Ηράκλειο

Μετά θάνατον… «ήρθε» η ειδοποίηση για την επιτροπή

68χρονη Kρητικιά "έφυγε" από τη ζωή περιμένοντας μάταια επίδομα παραπληγίας

Οδυνηρή είναι η εμπειρία που έζησε 73χρονος στο Ηράκλειο ο οποίος περίμενε καρτερικά την επίσκεψη καρδιολόγου στο σπίτι για την γυναίκα του -που εκρρεμμούσε μετά την εξέταση από επιτροπή για παραπληγικό επίδομα- αλλά η ειδοποίηση ήρθε…μετά θάνατον.

Όπως καταγγέλλει ο ίδιος,η 68χρονη σύζυγός του είχε περάσει από δύο επιτροπές ΚΕΠΑ (Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας) του ΕΦΚΑ, που δεν ενέκριναν επίδομα αναπηρίας, παρά το γεγονός ότι σύμφωνα με το σύζυγό της η γυναίκα δεν μπορούσε να μετακινηθεί.

Η δεύτερη επιτροπή επισκέφθηκε μεν το σπίτι το ζεύγους, αλλά εκκρεμούσε και η επίσκεψη καρδιολόγου. Τελικά σύμφωνα με τον 73χρονο, η ειδοποίηση για διαθέσιμο καρδιολόγο ήρθε, αλλά ένα μήνα αφότου η γυναίκα πέθανε…

Η αναμονή για τις επιτροπές

Σύμφωνα με πληροφορίες η αναμονή για τις επιτροπές του ΚΕΠΑ (Κέντρου Πιστοποίησης Αναπηρίας) είναι κατά μέσο όρο δύο μήνες ενώ στο παρελθόν ήταν ακόμη μεγαλύτερη καθώς άγγιζε τους 18 μήνες! Μάλιστα λόγω κορωνοϊού πολλές επιτροπές πήγαν "πίσω". Αρκετοί εργαζόμενοι της υπηρεσίας εργάζονται και 12ωρα για να ανταπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.  Έτσι υπάρχουν και περιπτώσεις όπου έρχεται το πλήρωμα του χρόνου για την επίσκεψη της επιτροπής ή γιατρού στο σπίτι ασθενούς, αλλά επειδή πρόκειται για πολύ βεβαρημένες περιπτώσεις ο ασθενής έχει ήδη αποβιώσει! Και ειδικά όταν δεν έχει προσκομιστεί η ληξιαρχική πράξη θανάτου, διαδραματίζονται σκληρές ιστορίες όπου οι συγγενείς του εκλιπόντος ειδοποιούνται… μετά θάνατον για κατ’οίκον επίσκεψη της επιτροπής.

Πάντως σε ότι αφορά τον 73χρονο υποστηρίζει ότι έζησε το πιο σκληρό πρόσωπο της κοινωνίας αφού για δύο χρόνια φρόντιζε μόνος του την κατάκοιτη σύζυγό του χωρίς όμως η ίδια να δικαιούται -σύμφωνα με τον νόμο- επίδομα παραπληγίας. Με μια μικρή ένδειξη κινητικότητας «φρενάρει» το επίδομα και δύσκολα δίνεται η τελική έγκριση , ακόμα κι αν συνυπολογίζονται άλλα σοβαρά προβλήματα υγείας για να αποφασιστεί αν δοθεί ή όχι ένα επίδομα σε ασθενή. Κι αυτό γιατί δυστυχώς υπάρχουν κατάκοιτοι ασθενείς «αόρατοι» και «ανύπαρκτοι» για το ελληνικό κράτος...

Η πιο τραγική πτυχή της υπόθεσης είναι ότι απορρίφθηκε ακόμα και το επίδομα συμπαράστασης, που δικαιούται το πρόσωπο που φροντίζει ένα ανήμπορο άτομο, καθώς ο 73χρονος ασφάλιζε την εκλιπούσα. 

(φωτογραφία unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια