Ηράκλειο

Δήμος Ηρακλείου: Εργαζόμενοι Ρομά καταγγέλλουν ρατσιστικές επιθέσεις

Όσα αναφέρουν σε επιστολή τους στο Δήμο και το Υπουργείο

Επιστολή στην Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Ηρακλείου, κοινοποιούμενη στο Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης στέλνουν οι Σύλλογοι «Σύλλογος Δύο Αοράκια», «Σύλλογος Γυναικών Ρομά - Μητέρα» και ο «Παγκρήτιο Σύλλογος Τσιγγάνων - Η Ελπίδα», σχετικά με «Ρατσιστικές επιθέσεις σε Ρομά εργαζομένους από τους προϊσταμένους τους».

Όπως οι ίδιοι καταγγέλλουν στην επιστολή τους, «παρά το γεγονός ότι παρέχουμε τις υπηρεσίες μας με όρεξη, υπευθυνότητα και εργατικότητα, σε πολλές περιπτώσεις δεχόμαστε ρατσιστικές συμπεριφορές και λεκτικές επιθέσεις από συναδέλφους μας μη Ρομά, οι οποίοι μάλιστα τυγχάνουν υπεύθυνοι – επόπτες καθαριότητας».

«η προκατάληψη αυτή σε βάρος μας, ιδιαίτερα από τους Προϊσταμένους της Υπηρεσίας και δη ως επί το πλείστον σε δημόσιους χώρους, προσβάλλει όχι μόνο εμάς τους ίδιους, αλλά και την ίδια τη Δημοτική Αρχή, η οποία οφείλει άμεσα να πάρει θέση και να αποκαταστήσει τα ζητήματα που έχουν προκύψει.», αναφέρεται σε άλλο σημείο της επιστολής.

Ολόκληρη η επιστολή:

                Όπως είστε σε θέση να γνωρίζετε, μέσα στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η Ελλάδα, ως κράτος-μέλος τόσο της ΕΕ όσο και Διεθνών Συμβάσεων, η υποστήριξη των Ρομά στον τομέα της απασχόλησης αποτελεί ένα από τα μέσα για την κοινωνική τους ένταξη, η οποία συνιστά θεμελιώδη υποχρέωση της Πολιτείας απέναντί τους. Συνεπώς η καταπολέμηση του κοινωνικού αποκλεισμού και των διακρίσεων που αντιμετωπίζουν ως κοινωνική ομάδα είναι αναπόσπαστο μέρος των θετικών μέτρων που οφείλει να λάβει κάθε κράτος-μέλος για την εκπλήρωση της πρωταρχικής αυτής κρατικής υποχρέωσης.

                Στο πλαίσιο αυτό, κάποιοι από εμάς προσληφθήκαμε από τον Δήμο Ηρακλείου με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον τομέα της καθαριότητας. Η πρωτοβουλία αυτή μας έδωσε τη δυνατότητα να εργαστούμε, βελτιώνοντας το βιοτικό μας επίπεδο, απεγκλωβίζοντάς μας από μια άτυπη ''παρά- αγορά'', χωρίς βιώσιμες οικονομικά προοπτικές, αλλά και προωθώντας την κοινωνικοποίησή μας, καθώς ερχόμαστε σε επαφή και συνεργαζόμαστε με ανθρώπους εκτός καταυλισμού. Επιπλέον, η βιωματική αυτή συναναστροφή, η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών, βοηθά τόσο εμάς, όσο και τους λοιπούς εργαζόμενους συναδέλφους μας αλλά και τους πολίτες του Ηρακλείου, να αντιλαμβανόμαστε  τον κόσμο με μεγαλύτερη αποδοχή για οτιδήποτε διαφορετικό, γεγονός που προωθεί την κοινωνική εξέλιξη και αποτελεί δείγμα πολιτισμού.

                Ωστόσο, παρά το γεγονός ότι παρέχουμε τις υπηρεσίες μας με όρεξη, υπευθυνότητα και εργατικότητα, σε πολλές περιπτώσεις δεχόμαστε ρατσιστικές συμπεριφορές και λεκτικές επιθέσεις από συναδέλφους μας μη Ρομά, οι οποίοι μάλιστα τυγχάνουν υπεύθυνοι – επόπτες καθαριότητας. Είναι προφανές ότι τέτοιου είδους πρακτικές άνισης μεταχείρισης σε βάρος μας, λόγω των ιδιαίτερων πολιτιστικών χαρακτηριστικών μας, αντίκεινται στην διεθνή, ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία για την καταπολέμηση των διακρίσεων και την πραγμάτωση της αρχής της ίσης μεταχείρισης γενικά και ειδικά στον τομέα της απασχόλησης και της εργασίας.

                Επιπλέον, η προκατάληψη αυτή σε βάρος μας, ιδιαίτερα από τους Προϊσταμένους της Υπηρεσίας και δη ως επί το πλείστον σε δημόσιους χώρους, προσβάλλει όχι μόνο εμάς τους ίδιους, αλλά και την ίδια τη Δημοτική Αρχή, η οποία οφείλει άμεσα να πάρει θέση και να αποκαταστήσει τα ζητήματα που έχουν προκύψει.

                Τέλος, πρέπει να σας επισημάνουμε ότι η πορεία προς την κοινωνική μας ένταξη είναι μια αμφίδρομη δυναμική κοινωνική διαδικασία που απαιτεί προσπάθεια και δημιουργεί υποχρεώσεις σε όλους όσους εμπλέκονται σε αυτήν. Ο Δήμος Ηρακλείου οφείλει να μεριμνήσει για την κοινωνική ένταξη και την ισότιμη μεταχείριση των ομάδων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες, υποχρέωση που επεκτείνεται στην διασφάλιση των συνθηκών εργασίας μας και στην προστασία μας από τέτοιους είδους ρατσιστικές πρακτικές, δεδομένου ότι η εξασφάλιση τόσο της αρμονικής συνύπαρξης εντός του ευρύτερου κοινωνικού ιστού - με όρους δικαιοσύνης και δημοκρατίας- όσο και του σεβασμού της προσωπικότητας, είναι αναγκαία προαπαιτούμενα για την κοινωνική συνοχή και ευημερία.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια