Αναβολές στις δίκες φέρνει το lockdown - Αύριο η δίκη για το φονικό στο Αντισκάρι

Κρήτη
Αναβολές στις δίκες φέρνει το lockdown - Αύριο η δίκη για το φονικό στο Αντισκάρι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αύριο, εκτός απροόπτου, εκδικάζεται η υπόθεση για το φονικό με τις μαγκούρες - Ποιες οι εξαιρέσεις

Σημαντικές αλλαγές στο σκηνικό των δικών που έχουν προσδιοριστεί να διεξαχθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα σε τοπικό επίπεδο έχει φέρει το 2ο κύμα της πανδημίας του κορωνοϊού. Μετά την έκδοση της πρόσφατης ΚΥΑ, όπου μεταξύ άλλων αποφασίζεται η αναστολή της λειτουργίας των Δικαστηρίων μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου, κάποιες δίκες αναβάλλονται, ενώ κάποιες άλλες - εκτός απροόπτου - θα διεξαχθούν κανονικά.

Όπως είχε αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας “Νέα Κρήτη”, η δίκη του 43χρονου ο οποίος τον Φεβρουάριο του 2020 σκότωσε τον 73χρονο Μανόλη Φινοκαλιώτη, στα Περάμπελα, κοντά στις Κουρούνες Λασιθίου, και η οποία είχε προσδιοριστεί να λάβει χώρα χτες Τρίτη στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου, δε διεξήχθη.

Το δικαστήριο δε συνεδρίασε, καθώς η εν λόγω δίκη δεν εμπίπτει στις εξαιρέσεις της πρόσφατης ΚΥΑ αναφορικά με τη λειτουργία των δικαστηρίων ενόψει των μέτρων προστασίας για τον κορωνοϊό. Όπως προβλέπεται από τον νόμο, θα οριστεί νέα δικάσιμος από την Εισαγγελία Εφετών μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα.

Τι θα γίνει, ωστόσο, με τις υπόλοιπες σημαντικές δίκες που είτε έχουν προσδιοριστεί για την τρέχουσα εβδομάδα, είτε αναμένεται να συνεχιστούν αυτήν την εβδομάδα μετά από διακοπή;

Αύριο Πέμπτη αναμένεται να συνεχιστεί κανονικά, εκτός απροόπτου, η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό για την άγρια δολοφονία του Κώστα Προβιδάκη, τον Μάρτιο του 2014, στο Αντισκάρι της Μεσαράς. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της “Νέας Κρήτης”, η εν λόγω δίκη εμπίπτει στις εξαιρέσεις της επίμαχης ΚΥΑ, δεδομένου ότι η εκδίκαση της υπόθεσης έχει ήδη ξεκινήσει και η αυριανή συνεδρίαση είναι από διακοπή. Η συνέχιση ή η εκ νέου διακοπή της έγκειται στην κρίση του προεδρεύοντος του δικαστηρίου.

Ας σημειωθεί ότι, μετά την πρόσφατη ΚΥΑ, ενόψει των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που έχουν διαμορφωθεί λόγω κορωνοϊού, αποφασίστηκε η αναστολή λειτουργίας του Πρωτοδικείου Ηρακλείου μέχρι και τις 30 Νοεμβρίου.

Εξαιρέσεις

Στη σχετική ανακοίνωση, που υπογράφεται από τον προϊστάμενο του Πρωτοδικείου Ηρακλείου, πρόεδρο Πρωτοδικών, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, σχετικά με τα ποινικά δικαστήρια ότι θα επιτρέπεται για το επίμαχο διάστημα:

1) Η εκδίκαση αυτόφωρων πλημμελημάτων, εφόσον αφορά κατηγορούμενο που κρατείται δυνάμει των διατάξεων περί αυτόφωρης διαδικασίας.

2) Η κλήρωση των ενόρκων και η έναρξη της συνόδου των Μικτών Ορκωτών Δικαστηρίων και Μικτών Ορκωτών Εφετείων, εφόσον κατά τη σύνοδο είναι προσδιορισμένες προς εκδίκαση υποθέσεις με προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης ή αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31/12/2022.

3) Η κλήρωση των συνθέσεων για την εκδίκαση των ποινικών υποθέσεων.

4) Η εκδίκαση κακουργημάτων για τους προσωρινά κρατούμενους κατηγορουμένους, των οποίων συμπληρώνεται κατά περίπτωση το ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης.

5) Ο ποινικές δίκες που αφορούν κακουργήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31/12/2022, καθώς και πλημμελήματα, ο χρόνος παραγραφής των οποίων συμπληρώνεται εντός του χρονικού διαστήματος από την έναρξη της αναστολής μέχρι και τις 31/12/2021. Το δικαστήριο αποφασίζει, κατά περίπτωση, για την εκδίκαση ή τη διακοπή αυτών. Για τις ποινικές δίκες επισημαίνεται ότι με μέριμνα της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Ηρακλείου θα δημοσιεύεται το έκθεμα με τις εκφωνούμενες, λόγω επικείμενης παραγραφής, υποθέσεις.

6) Η εκδίκαση των αιτήσεων αναστολής εκτέλεσης κατά τα άρθρα 471 και 497 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας (ΚΠΔ, Ν. 4620/2019, Α’ 96), ακύρωσης της διαδικασίας κατά τα άρθρα 341 και 435 ΚΠΔ, ακύρωσης της απόφασης κατά τα άρθρα 430 και 431 ΚΠΔ, αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης της ποινής κατά τα άρθρα 555 και 557 ΚΠΔ, καθώς και των αιτήσεων που αφορούν στον καθορισμό συνολικής ποινής κατά το άρθρο 551 ΚΠΔ, στην απότιση της χρηματικής ποινής σε δόσεις εντός προθεσμίας κατά τα άρθρα 80 του ισχύοντος Ποινικού Κώδικα (Π.Κ., Ν. 4619/2019, Α'95) και 82 του προϊσχύσαντος Π.Κ. (Π.Δ. 283/1985, Α-106) και στη μετατροπή της χρηματικής ποινής ή του προστίμου σε παροχή κοινωφελούς εργασίας κατά την παρ. 5 του άρθρου 82 του προϊσχύσαντος Π.Κ.

Για τις ποινικές δίκες που άρχισαν πριν την ημερομηνία έναρξης της αναστολής και έχουν διακοπεί για δικάσιμο εντός του χρονικού διαστήματος της αναστολής, το δικαστήριο, κατά την ορισθείσα δικάσιμο, αποφασίζει κατά περίπτωση για την εκδίκαση ή την εκ νέου διακοπή αυτών, λαμβανομένων υπόψη των παραπάνω εξαιρέσεων, χωρίς να δεσμεύεται από αυτές. Οι διασκέψεις, καθώς και η διεκπεραίωση οποιοσδήποτε ενέργειας, που αφορά τη λειτουργία των δικαστικών υπηρεσιών γίνονται, εφόσον είναι εφικτό, εξ αποστάσεως με τη χρήση τεχνολογικών μέσων.

Προς αναβολή η δίκη για τη συζυγοκτονία

Αναφορικά με τη δίκη του 55χρονου Κρητικού, ο οποίος τον Δεκέμβριο του 2019 είχε σκοτώσει την 33χρονη σύζυγό του στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου, η οποία έχει προσδιοριστεί να διεξαχθεί στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Λασιθίου μεθαύριο Παρασκευή, δε θα ξεκινήσει. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από παράγοντα της δίκης, η υπόθεση δε θα εκδικαστεί λόγω των έκτακτων υγειονομικών συνθηκών που επικρατούν. Για την επίμαχη υπόθεση αναμένεται να οριστεί νέα δικάσιμος από την αρμόδια Εισαγγελία.

Εξάλλου, υπενθυμίζεται ότι μεθαύριο Παρασκευή αναμένεται, εκτός απροόπτου, να συνεχιστεί - μετά από διακοπή από το προηγούμενο διάστημα - η δίκη της 32χρονης που τον Οκτώβριο του 2019 είχε σκοτώσει τον 59χρονο πρώην σύντροφό της, στη Νέα Αλικαρνασσό. Η εκδίκαση της υπόθεσης διεξάγεται από το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Ηρακλείου.

Από εκεί και πέρα, άλλες πολύκροτες δίκες στην Ανατολική Κρήτη, οι οποίες αναμένεται να συνεχιστούν - εκτός απροόπτου - μετά από διακοπή, είναι αυτές της απαγωγής του Μιχάλη Λεμπιδάκη, αλλά και του θανάτου της 4χρονης Μελίνας, καθώς αμφότερες εμπίπτουν στις εξαιρέσεις της πρόσφατης ΚΥΑ. Η εκδίκαση της υπόθεσης απαγωγής του Κρητικού επιχειρηματία θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου στο Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης, ενώ η δίκη για τον θάνατο του μικρού κοριτσιού θα συνεχιστεί την Παρασκευή 20 του μηνός στο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Η συνέχιση ή η εκ νέου διακοπή των συγκεκριμένων δικών έγκειται στην κρίση των προεδρευόντων του κάθε δικαστηρίου.

(Φωτογραφία αρχείου Unsplash)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News