Ηράκλειο

Λύση στο μυστήριο με τα εξανθήματα των παραγωγών μετά το λιομάζωμα – Που οφείλονται

Που κατέληξαν οι επιστήμονες και τι συστήνεται στους παραγωγούς του Φόδελε

Απάντηση στο μυστήριο δόθηκε από το δήμο Μαλεβιζίου στα εξανθήματα που εντοπίστηκαν στο σώμα των ελαιοπαραγωγών της περιοχής κατά την συλλογή του ελαιοκάρπου. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της ΚΡΗΤΗ ΤV που έφερε στο προσκήνιο το θέμα, Ο κίνδυνος ήταν ορατός οι ελιές να μείνουν αμάζευτες και σε μια ελαιοκομική περίοδο η οποία χαρακτηρίζεται αρκετά καλή για την ευρύτερη περιοχή. Όπως διαπιστώθηκε τα εξανθήματα προκλήθηκαν από τσιμπήματα  που προκαλούνται από ένα μικροσκοπικό κόκκινο άκαρι (σαν μικρό αραχνάκι).

Σύμφωνα με ανακοίνωση:

Από τη Διεύθυνση Τοπικής Οικονομικής Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος και Πρασίνου, του Δήμου Μαλεβιζίου ανακοινώνεται ότι εξακριβώθηκε η αιτία που προκαλεί εξανθήματα και κνησμό στους ελαιοπαραγωγούς της Τοπικής Κοινότητας Φόδελε.

Υπό το συντονισμό του Αντιδημάρχου Πρωτογενούς Τομέα κ. Μιχάλη Αλμπαντάκη και έπειτα από αυτοψία που διενήργησε ο εντομολόγος, γεωπόνος κ. Μαυρικάκης Παύλος, στέλεχος της Υπηρεσίας, παρουσία του Προέδρου της Κοινότητας Φόδελε κ. Χαράλαμπου Παντερή,   διαπιστώθηκε ότι τα τσιμπήματα  προκαλούνται από ένα μικροσκοπικό κόκκινο άκαρι (σαν μικρό αραχνάκι).

Στο πλαίσιο της αυτοψίας διενεργήθηκε δειγματοληψία φύλλων με αυξημένο πληθυσμό κόκκινων ακάρεων που απεστάλησαν σε εξειδικευμένους ακαρεολόγους στο Μπενάκειο Φυτοπαθολογικό Ινστιτούτο για την ταυτοποιήση του ακάρεος. Πιθανολογείται ότι είναι αρπακτικό άλλου επιβλαβούς εχθρού της ελιάς (δηλαδή ωφέλιμο) το οποίο όμως μπορεί να προκαλέσει εξάνθημα και σε ανθρώπους και να εμφανίσουν εκτεταμένη αλλεργική κνίδωση σε  αλλεργικά άτομα. Σε χαμηλές θερμοκρασίες μειώνεται η δραστηριότητα του ακάρεος και εκτιμάται ότι δε θα δημιουργήσει έντονα προβλήματα τους επόμενους μήνες που θα συνεχιστεί η ελαιοσυγκομιδή.

Στο πλαίσιο αυτό προτείνεται στους παραγωγούς της τοπικής κοινότητας Φόδελε η αποφυγή ελαιοσυγκομιδής από αλλεργικά άτομα τις ημέρες που η θερμοκρασία είναι πάνω από 20 βαθμούς C.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια