Ηράκλειο

«Κραυγή» αγωνίας από τους οικοδόμους - Μένουν ξανά ακάλυπτοι!

Κραυγή αγωνίας από τον κατασκευαστικό κλάδο μετά την επιβολή και του δεύτερου lockdown - Ζητούν να μπουν σε αναστολή εργασίας

Την άμεση στήριξη των οικοδόμων ζητούν τα συνδικάτα της Κρήτης, όπως έκαναν σαφές οι εκπρόσωποι και εργαζόμενοί τους στη “Νέα Κρήτη”. Ο κατασκευαστικός κλάδος έμεινε εκτός των μέτρων της κυβέρνησης, πράγμα που σήμαινε αναπόφευκτα τη φτωχοποίηση των ανθρώπων που εργάζονται στον κλάδο αυτό.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του προέδρου του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Ηρακλείου Γιάννη Γωνιανάκη, ο οποίος υποστήριξε πως «υπάρχουν οικοδόμοι οι οποίοι για το έτος 2020 έχουν λιγότερα από 70 ένσημα».

Συγκεκριμένα, η “Νέα Κρήτη” προσπάθησε να αποτυπώσει τις αντιδράσεις των εργαζομένων του κατασκευαστικού κλάδου, οι οποίοι δεν εντάσσονται στις παροχές που ανακοίνωσε η κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα. Μπορεί την περίοδο του πρώτου καθολικού lockdown οι εργαζόμενοι να έλαβαν το 800άρι, κάτι τέτοιο όμως δεν ισχύει σήμερα. Βρίσκονται ακάλυπτοι.

«Ο κλάδος των κατασκευών έχει υποστεί σοβαρές οικονομικές συνέπειες. Ειδικότερα, ζητάμε συνάντηση με το υπουργείο Εργασίας και Οικονομικών για κάλυψη των θεμάτων που άπτονται του οικοδομικού κλάδου. Μετά το πρώτο lockdown, εάν δε γινόταν παρέμβαση από το σύνολο των οικοδόμων, δε θα λαμβάναμε το επίδομα των 800 ευρώ. Αυτή τη στιγμή, ζητάμε τόσο ως συνδικάτο όσο και ως Ομοσπονδία Οικοδόμων να μπει στο καθεστώς αναστολής εργασίας και οικονομικής ενίσχυσης ο κλάδος της οικοδομής. Ζητάμε την ενίσχυση του κράτους, καθώς λόγω τόσο του γενικού και καθολικού lockdown όσο και των κλιματολογικών συνθηκών δεν μπορούν να συνεχιστούν οι οικοδομικές εργασίες. Το αποτέλεσμα είναι ο οικοδόμος να μην έχει εισόδημα», ανέφερε αποκλειστικά στη “Νέα Κρήτη” ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Ηρακλείου Γιάννης Γωνιανάκης.

Ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων ν. Ηρακλείου αναφέρθηκε και στα ένσημα που βάζουν οι σημερινοί οικοδόμοι και, όπως τόνισε, υπάρχουν οικοδόμοι με λιγότερα από 70 ένσημα.

«Υπάρχουν οικοδόμοι που λαμβάνουν τον χρόνο 70 ένσημα. Υπάρχει ένα σοβαρό ζήτημα, καθώς πολλοί συνάδελφοι δεν πιάνουν τα 70 ένσημα. Και αυτό συμβαίνει γιατί ισχύει ένας άτυπος νόμος παλαιότερα, σύμφωνα με τον οποίο 7 ημερομίσθια αντιστοιχούσαν σε 7 ένσημα. Αυτό επιδεινώθηκε την κρίση. Αυτός ο νόμος σήμαινε για τον οικοδόμο πως δεν πλήρωνε την εισφορά του. Αυτό συνέβαινε για να μη βάζει ο ιδιοκτήτης ή ο κατασκευαστής όλα τα ένσημα στην οικοδομή. Παλαιότερα, πριν την κλαδική σύμβαση, τα ένσημα ήταν ακριβά. Αυτός ο άτυπος νόμος παραμένει. Και γι’ αυτό πάρα πολλοί ιδιοκτήτες ή επιχειρηματίες δε βάζουν ένσημα, με αποτέλεσμα να υπάρχει ένα μεγάλο πρόβλημα στη συνταξιοδότησή τους», υποστήριξε.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Γωνιανάκης αναφέρθηκε στο παράδοξο της εργασίας του οικοδόμου. Αυτή τη στιγμή έχουμε lockdown, πράγμα που σημαίνει την πλήρη παύση σχεδόν σε όλες τις εργασιακές και οικονομικές δραστηριότητες, ωστόσο ο οικοδόμος, σύμφωνα με την κυβέρνηση, μπορεί να εργάζεται και να καλύπτει τα προς το ζην.

«Ο κλάδος των κατασκευών έχει μείνει ακάλυπτος. Υποτίθεται αυτή τη στιγμή πως ο κλάδος των κατασκευών μπορεί να συνεχίζει να εργάζεται, αλλά αυτή τη στιγμή καταλαβαίνουμε πως εκείνος που δε δουλεύει, δε θα δώσει χρήματα για την κατασκευή μιας οικοδομής. Έτσι, ο οικοδόμος μένει άνεργος. Επίσης πολλές επιχειρήσεις σταματούν το προσωπικό τους μέχρι να δουν τι θα γίνει», επισήμανε ο κ. Γωνιανάκης, ενώ συνέχισε: «Αυτό το διάστημα, οι οικοδόμοι είναι μισο-άνεργοι. Γι’ αυτό ζητάμε την οικονομική ενίσχυση. Επίσης, ζητάμε από την κυβέρνηση το χρονικό διάστημα που οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε καθεστώς lockdown ή είναι άνεργοι να σταματήσουν οι εργαζόμενοι να καταβάλουν χρήματα στις ΔΕΚΟ. Καμία διακοπή ρεύματος ή νερού σε οικογένειες οικοδόμων και εργατικές οικογένειες».

Κραυγή αγωνίας

Κραυγή αγωνίας για το μέλλον των οικοδόμων εξέφρασε και ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου, Στέλιος Βοργιάς. Όπως ανέφερε, ο κλάδος δεν έχει στηριχθεί και η εργασία τους αλλά και ο τρόπος που βάζουν ένσημα είναι λόγοι που αξίζουν τον σεβασμό μας.

«Οι οικοδόμοι δεν έχουν ενταχθεί στα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μετά από παρέμβαση που έκαναν τα Εργατικά Κέντρα Κρήτης και Ρόδου. Αυτό είχε ανταπόκριση στο πρώτο lockdown. Αυτή τη στιγμή, ο κατασκευαστικός κλάδος δεν έχει μπει στο lockdown. Ο κατασκευαστικός κλάδος πρέπει να στηριχθεί. Δεν έχει στηριχθεί όπως θα έπρεπε. Είναι ένας κλάδος αρκετά περίπλοκος. Πολλοί κολλάνε όλα τα ημερομίσθια. Άλλοι κολλάνε τα μισά ημερομίσθια. Γενικά, είναι ένας κλάδος που πρέπει να στηριχθεί γιατί είναι άνθρωποι που παλεύουν κάτω από αντίξοες συνθήκες», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Κατάφωρη αδικία»

Αγανάκτηση και οργή πλημμυρίζει τον Χρήστο Κατσαμήτρο, ο οποίος είναι οικοδόμος με συνεργείο εδώ και πάνω από μία δεκαετία. Ο ίδιος δραστηριοποιείται στην περιοχή Μονοφατσίου.

«Είναι μεγάλη αδικία το γεγονός πως ο κατασκευαστικός κλάδος μένει εκτός των οικονομικών μέτρων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση. Είναι κατάφωρη αδικία. Μας υποβαθμίζει ως έναν παραγωγικό κλάδο», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος μίλησε και για τη δική του οικονομική κατάσταση, αλλά και την κατάσταση που συναντάει προ και μετά υγειονομικής κρίσης.

«Εγώ έχω 150-160 ένσημα μέχρι στιγμής. Σε πολλούς οικοδόμους ακούγονται πολλά, αλλά δουλεύω σχεδόν όλο τον χρόνο. Δεν παίρνω όσα πρέπει. Πολλοί συνάδελφοι δε βάζουν καθόλου. Όσον αφορά την κατάσταση που βλέπω, είναι η εξής: Οι άνθρωποι φοβούνται. Πλέον, δεν κάνουν ανοίγματα. Δηλαδή, δε θέλουν να χτίσουν σπίτια. Θέλουν μια απλή κατασκευή ή μια επισκευή. Υπάρχει φόβος. Πριν ένα χρόνο τα πράγματα ήταν καλύτερα. Τώρα υπάρχει φόβος».

ΟΙΚΟΔΟΜΟΙ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Συνάντηση με τον υπουργό Εργασίας

Την ίδια στιγμή, μέτρα στήριξης για τους εργαζόμενους στον τομέα των κατασκευών που έχουν πληγεί από την πανδημία του κορωνοϊού ζητά σε ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων στο Ρέθυμνο. Στην ανακοίνωση, όπως κοινοποιήθηκε, επισημαίνεται: «Τα νέα περιοριστικά μέτρα (lockdown), που ανακοινώθηκαν και αφορούν όλη την επικράτεια, επιδεινώνουν ακόμη περισσότερο το ήδη οξυμένο πρόβλημα. Ακόμη χειρότερα είναι τα πράγματα για τους άνεργους οικοδόμους, οι οποίοι δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιδότησης από τον ΟΑΕΔ, ούτε λαμβάνουν κάποια οικονομική ενίσχυση ως μακροχρόνια άνεργοι.

Στα μέτρα που ανακοινώσατε για τη στήριξη των εργαζομένων, λόγω των συνεπειών του lockdown, λείπουν μέτρα για τους οικοδόμους που έχουν ήδη υποστεί μεγάλη απώλεια εισοδήματος και εργασίας. Αν ήταν μια φορά αναγκαία η ένταξη των οικοδόμων στον μηχανισμό στήριξης των 800 ευρώ στο πρώτο κύμα της πανδημίας, σήμερα είναι εκατό φορές πιο αναγκαία.

Είναι αδιανόητο να μην παίρνετε κανένα μέτρο για ένα τόσο χτυπημένο τμήμα εργαζομένων, που βίωσε τα προηγούμενα χρόνια μεγάλη ανεργία και τώρα βιώνει έντονα τις συνέπειες της πανδημίας και της οικονομικής κρίσης. Απαιτούμε, άμεσα: Να στηριχτούν οικονομικά οι οικοδόμοι και οι άλλοι εργαζόμενοι στις κατασκευές, όπως έγινε στην πρώτη φάση της πανδημίας. Να στηριχτούν οικονομικά οι άνεργοι που δεν έχουν κανένα δικαίωμα επιδότησης. Επιπλέον, να ενταχθούν στον μηχανισμό στήριξης του εισοδήματός τους οι συνάδελφοι οικοδόμοι που αποκλείστηκαν το προηγούμενο διάστημα, λόγω των δεσμευτικών προϋποθέσεων που έθετε η ΚΥΑ αριθμ. οικ. 16073/287/2020 (ΦΕΚ Β’ 1547/22-04-2020), π.χ. εργαζόμενοι σε αρχαιολογικές ανασκαφές και εργαζόμενοι οικοδόμοι σε 8μηνα. Για τους παραπάνω σοβαρούς λόγους, την Τετάρτη 11 Νοέμβρη (σ.σ. αύριο), στις 11 π.μ., αντιπροσωπία της Ομοσπονδίας μας θα πάει στο υπουργείο Εργασίας για να συναντηθεί με τον υπουργό, ώστε να μας δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια