Μαρία Εφίμοβα: Στοιχειωμένη στην Κρήτη από το «φάντασμα» των Panama Papers

Ηράκλειο
Μαρία Εφίμοβα: Στοιχειωμένη στην Κρήτη από το «φάντασμα» των Panama Papers

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η 38χρονη βασική πηγή της υπόθεσης δολοφονίας της Γκαλιζία, που βρήκε καταφύγιο στο νησί μας, δεν μπορεί να βρει ησυχία

Μια ανεξιχνίαστη δολοφονία δημοσιογράφου, ένα πολιτικό-οικονομικό σκάνδαλο με παγκόσμιο αντίκτυπο κι ένα ατέλειωτο “κυνήγι” μιας οικογένειας, που έχει βρει τα τελευταία χρόνια “καταφύγιο” στην Κρήτη και το Ηράκλειο.

Με τα τρία αυτά βασικά στοιχεία θα μπορούσε να συνοψίσει κανείς την απίστευτη περιπέτεια που βιώνει η 38χρονη πρώην υπάλληλος τράπεζας της Μάλτας Μαρία Εφίμοβα, η οποία υπήρξε ουσιώδης “πηγή” στην προ ολίγων ετών δημοσιογραφική αποκάλυψη για εμπλοκή - και - υψηλόβαθμων κυβερνητικών στελεχών της νησιώτικης χώρας, στο σκάνδαλο που έγινε γνωστό ανά την υφήλιο μέσω των περιβόητων “Panama Papers”.

Η Εφίμοβα υπήρξε “πληροφοριοδότρια” της αείμνηστης Μαλτέζας δημοσιογράφου Δάφνης Καρουάνα Γκαλιζία, η οποία είχε κάνει πολύκροτες δημοσιογραφικές αποκαλύψεις. Η δημοσιογράφος είχε πληρώσει τελικά με τη ζωή της την αναζήτηση της αλήθειας, αφού τον Οκτώβριο του 2017 είχε βρει φρικτό τέλος, καθώς ανατινάχτηκε το αυτοκίνητο στο οποίο επέβαινε, μερικές δεκάδες μέτρα μακριά από το σπίτι της στη Μάλτα. Φοβούμενη για τη ζωή της, αλλά και των μελών της οικογένειάς της, το επόμενο διάστημα η Εφίμοβα “κατέφυγε” στην Ελλάδα και την Κρήτη. Ωστόσο, ούτε εδώ έμελλε να βρει ησυχία...

Προχθές, αστυνομικοί μετέβησαν στο σπίτι όπου διαμένει η ίδια με την οικογένειά της, στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου, και συνέλαβαν τον σύζυγό της. Όπως έγινε γνωστό, εκκρεμούσε σε βάρος του διεθνές ένταλμα σύλληψης, καθώς κατηγορείται από τις κυπριακές Αρχές. Ο ίδιος ο συλληφθείς, μαζί με τη σύζυγό του προσήχθησαν χθες το πρωί ενώπιον του εισαγγελέα Εφετών Ανατολικής Κρήτης, ο οποίος εξέδωσε ένταλμα σύλληψης για τον άνδρα της Εφίμοβα, ημεδαπής εθνικότητας.

Εξαρχής, η πλευρά του κατηγορούμενου υποστήριξε ότι πρόκειται για «κατασκευασμένες κατηγορίες». Ο ίδιος ο κατηγορούμενος, ο οποίος βρέθηκε χθες στο Εφετείο Ανατολικής Κρήτης μαζί με τη σύζυγό του, αλλά και τον συνήγορο υπεράσπισής του κ. Διονύση Βέρρα, ανέφερε στον εισαγγελικό λειτουργό ότι δεν επιθυμεί να εκδοθεί στην Κύπρο. Πλέον, αρμόδιο για την απόφαση της έκδοσης ή μη του συζύγου της Εφίμοβα στην Κύπρο είναι το Συμβούλιο Εφετών Ανατολικής Κρήτης, το οποίο αναμένεται να συνεδριάσει στο αμέσως επόμενο διάστημα, προκειμένου να αποφανθεί σχετικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο σύζυγος της 38χρονης Ρωσίδας κατηγορείται, μεταξύ άλλων, για υπεξαίρεση αντικειμένου ιδιαίτερα μεγάλης αξίας, απάτη από κοινού, πλαστογραφία μετά χρήσεως από κοινού, νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κ.ά. Ωστόσο, οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι οι εν λόγω κατηγορίες εκτιμώνται με βάση την ελληνική νομοθεσία ως πλημμεληματικού χαρακτήρα.

Όπως εξήγησε, μιλώντας χθες στη “Νέα Κρήτη”, ο συνήγορος υπεράσπισης του συζύγου της Εφίμοβα, Διονύσης Βέρρας, οι κατηγορίες σε βάρος του εντολέα του είναι «ψεύτικες και κατασκευασμένες», ενώ ο πελάτης του «δεν έχει καμία σχέση με τις αποδιδόμενες πράξεις». Σύμφωνα με τον δικηγόρο, «εξυπηρετούνται άλλες σκοπιμότητες που αποτελούν συνέχεια των χαλκευμένων κατηγοριών σε βάρος της συζύγου του».

Η ίδια η Μαρία Εφίμοβα δήλωσε χθες στην “ΚΡΗΤΗ TV” ότι ουσιαστικά ο σύζυγός της «σέρνεται» εξαιτίας της ίδιας. Η 38χρονη από τη Ρωσία επισήμανε ότι «δεν είναι καθόλου εύκολο να μπει κάποιος στη φυλακή, έστω και για μια νύχτα. Εγώ κάθισα στη φυλακή για τρεις εβδομάδες χάρη σε κάποιους πολιτικούς της Μάλτας και μπορώ να πω ότι είναι βάσανο. Ελπίζω ότι αυτό δε θα ξανασυμβεί ούτε με εμένα ούτε με τον σύζυγό μου».

«Να μην εκδοθεί»

Πρόκειται για «στημένη κατηγορία. Κάτω από ποιες περιστάσεις και συνθήκες συνέβη αυτό, θα διερευνηθεί στην πορεία. Είναι μια σοβαρή στην προέκτασή της υπόθεση, η οποία όμως δεν έχει σχέση με τον εντολέα μου. Δεν ξέρω για ποιο λόγο, όμως από κάποιους σέρνεται η οικογένεια αυτή με αυτόν τον τρόπο... Νομίζω ότι αυτή πρέπει να είναι η τελευταία φορά που θα δοκιμαστεί αυτή η οικογένεια!», δήλωσε με νόημα ο κ. Βέρρας. Σύμφωνα με τον δικηγόρο, η πλευρά της υπεράσπισης θα επιχειρήσει να αναδείξει ενώπιον του αρμόδιου Συμβουλίου ότι το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης δεν πληροί τις προϋποθέσεις που απαιτεί ο νόμος και θα ζητήσουν να μην εκδοθεί ο κατηγορούμενος στην Κύπρο τόσο για τυπικούς, όσο και για ουσιαστικούς λόγους, αφού πρόκειται για ψεύτικες κατηγορίες.

Τα Panama Papers και η δολοφονία της Καρουάνα Γκαλιζία

Ήταν περίπου 3 το μεσημέρι της 16ης Οκτωβρίου του 2017, όταν η Μαλτέζα δημοσιογράφος Δάφνη Καρουάνα Γκαλιζία σκοτώνεται μετά από έκρηξη που σημειώθηκε στο αυτοκίνητό της, σε κοντινή απόσταση από το σπίτι της, στην Μπιντνίζα. Από την έκρηξη, κομμάτια του οχήματος της δημοσιογράφου εκτινάχτηκαν σε απόσταση δεκάδων μέτρων μακριά. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, λείψανα της δολοφονηθείσας εντοπίστηκαν από τον ίδιο της τον γιο σε απόσταση 80 μέτρων από το σημείο της έκρηξης. Όπως είχε γράψει ο ίδιος ο γιος της δημοσιογράφου σε ανάρτησή του στο Facebook, «κοίταξα κάτω και εκεί ήταν μέρη του σώματος της μητέρας μου παντού τριγύρω μου».

Γιατί, ωστόσο, να σκοτώσει κάποιος την Καρουάνα Γκαλιζία; Η δημοσιογράφος γνώριζε για την εμπλοκή του Μαλτέζου υπουργού Κόνραντ Μίτσι, καθώς και συνεργάτη του σε εταιρείες στον Παναμά. Τα περίφημα Panama Papers (Έγγραφα του Παναμά) διέρρευσαν τον Απρίλιο του 2016. Η Γκαλιζία είχε αποκαλύψει από τον Φεβρουάριο ότι ο συνεργάτης του Μίτσι (Κιθ Σέμπρι) ήταν ιδιοκτήτης καταπιστεύματος στη Νέα Ζηλανδία, το οποίο εμφανιζόταν ως ιδιοκτήτης παναμέζικης εταιρείας.

Το 2017 η Καρουάνα Γκαλιζία ισχυρίστηκε ότι μια ακόμη εταιρεία του Παναμά ανήκε στη σύζυγο του Μαλτέζου πρωθυπουργού Τζόζεφ Μουσκάτ, Μισέλ. Σύμφωνα με τη Βικιπαίδεια, μετά τον θάνατο της δημοσιογράφου, ο Μουσκάτ καταδίκασε το συμβάν, δηλώνοντας ότι «δε θα ησυχάσω προτού αποδοθεί Δικαιοσύνη». Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Αντόνιο Ταγιάνι ανέφερε για τον θάνατο της Γκαλιζία ότι πρόκειται για «τραγικό παράδειγμα μιας δημοσιογράφου που θυσίασε τη ζωή της για να αναζητήσει την αλήθεια». Εξάλλου, ο ίδιος ο ιδρυτής του Wikileaks, Τζουλιάν Ασάνζ, είχε ανακοινώσει τότε ότι θα δώσει αμοιβή 20.000 ευρώ για πληροφορίες που θα οδηγήσουν στην καταδίκη των δολοφόνων της Καρουάνα Γκαλιζία.

Πώς εμπλέκεται, ωστόσο, στην όλη υπόθεση της Γκαλιζία και των Panama Papers η Μαρία Εφίμοβα; Η 38χρονη Ρωσίδα αποτελεί μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος και μια από τις ουσιώδεις “πηγές” της δολοφονημένης Μαλτέζας δημοσιογράφου Καρουάνα Γκαλιζία.

Η Εφίμοβα είχε εργαστεί στην Pilatus Bank στη Μάλτα και είχε αποκαλύψει στη Μαλτέζα δημοσιογράφο ότι η τράπεζά “της” διευκόλυνε ύποπτες συναλλαγές μιας επιχείρησης του Παναμά που ανήκε στη Μισέλ Μουσκάτ, σύζυγο του πρωθυπουργού της Μάλτας. Στις εν λόγω αποκαλύψεις εμπλεκόταν και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, καθώς και άλλα κυβερνητικά στελέχη.

Μετά την απόλυσή της από την επίμαχη τράπεζα, η Εφίμοβα είχε συλληφθεί από τις Αρχές της Μάλτας. Τελικά αποφάσισε να εγκαταλείψει τη χώρα μαζί με την οικογένειά της, όταν άγνωστοι είχαν απειλήσει τον πατέρα της στη Ρωσία! Στη συνέχεια, η 38χρονη σήμερα γυναίκα κατέφυγε στην Ελλάδα, ενώ τα τελευταία χρόνια διαμένει στην ευρύτερη περιοχή του Ηρακλείου.

Το 2018, η Ρωσίδα μάρτυρας δημοσίου συμφέροντος, Μαρία Εφίμοβα, παραδόθηκε στην ΕΛ.ΑΣ., καθώς φοβόταν για τη ζωή της. Σε βάρος της εκκρεμούσαν δύο ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης που είχαν εκδοθεί από τις Αρχές της Μάλτας. Ωστόσο, η Εφίμοβα δεν εκδόθηκε στη Μάλτα από τις ελληνικές Αρχές. Το Συμβούλιο Εφετών της Αθήνας είχε αποφασίσει να μην εκδοθεί στη Μάλτα η 38χρονη. Ο αρμόδιος εισαγγελέας Εφετών είχε ασκήσει, μάλιστα, αίτηση αναίρεσης της απόφασης του Συμβουλίου, η οποία, ωστόσο, απορρίφθηκε από τον Άρειο Πάγο. Τελικά, η γυναίκα είχε αφεθεί ελεύθερη.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News