Δίκη Μιχάλη Λεμπιδάκη: Συγκλόνισε ο Κρητικός επιχειρηματίας - «Δείξτε επιείκεια σε όσους έδειξαν μεταμέλεια»

Ηράκλειο
Δίκη Μιχάλη Λεμπιδάκη: Συγκλόνισε ο Κρητικός επιχειρηματίας - «Δείξτε επιείκεια σε όσους έδειξαν μεταμέλεια»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αποφορτισμένος από το βάρος της δραματικής περιπέτειας που έζησε στους 6 μήνες της απαγωγής του ο Μιχάλης Λεμπιδάκης ανέβηκε στο βήμα του μάρτυρα για να καταδείξει μια ακόμη φορά τη μεγαλοψυχία που τον διακρίνει

Μεγαλείο ψυχής επέδειξε  - για μια ακόμη φορά - ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, κατά την πρώτη ημέρα της δίκης - σε δεύτερο βαθμό - για την απαγωγή του, από τα τέλη Μαρτίου του 2017 έως τις αρχές Οκτωβρίου του ίδιου έτους.

Η εκδίκαση της πολύκροτης υπόθεσης από το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης ξεκίνησε με την κατάθεση του απαχθέντα επιχειρηματία, ο οποίος ζήτησε την επιείκεια του δικαστηρίου για τους καταδικασθέντες που έχουν ομολογήσει και φέρονται μετανιωμένοι για τις πράξεις τους.

Ας σημειωθεί ότι στα εδώλια των κατηγορουμένων κάθισαν και 12 καταδικασθέντες της υπόθεσης (τόσο οι 10 που βρίσκονται στη φυλακή, όσο και οι 2 που είναι ελεύθεροι με όρους μέχρι την ολοκλήρωση της δίκης στο Εφετείο).

Ο Μιχάλης Λεμπιδάκης, όπως και στο πρωτοβάθμιο δικαστήριο, ήταν ιδιαίτερα ευγενικός και προσηνής και, μεταξύ άλλων, μίλησε στην κατάθεσή του με καλά λόγια για τον λεγόμενο «Ευγένιο» (τον 47χρονο Ρεθυμνιώτη, πρώην στέλεχος του ΣΑΟΡ), τον 48χρονο «παππού», αλλά και τον 45χρονο ιδιοκτήτη μάντρας ανταλλακτικών, που αποτέλεσε το τελευταίο μέρος όπου κρατείτο ο απαχθείς.

Ας σημειωθεί ότι εκτός από τους εν λόγω τρεις καταδικασθέντες, έχουν ομολογήσει ακόμη ο 62χρονος μεσίτης, καθώς και ο 42χρονος από τη Βόρεια Ελλάδα, ο οποίος ήταν ο τελευταίος φύλακας του Λεμπιδάκη στη μάντρα ανταλλακτικών στο Ρέθυμνο.

Εξάλλου, ο επιχειρηματίας υποστήριξε στην κατάθεσή του ότι δεν ήθελε να γνωρίζει τίποτα κατά τη διάρκεια της «ομηρείας» του, τονίζοντας ότι απέφευγε να κάνει ερωτήσεις, για να βγει αλώβητος «από αυτήν την ιστορία».

Στις ερωτήσεις των συνηγόρων υπεράσπισης προς τον Μιχάλη Λεμπιδάκη για το αν πιστεύει ότι οι απαγωγείς του είχαν ενημέρωση για το ταξίδι του στο εξωτερικό και γενικά τις κινήσεις του από το στενό επαγγελματικο ή φιλικό περιβάλλον,  ο επιχειρηματίας απάντησε ότι «Και εμένα θα με απασχολεί (σ.σ. το θέμα αυτό) για καιρό. Το θεωρώ ακραίο ενδεχόμενο και δεν θέλω να το πιστέψω».

Λίγο πριν το τέλος της κατάθεσής του και αφού ζήτησε την άδεια της Έδρας, ο Μιχάλης Λεμπιδάκης κατέβασε για λίγες στιγμές τη μάσκα που φορούσε και είπε «Δείτε με, είμαι πολύ καλά σήμερα και επιτρέψτε μου να πω πως νιώθω. Σας παρακαλώ, ιδιαίτερα για αυτούς τους κατηγορούμενους που έχουν δείξει μεταμέλεια, δείξτε και εσείς επιείκεια στον καταμερισμό της ποινής».

Εκτός από τον ίδιο τον απαχθέντα, κατέθεσαν ως μάρτυρες, η σύζυγός του, η μητέρα του, η θεία του, καθώς και αρκετοί αστυνομικοί που είχαν χειριστεί την υπόθεση. Εξάλλου, ως μάρτυρας του κατηγορητηρίου κατέθεσε και ο αδερφός του Μιχάλη Λεμπιδάκη, Μανόλης.

Ο τελευταίος, αφού μεταξύ άλλων αναφέρθηκε στο χρονικό των διαπραγματεύσεων με τους απαγωγείς, ολοκληρώνοντας την κατάθεσή του, ανέφερε ότι «Δόξα τω θεώ ο αδελφός μου γύρισε ψυχικά και σωματικά υγιής. Θα ήταν άλλη η στάση μας τελείως αν δεν ήταν έτσι τα πράγματα. Αυτό ας είναι ένα σαφές μήνυμα προς τον καθένα».

Το Πενταμελές Εφετείο Ανατολικής Κρήτης διέκοψε νωρίς το απόγευμα τη συνεδρίαση, η οποία θα συνεχιστεί το Σάββατο 21 Νοεμβρίου. Σε περίπτωση που η δίκη δεν ολοκληρωθεί εκείνη την ημέρα, θα συνεχιστεί τη Δευτέρα 23 Νοεμβρίου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News