Πάει για άνοιξη ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός στις Μεσαμπελιές

Ηράκλειο
Πάει για άνοιξη ο νέος βρεφονηπιακός σταθμός στις Μεσαμπελιές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νέα παράταση για τις 28 Φεβρουαρίου, έδωσε ο Δήμος Ηρακλείου στον ανάδοχο που φτιάχνει τον νέο σταθμό στις Μεσαμπελιές

Μαζί με την άνοιξη θα έρθει τελικά και η ολοκλήρωση τού υπό κατασκευή νέου δημοτικού βρεφονηπιακού σταθμού που κατασκευάζεται στις Μεσαμπελιές (συγκεκριμένα στη συμβολή των οδών Δρακάκη και Ιλίου) και που ήταν κανονικά να παραδοθεί στα τέλη Οκτωβρίου αλλά πήρε παράταση για τις 28 Φεβρουαρίου... Βάσει της σύμβασης που έχει υπογραφεί ανάμεσα στον Δήμο Ηρακλείου και τον ανάδοχο εργολάβο, ο νέος σταθμός που θα δώσει ανάσα στις νότιες συνοικίες, καθώς θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 99 παιδιών από 8 μηνών έως και 5,5 ετών, καθώς και 9 νηπίων με αναπηρία, ήταν κανονικά να ολοκληρωθεί τον περασμένο Μάιο.

Ο Δήμος ενέκρινε τότε παράταση της προθεσμίας περάτωσης του έργου για τις 30 Οκτωβρίου. Πρόσφατα η πλευρά του Δήμου, διά της Οικονομικής Επιτροπής, στην οποία ήρθε το θέμα, χορήγησε και νέα παράταση, διάρκειας 4 μηνών, αποδεχόμενη τα επιχειρήματα που παρέθεσε ο ανάδοχος για καθυστερήσεις λόγω ζητημάτων στη θεμελίωση του κτηρίου του νέου βρεφονηπιακού σταθμού και λόγω της πανδημίας με την COVID-19.

Μετά τη νέα παράταση, η προθεσμία ολοκλήρωσης του βρεφονηπιακού σταθμού μετατίθεται πλέον για τις 28 Φεβρουαρίου του 2021. Ο ανάδοχος είχε αιτηθεί συγκεκριμένα 5μηνη παράταση της προθεσμίας αποπεράτωσης, έως δηλαδή 31/3/2021, λόγω:

* Των καθυστερήσεων που προήλθαν από τη μελέτη, σύνταξη, έγκριση και κατασκευή των πασσάλων στήριξης των πρανών της θεμελίωσης του κτηρίου και δε συμπεριλαμβάνονταν στην αρχική μελέτη του έργου,

* Της σύνταξης και υλοποίησης της 1ης Συμπληρωματικής Σύμβασης του έργου,

* Των εκτάκτων συνθηκών λόγω της πανδημίας COVID-19 που απαγορεύονταν οι μετακινήσεις και η έκθεση του προσωπικού σε χώρους συναθροίσεων πολλών ατόμων για εργασία.

Η αρμόδια υπηρεσία του Δήμου θεώρησε ότι όντως συντρέχουν οι λόγοι που αναφέρονται στη με αριθμό πρωτοκόλλου 84878/18.9.2020 αίτηση της αναδόχου εταιρείας. Επειδή όμως εκτίμησε ότι είναι δυνατή η εκτέλεση των υπολειπόμενων εργασιών του έργου σε συντομότερο χρονικό διάστημα, πρότεινε την έγκριση παράτασης προθεσμίας, με αναθεώρηση, όχι για 5 μήνες όπως ήταν το αίτημα του εργολάβου, αλλά για 4 μήνες: δηλαδή από 31/10/2020 έως και 28/2/2021.

Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ηρακλείου υιοθέτησε την υπηρεσιακή εισήγηση. Και έτσι αποφάσισε να «εγκρίνει την παράταση της συνολικής προθεσμίας εκτέλεσης του έργου “Ανέγερση βρεφονηπιακού σταθμού επί των οδών Δρακάκη και Ιλίου” τεσσάρων (4) μηνών, δηλαδή από 31/10/2020 έως και 28/2/2021».

Το προφίλ του έργου - Δυνατότητα φιλοξενίας 99 παιδιών

Ο Βρεφονηπιακός Σταθμός Αυξημένης Φροντίδας του Δήμου Ηρακλείου στη συμβολή των οδών Δρακάκη και Ιλίου κατασκευάζεται σε ένα οικόπεδο 1.026 τ.μ. και θα έχει καλυμμένη επιφάνεια 615,91 τ.μ., θα εκτείνεται σε τρία επίπεδα (υπόγειο, ισόγειο και α’ όροφος) και θα έχει τη δυνατότητα φιλοξενίας 99 παιδιών από 8 μηνών έως και 5,5 ετών, καθώς και 9 νηπίων με αναπηρία.

Η νέα δομή του Δήμου Ηρακλείου θα διαθέτει 2 αίθουσες απασχόλησης, 2 αίθουσες ύπνου, 3 αίθουσες νηπίων, 1 αίθουσα ύπνου για τα νήπια, 1 αίθουσα απασχόλησης για ΑμεΑ και 1 αίθουσα ύπνου για ΑμεΑ. Επίσης θα διαθέτει ανελκυστήρα και αύλειο χώρο, καθώς και εσωτερικό ακάλυπτο με έναν μικρό λαχανόκηπο, χώρο πολλαπλών χρήσεων, κουζίνα, χώρους αλλαγών των παιδιών και παρασκευής γάλακτος, χώρους για το προσωπικό, αποθήκες και λινοθήκες.

Στο υπόγειο του κτηρίου θα τοποθετηθούν το μηχανοστάσιο, οι δεξαμενές και οι αποθήκες. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο σχεδιασμός εσωτερικών και εξωτερικών χώρων έγινε σύμφωνα με τις προδιαγραφές της διάταξης του Νέου Οικοδομικού Κανονισμού “Σχεδιάζοντας για όλους”, που αφορά στην προσβασιμότητα των ΑμεΑ.

Πρόκειται για ένα έργο με αρχικό προϋπολογισμό της τάξεως των 2.960.000 ευρώ και τελικό ποσό σύμβασης 1.114.332,99 ευρώ. Η χρηματοδότηση καλύπτεται από ίδιους πόρους του Δήμου Ηρακλείου.

Η σύμβαση του έργου υπογράφτηκε στις 8/11/2018. Το χρονοδιάγραμμα του έργου είχε οριστεί στους 18 μήνες από την υπογραφή της σύμβασης, δηλαδή έως 8/5/2020.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, για να φτάσουμε από την υπογραφή των συμβάσεων των μελετών στην υπογραφή της σύμβασης για την κατασκευή του έργου, χρειάστηκε να περάσουν πάνω από 4 χρόνια!

Θυμίζουμε ότι τις συμβάσεις για τις μελέτες κατασκευής του νέου σύγχρονου βιοκλιματικού βρεφονηπιακού σταθμού στη συμβολή των οδών Δρακάκη και Ιλίου, κάτω από τη Φορτέτσα, είχε υπογράψει στις 2 Ιουλίου 2014 ο τότε δήμαρχος Ηρακλείου κ. Γιάννης Κουράκης. Συγκεκριμένα, οι συμβάσεις αφορούσαν στις μελέτες “Αρχιτεκτονική”, “Ειδική Αρχιτεκτονική”, “Ηλεκτρομηχανολογική”, “Γεωτεχνική”, “Στατική” και “Φυτοτεχνική”, οι οποίες θα είναι έτοιμες σε δύο μήνες.

Με την υπ’αριθ.264/2020 απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής Ηρακλείου εγκρίθηκε παράταση της συνολικής προθεσμίας εκτέλεσης των εργασιών του έργου έως 31/10/2020. Και πριν από μερικές ημέρες εγκρίθηκε από την Οικονομική Επιτροπή η νέα παράταση για τις 28/2/2021.

(Κεντρική Φωτογραφία Αρχείου Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News