Κίνδυνος πάνω από τα κεφάλια μας - Πάνω από 700 τα ετοιμόρροπα στο Ηράκλειο

Ηράκλειο
Κίνδυνος πάνω από τα κεφάλια μας - Πάνω από 700 τα ετοιμόρροπα στο Ηράκλειο

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Κίνδυνος πάνω από τα κεφάλια των πολιτών

“Σίριαλ” χωρίς τέλος αποτελούν τα παλαιά ετοιμόρροπα κτήρια στην πόλη του Ηρακλείου, τα οποία ξεπερνούν τα 700, με πολλά από αυτά να κρέμονται επικίνδυνα πάνω από τα κεφάλια των διερχόμενων πολιτών. Ωστόσο, γραφειοκρατικά κωλύματα και εμπλοκές αρμοδιοτήτων της Πολεοδομίας Ηρακλείου και της Υπηρεσίας Νεότερων Μνημείων, στην οποία υπάγονται τα αιωνόβια κτίσματα, δεν επιτρέπουν την κατεδάφισή τους.

Το μεγάλο πρόβλημα των ετοιμόρροπων στην πόλη του Ηρακλείου αναδεικνύεται πιο επίκαιρο από ποτέ, μετά με την κατάρρευση πριν λίγες ημέρες μπαλκονιού στην πολυσύχναστη οδό Σμύρνης, στο κέντρο του Ηρακλείου, όπου από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα. Τα μπάζα έπεσαν στον δρόμο σε ημέρα μειωμένης εξαιτίας του lockdown κίνησης, έτσι ευτυχώς δεν κινδύνευσε κανείς. Επί χρόνια όμως όσοι περνούν μπροστά από το αιωνόβιο κτήριο ρισκάρουν τη ζωή τους, με την Πολεοδομία του Ηρακλείου να έχει δεμένα χέρια για την κατεδάφισή του, καθώς αρμόδια γι’ αυτό είναι η Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων. Το ζήτημα χαρακτηρίζεται ως απόλυτης προτεραιότητας από την κυβέρνηση, που αναμένεται να θεσπίσει νομοθετικό πλαίσιο που θα λύνει τα χέρια των Δήμων, ώστε γρήγορα και ευέλικτα να μπορούν να διαχειριστούν τα εν λόγω ακίνητα.

«Το συγκεκριμένο κτήριο στην οδό Σμύρνης είναι προτεινόμενο διατηρητέο, είναι πάνω από 100 χρόνων και βρίσκεται στην “καρδιά” του Ηρακλείου, οπότε έχει λόγο η Υπηρεσία Νεότερων Μνημείων. Το 2011 υπήρξε πρόταση από την υπηρεσία μας κατεδάφισης του πρώτου ορόφου. Επικαιροποιήθηκε το 2016 αυτή η πρόταση. Αντιδρούσε όμως στην κατεδάφιση του ορόφου η Νεωτέρων. Περιμένουμε την απλοποίηση της νομολογίας μετά τις εξαγγελίες του κυβερνητικού εκπροσώπου, μετά και το ατυχές γεγονός στη Σάμο. Εμείς θα βγάλουμε άδεια και θα προχωρήσουμε στην κατεδάφιση. Ενδέχεται να μηνυθούν υπηρεσιακοί από τη Νεωτέρων», είπε ο αντιδήμαρχος Πολεοδομίας, Γιώργος Καραντινός.

Υπενθυμίζεται πως πρωτόγνωρες ήταν πραγματικά οι εικόνες πανικού που εκτυλίχτηκαν τον Μάιο του 2017 στα Λιοντάρια, με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς να ξεσπούν για τα ετοιμόρροπα κτήρια και τους πιθανούς κινδύνους, τονίζοντας την ανάγκη παρεμβάσεων για τη δημόσια ασφάλεια σε κοινόχρηστους χώρους, πόσω μάλλον σε χώρους όπου βρίσκονται κοντά σχολεία και άλλοι ευαίσθητοι χώροι.

Το παραπάνω περιστατικό κινητοποίησε τους αρμόδιους, οπότε και άναψε το “πράσινο φως” για την καταγραφή των κτισμάτων αυτών. Πέρα από τις αναγκαίες παρεμβάσεις που θα πρέπει να γίνουν στα επικίνδυνα κτίσματα, ειδικοί στο πλαίσιο της καταγραφής αυτής αξιολογούν και τις περιπτώσεις κτηρίων που χρήζουν περαιτέρω μελέτης.

Η γενικότερη ανησυχία των πολιτών, που αντικρίζουν εφιαλτικές εικόνες κατολισθήσεων σε διάφορα σημεία της πόλης, όπως συνέβη και σε εγκαταλελειμμένο κτήριο στην οδό Καλογήρου, κοντά στο παλιό Απολλώνειο, όπου μπάζα έπεσαν στον δρόμο μετά από κατάρρευση ενός μεγάλου τμήματος του κτηρίου, ήταν και το έναυσμα για να ανοίξουμε ακριβώς τον φάκελο που λέγεται “επικίνδυνα κτήρια”.

Όπως διαπιστώσαμε, άλλωστε, μιλώντας με πολλούς κατοίκους στην Αγία Τριάδα και άλλες περιοχές της πόλης, δεν είναι μονάχα οι κατολισθήσεις, τα σαθρά αργιλώδη εδάφη, τα οποία καταρρέουν σαν χάρτινος πύργος λόγω των σφοδρών βροχοπτώσεων, αλλά και τα επικίνδυνα κτίσματα, τα οποία σκορπούν ανησυχία σε διερχόμενους οδηγούς και πεζούς.

Ο φόβος είναι ζωγραφισμένος στα πρόσωπα αρκετών δημοτών στην Αγία Τριάδα, με φόντο τα δεκάδες κτήρια-ερείπια, με τους ίδιους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους στα επίμαχα σημεία και με το βλέμμα να είναι στραμμένο προς τον... ουρανό. Παράλληλα, κάτοικοι τονίζουν την ανάγκη διανοίξεων σε αρκετές γειτονιές στο κέντρο του Ηρακλείου και για λόγους πολιτικής προστασίας, ωστόσο η ανησυχία εντείνεται στο ενδεχόμενο εκδήλωσης έκτακτων καταστάσεων, όπως σεισμούς κ.ά.

Ξεπερνούν τα 700 τα επικίνδυνα κτίσματα στο Ηράκλειο

Πάνω από 700 επικίνδυνα κτίσματα υπολογίζεται ότι βρίσκονται στην πόλη του Ηρακλείου, παρότι πολλά από αυτά είναι χαρακτηριστικά μιας ιδιαίτερης αρχιτεκτονικής της εποχής τους.

«Έχουμε εκτελέσει μια μελέτη, όπου επισημαίνουμε 700 επικίνδυνα κτήρια στον Δήμο Ηρακλείου, κτήρια που χρήζουν άμεσα είτε σοβαρής αποκατάστασης, είτε επισκευής. Το κόστος αυτών των επεμβάσεων θα καλύπτεται από δημόσιους πόρους και στη συνέχεια ο Δήμος ή όποιος φορέας της επέμβασης θα έχει τη δυνατότητα να αναλαμβάνει τη διαχείριση και την εκμετάλλευση του ακινήτου. Περιμένουμε να δούμε πώς θα γραφτεί το τελικό κείμενο, για να δούμε αν πραγματικά θα δώσει μια ευελιξία», τόνισε ο πρόεδρος του ΤΕΕ/ΤΑΚ Μιχάλης Χωραφάς.

Και μόνο ο αριθμός των ετοιμόρροπων κτισμάτων προκαλεί ανησυχία και έντονο προβληματισμό, παρά το γεγονός ότι οι αρχικές εκτιμήσεις των ειδικών έκαναν λόγο για έναν αριθμό περίπου 200 κτισμάτων.

Για το επίμαχο ζήτημα υπήρξε σχετική διαδικασία καταγραφής από το ΤΕΕ/ΤΑΚ στο πλαίσιο προγραμματικής σύμβασης με τον Δήμο Ηρακλείου, η οποία δίνει μια ολοκληρωμένη εικόνα γύρω από τον αριθμό των κτισμάτων που βρίσκονται στο “κόκκινο”, τα χαρακτηριστικά τους, περιοχές κ.λπ.

(Φωτογραφία Facebook)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News