Ηράκλειο

«Κλειδώνει» τη Δευτέρα για τα δημοτικά τέλη που θα κληθούν να πληρώσουν οι Ηρακλειώτες

Το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου θα καθορίσει τα ανταποδοτικά τέλη του 2021.

Τη Δευτέρα 9 Νοεμβρίου «κλειδώνει» για τα δημοτικά ανταποδοτικά τέλη που θα κληθούμε να πληρώνουμε στο Ηράκλειο για το 2021 και για το αν θα παραμείνουν και τη νέα χρονιά ως έχουν (όπως έχει προτείνει η δημοτική Αρχή) ή αν θα προκύψει και κάποιου είδους μείωσή τους (όπως αντιπροτείνουν παρατάξεις της αντιπολίτευσης)...

Στη συνεδρίαση που θα γίνει με τηλεδιάσκεψη, το Δημοτικό Συμβούλιο Ηρακλείου καλείται να αποφανθεί για το ύψος των δημοτικών τελών ηλεκτροφωτισμού και καθαριότητας της επόμενης χρονιάς, σε μια συνεδρίαση όπου η συζήτηση αναμένεται να χτυπήσει “κόκκινο”. Και αναμένεται αν μη τι άλλο με ενδιαφέρον, αφού ναι μεν η εισήγηση της δημοτικής Αρχής, όπως πέρασε και στην Οικονομική Επιτροπή όπου η παράταξη Λαμπρινού έχει την πλειοψηφία, προβλέπει “πάγωμα” των δημοτικών τελών και το 2021 στα σημερινά επίπεδα, η αντιπολίτευση δε έχει διαφορετική άποψη.

Η παράταξη “Ενεργοί Πολίτες” έχει καταθέσει και θα επανέλθει δριμύτερη στη δική της αντιπρόταση, όχι απλώς για “πάγωμα”, αλλά για οριζόντια μείωση της τάξης του 8% όλων των κατηγοριών των δημοτικών τελών.

Η πρώτη προσπάθεια της παράταξης, με επικεφαλής τον Ηλία Λυγερό, να εισακουστεί η πρότασή της δεν ευδοκίμησε στην Οικονομική Επιτροπή του Δήμου. Η Επιτροπή, όπου έχει την πλειοψηφία η πλευρά της δημοτικής Αρχής, δεν έκανε αποδεκτή την πρόταση των “Ενεργών Πολιτών”.

Ωστόσο η παράταξη Λυγερού έχει ξεκαθαρίσει ότι θα επιμείνει στην αντιπρότασή της, επισημαίνοντας χαρακτηριστικά σε ανακοίνωσή της: «Από τα στοιχεία που παρατέθηκαν προκύπτει ότι μια οριζόντια μείωση της τάξης του 8% σε όλους τους συντελεστές των δημοτικών τελών είναι εφικτή και δε θα επηρεάσει τον ανταποδοτικό σχεδιασμό του Δήμου.

Οι “Ενεργοί Πολίτες”, αναγνωρίζοντας τις ανάγκες της κοινωνίας στις ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες που διανύει η χώρα, θεωρούν ότι πρέπει να γίνει αποδεκτή η συγκεκριμένη πρόταση από το Δημοτικό Συμβούλιο, καθώς η πλειοψηφία της Οικονομικής Επιτροπής (η δημοτική Αρχή δηλαδή) δεν την έκανε αποδεκτή. Η εφαρμογή της προτεινόμενης έκπτωσης του 8% θα επιφέρει μια μείωση εσόδων 900.000, ποσό που μπορεί να καλυφθεί μόνο από την έκτακτη επιχορήγηση του υπουργείου Εσωτερικών».

Με ενδιαφέρον επίσης αναμένεται το τι θα πράξουν τη Δευτέρα στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου με τηλεδιάσκεψη και οι άλλες παρατάξεις της αντιπολίτευσης. Τα βλέμματα σίγουρα στρέφονται στο πώς θα ενεργήσει η παράταξη “Ηράκλειο 3.7.5”, με επικεφαλής τον Γιάννη Κουράκη, η οποία είναι πολύ πιθανό να επιμείνει σε δική της πρόταση για τα δημοτικά τέλη, ασκώντας πίεση στη δημοτική Αρχή να την υιοθετήσει... Κάτι άλλωστε που είχε συμβεί και κατά την περσινή αντίστοιχη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο για τον καθορισμό (τότε) των δημοτικών ανταποδοτικών τελών για το 2020.

Υπενθυμίζεται ότι, με βάση τα ισχύοντα τέλη, στην πρώτη γενική κατηγορία (για οικιακές παροχές σε όλο τον δήμο Ηρακλείου), η τιμή του γενικού συντελεστή ανέρχεται σε 0,66 ευρώ.

Στη δεύτερη γενική κατηγορία (π.χ. δημόσια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα, φιλανθρωπικά και νοσηλευτικά ιδρύματα), ο γενικός συντελεστής είναι 1 ευρώ, ενώ στην τρίτη γενική κατηγορία (επαγγελματικές παροχές εντός των διοικητικών ορίων του δήμου) έχει προσδιοριστεί στα 2,59 ευρώ.

Το δημοτικό ταμείο πρόκειται να ενισχυθεί δυναμικά με ένα ποσό της τάξεως του 1.489.674,47 ευρώ, το οποίο προέρχεται από τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων στον Δήμο Ηρακλείου. Ως εκ τούτου, η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής προβλέπει τα δημοτικά τέλη, σε όλες τις κατηγορίες, να διατηρηθούν και τη νέα χρονιά στα παραπάνω επίπεδα που ίσχυαν για το 2020.

Από πλευράς αντιπολίτευσης δίνεται το στίγμα ότι το Δημοτικό Συμβούλιο, με βάση τα οικονομικά δεδομένα, έχει την ευχέρεια να φανεί πιο “γενναιόδωρο” προς τους δημότες, εν μέσω μάλιστα του όλου δύσκολου σκηνικού με την πανδημία και τα συνεχιζόμενα μέτρα, σκηνικό που θεωρείται δεδομένο ότι θα συνεχιστεί και σε ένα μεγάλο μέρος του 2021.

Μάλιστα, από πλευράς επιχειρηματολογίας της αντιπολίτευσης, γίνεται μνεία και σε ένα καινούργιο δεδομένο που προέκυψε. Και δεν είναι άλλο από το γεγονός ότι το δημοτικό ταμείο πρόκειται να ενισχυθεί δυναμικά με ένα ποσό της τάξεως του 1.489.674,47 ευρώ, το οποίο προέρχεται από τα αδήλωτα τετραγωνικά των ακινήτων στον Δήμο Ηρακλείου που δηλώθηκαν τώρα με τη σχετική ρύθμιση του υπουργείου Εσωτερικών.

Μένει λοιπόν να δούμε πώς θα κυλήσει η όλη συζήτηση, η δεδομένη πολιτική αντιπαράθεση την ερχόμενη Δευτέρα, στο Δημοτικό Συμβούλιο, και το πού τελικά θα “κάτσει η μπίλια” ως προς τα ανταποδοτικά δημοτικά τέλη για το 2021...

 

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια