Ηράκλειο

Δημόσια κτήρια «κίνδυνος θάνατος» - Τι θα γίνει με τις περιουσίες που ρημάζουν;

Επανέρχεται η «πονεμένη» υπόθεση της παραχώρησης των αναξιοποίητων κτηρίων στο κέντρο του Ηρακλείου

«Δημόσια κτήρια της πόλης μας ρημάζουν θέτοντας σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των πολιτών και τη δημόσια υγεία, την ώρα που ο Δήμος αναγκάζεται να πληρώνει ενοίκια για τις υπηρεσίες του»...

Το παράδοξο, έως προκλητικό για τον κάθε Ηρακλειώτη σκηνικό, υπενθυμίζουν σε κοινή παρέμβασή τους οι βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ, μετά από πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, αποτυπώνοντας το μέγεθος του... ελληνικού παραλόγου που ισχύει στην υπόθεση με τα αναξιοποίητα επί χρόνια δημόσια κτήρια στην “καρδιά” του Ηρακλείου. Δημόσια κτήρια, όπως έχουμε γράψει πολλές φορές εδώ στην εφημερίδα “Νέα Κρήτη”, που παραμένουν αναξιοποίητα εδώ και μια 12ετία περίπου, την ώρα που ο Δήμος Ηρακλείου αλλά και άλλοι φορείς και υπηρεσίες πληρώνουν έναν πακτωλό χρημάτων σε ενοίκια, όπως αποτυπώνει και η κοινή παρέμβαση των βουλευτών Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ.

Αν μη τι άλλο μοιάζει προκλητικό το να επιμένει το κράτος να αφήνει αναξιοποίητα ένα σωρό άδεια δημόσια κτήρια, τη στιγμή που υπηρεσίες, είτε κρατικές είτε αυτοδιοικητικές, στεγάζονται σε ενοικιαζόμενα κτήρια με υψηλό κόστος για τον κρατικό κορβανά, που υποτίθεται ότι πασχίζει να συμμαζέψει τα έξοδά του...

Με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, οι βουλευτές επαναφέρουν στο προσκήνιο το γνωστό, πολυσυζητημένο θέμα με τα κτήρια που στέγαζαν άλλοτε αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες στο κέντρο του Ηρακλείου και τα οποία το κεντρικό κράτος και η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου έχουν εγκαταλείψει στην τύχη τους.

Το πλέον παράδοξο είναι πως κράτος και ΕΤΑΔ όχι μόνο δεν κάνουν το παραμικρό για τα κτήρια αυτά αλλά αρνούνται να δώσουν και απάντηση στο αίτημα του Δήμου Ηρακλείου που τα διεκδικεί εδώ και χρόνια, θέλοντας να στεγάσει σε αυτά υπηρεσίες ή πολιτιστικές και άλλες δραστηριότητες.

Με μοναδική εξαίρεση το Μέγαρο Κοθρή, το οποίο έχει πάρει στα χέρια του, όλες οι υπόλοιπες διεκδικήσεις της Λότζιας για τα ακίνητα που στέγαζαν αστυνομικές και δικαστικές υπηρεσίες στην “καρδιά” του Ηρακλείου έπεσαν στο κενό. Στο κενό έχει πέσει επίσης και η προσπάθεια του Δήμου να πάρει πίσω από το υπουργείο Πολιτισμού την οικία Χρονάκη...

Οι κλειστές πόρτες - για την ακρίβεια η αδιαφορία που έχει εισπράξει στις κατά καιρούς κρούσεις του ο Δήμος - έχουν προκαλέσει απογοήτευση στις τάξεις της δημοτικής Αρχής, ενώ την ίδια ώρα, πέρα από εικόνες υποβάθμισης, τα εγκαταλελειμμένα κτήρια αποτελούν και κίνδυνο για τη δημόσια ασφάλεια.

Βλέποντας λοιπόν να συνεχίζεται η σιγή ασυρμάτου από πλευράς του υπουργείου Οικονομικών και της ΕΤΑΔ, οι βουλευτές ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Ηρακλείου, με πρωτοβουλία του Σωκράτη Βαρδάκη, προχώρησαν σε κοινοβουλευτική παρέμβαση για το ζήτημα της συντήρησης αλλά και της αξιοποίησης των δημόσιων κτηρίων από τον Δήμο Ηρακλείου.

Στην επερώτηση που κατατέθηκε προς τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, επισημαίνεται χαρακτηριστικά: «Εντός των διοικητικών ορίων του δήμου Ηρακλείου υπάρχουν δημόσια κτήρια τα οποία έχουν εγκαταλειφθεί, ενώ εδώ και πολλά χρόνια παραμένουν αναξιοποίητα. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να έχουν υποστεί μεγάλες φθορές, αποτελώντας ταυτόχρονα δημόσιο κίνδυνο για τους πολίτες, μετά και την πρόσφατη σεισμική δραστηριότητα στη χώρα μας.

Ο Δήμος Ηρακλείου έχει αναζητήσει τρόπους για να παραχωρηθούν για αξιοποίηση και χρήση εκ των υπηρεσιών του. Ανάμεσα στα κτήρια που έχουν ζητηθεί προς παραχώρηση και αξιοποίηση είναι το κτήριο του πρώην Αστυνομικού Τμήματος στην πλατεία Καλλεργών (Λιοντάρια), το κτήριο που στεγαζόταν η Τροχαία στην οδό Ταγματάρχου Τζουλάκη και το παλιό Ειρηνοδικείο Ηρακλείου στη λεωφόρο Δικαιοσύνης».

Όπως επισημαίνει ο κ. Βαρδάκης, εκτός από την αξιοποίηση των κτηρίων προς όφελος της κοινωνίας του Ηρακλείου, η αποκατάστασή τους θα σηματοδοτήσει και την ιστορική ανάδειξή τους, καθώς ειδικά το κτήριο του πρώην Ειρηνοδικείου είναι άρρηκτα συνδεδεμένο με την ιστορία της πόλης.

Το υπουργείο Οικονομικών, μάλιστα, σε παλαιότερες συναντήσεις που είχαν πραγματοποιηθεί, είχε σχεδόν ολοκληρώσει τον αντίστοιχο φάκελο με πρόταση παραχώρησης και αξιοποίησης.

Επίσης, ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Βεσυρόπουλος, σε απάντηση της επίκαιρης ερώτησης του κ. Βαρδάκη στις 14 Φεβρουαρίου 2020, τόνισε ότι εξετάζονται από την ΕΤΑΔ Α.Ε. προτάσεις αξιοποίησης, όπως η πρόταση που έχει κατατεθεί από τον Δήμο Ηρακλείου, χωρίς ωστόσο μέχρι σήμερα να έχει υπάρξει συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Να τονιστεί, επίσης, ότι η χρηματοδότηση του Δήμου από τους Κεντρικούς Αυτοτελείς Πόρους (ΚΑΠ) προβλέπει την κάλυψη δαπανών για εκτέλεση έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων, συνεπώς η συντήρησή τους δε θα επιβαρύνει περαιτέρω τον κρατικό προϋπολογισμό.

Κτήρια-δημόσιος κίνδυνος

Καταλήγοντας ο κ. Βαρδάκης υπογραμμίζει πως αποτελεί μείζον ζήτημα το ιδιοκτησιακό καθεστώς των συγκεκριμένων κτηρίων, την ίδια ώρα που ο Δήμος Ηρακλείου μισθώνει ακίνητα για τη στέγαση των υπηρεσιών του, ενώ επιπλέον τα κτήρια αυτά αποτελούν δημόσιο κίνδυνο για την υγεία των πολιτών και η ανησυχία έχει ενταθεί ιδιαίτερα μετά την τελευταία σεισμική δραστηριότητα που παρατηρείται στη χώρα μας.

Για τους λόγους αυτούς ο κ. Βαρδάκης καλεί τον υπουργό Οικονομικών να απαντήσει σε ποιο στάδιο βρίσκεται η αξιολόγηση των προτάσεων αξιοποίησης των ανωτέρω κτηρίων και αν έχει προχωρήσει σε εισήγηση προς την ΕΤΑΔ Α.Ε. και ποια είναι αυτή, ως προς την πρόταση του Δήμου Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια