Το έργο που… δεν ολοκληρώθηκε ήταν η αιτία για την κατολίσθηση στις Βούτες  

Ηράκλειο
Το έργο που… δεν ολοκληρώθηκε ήταν η αιτία για την κατολίσθηση στις Βούτες  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το έργο είναι σε «παύση» λόγω αδυναμίας του δήμου για αποπληρωμή

Το έργο που θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί, ώστε να μην καταρρεύσει πλήρως ο δρόμος, έγινε τελικά η «αιτία» για να… καταρρεύσει. Αυτό συνέβη στην περίπτωση της κατολίσθησης τμήματος δρόμου στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βουτών, όπου δεν ολοκληρώθηκε το έργο αντιστήριξης ενός προβληματικού τμήματος, με αποτέλεσμα να καταρρεύσει με τις πρώτες πλημμύρες. 

Με τον εργολάβο να έχει «πιάσει» δουλειά τον Μάιο του 2020, το έργο θα έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί και παραδοθεί τον Αύγουστο του ίδιου έτους, ωστόσο αντί να παραδοθεί ολοκληρωμένο, εργολάβος και εργάτες, μάζεψαν τον εξοπλισμό, έφυγαν και το άφησαν στη μέση, καθώς δεν πληρωνόταν.  

Αποτέλεσμα ήταν τελικά η κατάρρευση του τμήματος του δρόμου, στη Θεομηνία που «χτύπησε» την Κρήτη τις προηγούμενες ημέρες, η οποία προκάλεσε πολλές ζημιές στο νησί μας, καθώς και τη ζημιά στο συγκεκριμένο τμήμα, με την ανησυχία των κατοίκων της περιοχής να «χτυπάει» κόκκινο.  

Αυτό μας επιβεβαίωσε μάλιστα και ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων κ. Γιάννης Αναστασάκης και μάλιστα έδωσε την πληροφορία, ότι υπήρχε εργολαβία από τον Μάιο του 2020, η οποία όμως σταμάτησε από τον εργολάβο, αφού όπως είπε ο κ. Αναστασάκης στο neakriti.gr, δεν πληρωνόταν, καθώς υπήρχε πρόβλημα στις χρηματορροές.  

Έτσι τμήμα του έργου έμεινε ανολοκλήρωτο με αποτέλεσμα να καταρρεύσει το πρανές.  

«Ήταν να παραδοθεί το έργο τον Αύγουστο του 2020. Το έργο είναι ενταγμένο σε πρόγραμμα χρηματοδότησης του υπουργείου Εσωτερικών και η πληρωμή γίνεται από το πρόγραμμα μέσω λογαριασμών που κατατίθενται στον Δήμο. Υπάρχει πρόβλημα στις χρηματορροές, γι’ αυτό δεν πληρώνεται ο εργολάβος», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε κ. Αναστασάκης, ωστόσο διευκρίνισε πως «η "αστοχία", αφορά μόνο σε τμήμα του δρόμου μη ολοκληρωμένο», δηλαδή στο συγκεκριμένο.  

«Αυτό είναι ένα έργο που το ζητούσε η τοπική περιοχή, πολλά χρόνια πριν και εκτελείται τώρα, αφού καταφέραμε να λάβουμε το χρηματικό ποσό των 275 χιλιάδων ευρώ για την αντιστήριξη του προβληματικού αυτού τμήματος του δρόμου», όπως τόνισε ο κ. Αναστασάκης. Σύμφωνα με τον ίδιο, το ίδιο συνεργείο θα αποπερατώσει το έργο, το οποίο μάλιστα, επιστρέφει τις επόμενες ημέρες για να «πιάσει» δουλειά.  

Ο κ. Αναστασάκης ανέφερε επίσης πως: «Δεκάδες είναι τα σημεία, δυστυχώς, που ανέδειξε και η φετινή κακοκαιρία και αυτός είναι λόγος που έχουμε συνεργασία με την Πολιτική Προστασία για να έχουμε άμεση επέμβαση σε πολλά σημεία του Δήμου. Κάνουμε ότι μπορούμε. Χρειάζεται κατανόηση από πολλούς, καθώς είναι πολλά τα περιστατικά».    

Οι παρακάτω φωτογραφίες από την εκτέλεση των εργασιών: 

Ανησυχούν οι κάτοικοι 

Υπενθυμίζεται ότι άμεσα προέβη στις απαραίτητες διαδικασίες και ο πρόεδρος του Δημοτικού Διαμερίσματος Βουτών, κ. Χαράλαμπος Αλογδιανάκης, ώστε να δοθεί άμεσα λύση στο πρόβλημα, μετά και την πτώση του πρανές, επικοινωνώντας με τους αρμόδιους, όπως αναφέραμε σε προηγούμενo ρεπορτάζ.  

Κάτοικος του Δημοτικού Διαμερίσματος και πιο συγκεκριμένα ο κ. Σταμάτιος Μαυρουδής, εξέφρασε την ανησυχία του στο neakriti.gr, αναφέροντας χαρακτηριστικά: «ανησυχούμε πάρα πολύ, γιατί αν δεν γίνει κάτι άμεσα κινδυνεύουν και ανθρώπινες ζωές. Αυτό που ζητούμε σε πρώτη φάση είναι να περιφράξουν τον χώρο ώστε να μην χτυπήσει κάποιος».  

Μάλιστα, όπως είπε κινδυνεύει και το σπίτι του, καθώς «από το κενό που δημιουργήθηκε με την κατάρρευση του τοιχίου, η απόσταση από τα θεμέλια του σπιτιού του είναι 1,2 με 2 μέτρα, με αποτέλεσμα με την επόμενη κακοκαιρία να κινδυνεύει το σπίτι μου». 

Ο κ. Μαυρουδής, τόνισε επίσης ότι πρέπει άμεσα να γίνει η «υποστήριξη του δρόμου προκειμένου να αποφευχθεί η κατάρρευση του σπιτιού μου, ενώ κινδυνεύουν και άλλα δύο εκτός από το δικό μου».

Όπως διευκρίνισε και εκείνος ήταν ένα έργο το οποίο εγκρίθηκε πριν από τρία χρόνια. «Ήταν ένα έργο το οποίο είχε χρονοδιάγραμμα και έμεινε στη μέση».   

Η παρακάτω φωτογραφία όως είναι σήμερα μετά την τελευταία κακοκαιρία: 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News