταση του σχεδίου πόλεως της Νέας Αλικαρνασσού σε ένα χώρο με ανεμπόδιστη θέα, καταπατώντας κληροτεμάχια τής τότε κοινότητας Νέας Αλικαρνασσού (δεν αποζημιώθηκαν;). Ανατολικά η πολιορκία επεκτείνεται με το Radar, το γκέτο των τσιγγάνων, τον Σταθμό Μεταφόρτωσης Σκουπιδιών, το κέντρο διαλογής σκουπιδιών και έπρεπε να συμπληρωθεί ο χώρος με τη λαχαναγορά και την ψαραγορά που ενοχλούσαν την αισθητική των κατοίκων της πόλης του Ηρακλείου. Συνεχίζοντας στο ανατολικό μέτωπο έχουμε το αεροδρόμιο και τις φυλακές», αναφέρει ο Σύλλογος Ιστορικής Μνήμης και Ανάπτυξης Νέας Αλικαρνασσού “Η Αλικαρνασσός” και σημειώνει:

«Τι μας μένει; Η ελπίδα που καλλιεργήθηκε σε εμάς που παρακολουθήσαμε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου στις 5/2/2020 και στο οποίο δημοτική Αρχή, επικεφαλής των παρατάξεων και όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι διατύπωσαν την ανάγκη να υπάρξει, για τη Νέα Αλικαρνασσό, ικανοποίηση με την ανταπόδοση ωφελημάτων που θα προκύψουν με τη μεταφορά του αεροδρομίου και την ανάπτυξη της περιοχής που καταλαμβάνει».

ΣΤΗΝ ΕΚΘΕΣΗ

«Ελάχιστα από τα υφιστάμενα προβλήματα παρουσιάζονται»

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος, «δυστυχώς, στην πρώτη φάση της μελέτης γίνεται φανερό ότι κατά τη σύνταξή της δε λήφθηκε υπόψη η δηλωμένη πρόθεση του Δημοτικού Συμβουλίου για άμβλυνση των ανισοτήτων που έχει δημιουργήσει η ανάπτυξη του πολεοδομικού συγκροτήματος. Αυτό γίνεται φανερό και από το γεγονός ότι ελάχιστα από τα υφιστάμενα προβλήματα παρουσιάζονται, ενώ οι πραγματικές ανάγκες δεν έγιναν αντιληπτές ή αποσιωπούνται. Για παράδειγμα θα αναφέρουμε για τις επιπτώσεις από τη λειτουργία του αεροδρομίου και τις εκκρεμότητες από την εφαρμογή του σχεδίου πόλεως τις ανάγκες για σχολική στέγη, παιδικούς-βρεφικούς σταθμούς, υγειονομική περίθαλψη κ.ά. Έτσι προτείνουν διπλή ανάπλαση όχι για αυτές τις πραγματικές ανάγκες της τοπικής κοινωνίας, αλλά να δοθεί ακίνητη περιουσία της κοινότητας για την ανάπλαση άλλων περιοχών. Προτείνουν, επίσης, σε μια πόλη που έχει έδρα μία ομάδα ποδοσφαίρου και διαθέτει έξι γήπεδα ποδοσφαίρου (Ηροδότου, ΑΕΚ, Ποσειδώνα, Ελπίδων Καρτερού, το Ικάριο και το πρώην βοηθητικό Ηροδότου) να δημιουργηθεί άλλο ένα».

«Κύριε αντιδήμαρχε, προτάσεις που να ικανοποιούν πραγματικές ανάγκες της υπό ανάπλαση κοινότητάς μας έχουμε. Είμαστε στη διάθεσή σας για να σας τις παρουσιάσουμε και να σας ενημερώσουμε με στόχο την από κοινού διαμόρφωση ενός σχεδίου ανάπτυξης της Νέας Αλικαρνασσού, το οποίο θα αρχίσει να εφαρμόζεται αμέσως με την ικανοποίηση επειγουσών αναγκών της τοπικής κοινωνίας. Θα επεκτείνεται χρονικά και μεσοπρόθεσμα θα υποδεικνύει τις ενέργειες που ο Δήμος μπορεί να εκτελέσει, ώστε με την απομάκρυνση του αεροδρομίου να ξεκινήσει η διαμόρφωση και αξιοποίηση του χώρου που θα απελευθερωθεί», καταλήγει ο Σύλλογος.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News