Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τη Ζ. Ράπτη: Τα κενά δεν λύνονται με μπαλώματα

Ηράκλειο
Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ για τη Ζ. Ράπτη: Τα κενά δεν λύνονται με μπαλώματα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι αναφέρει σε ανακοίνωσή του

Στην επίσκεψη της υφυπουργού Ψυχικής Υγείας Ζωής Ράπτη στο ΠΑΓΝΗ αναφέρεται το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου που αναφέρει ότι "τα τεράστια κενά και ανεπάρκειες στην ψυχική υγεία δεν μπορούν να λυθούν με μπαλώματα".

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση:

Με αφορμή την πρόσφατη επίσκεψη της υφυπουργού Ψυχικής Υγείας, κας Ράπτη, στις δομές ψυχικής υγείας της πόλης μας αναδείχθηκαν για άλλη μια φορά οι τραγικές ελλείψεις σε υποδομές και προσωπικό στον ευαίσθητο τομέα της ψυχικής υγείας, που υποβαθμίζεται ακόμα περισσότερο εν μέσω πανδημίας.  Η υφυπουργός και υπεύθυνη σε θέματα ψυχικής υγείας του υπουργείου «διαπίστωσε πόσο καλά λειτουργούν οι δομές». Αλήθεια δεν μας είπε πόσο καλά λειτουργεί η Ψυχιατρική κλινική του ΠΑΓΝΗ που, όπως έχουν καταγγείλει πολλάκις οι εργαζόμενοι, βρίσκεται μονίμως πάνω από το όριο ασφαλείας των νοσηλευομένων, με ράντζα, σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό (6 κενές οργανικές θέσεις ειδικευμένων ψυχιάτρων) και νοσηλευτικό προσωπικό, όταν είναι πρακτικά αδύνατο να κλείσεις ραντεβού σε ψυχίατρο στα εξωτερικά ιατρεία. Δεν ανέφερε πόσο καλά λειτουργεί η Παιδοψυχιατρική κλινική ιδιαίτερα μετά τη συρρίκνωσή της για τις ανάγκες των θαλάμων αρνητικής πίεσης, με το προσωπικό που σχεδόν στο σύνολό του εργάζεται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου και ανακυκλώνεται συνεχώς, με σοβαρές ελλείψεις σε γιατρούς και νοσηλευτές, με «δανεικούς» γιατρούς από άλλες κλινικές και κέντρα, για να καλυφθεί το πρόγραμμα των εφημεριών.

Ας μας εξηγήσει πόσο καλά μπορεί να λειτουργούν οι δημόσιες δομές φιλοξενίας και επανένταξης χρόνια ψυχικά πασχόντων όταν οι διαθέσιμες θέσεις μετριούνται στα δάχτυλα των χεριών τη στιγμή που οι ανάγκες είναι τεράστιες ιδιαίτερα μετά την ψυχιατρική μεταρρύθμιση που οι άνθρωποι αυτοί πετάχτηκαν στο δρόμο ή μεταφέρθηκαν σε ιδιωτικές δομές με μεγάλη οικονομική επιβάρυνση για τις οικογένειές τους.

Τα τεράστια κενά και ανεπάρκειες στην ψυχική υγεία δεν μπορούν να λυθούν με μπαλώματα από φιλανθρωπίες και ΕΣΠΑ. Οι παροχές ψυχικής υγείας είναι δικαίωμα και πρέπει να παρέχονται σε όποιον τις έχει ανάγκη δημόσια και δωρεάν.

Απαιτούμε ΑΜΕΣΑ και χωρίς καμία άλλη καθυστέρηση:

  1. Ολοκλήρωση και υλοποίηση της μελέτης της επέκτασης της μονάδας Οξέων της Ψυχιατρικής κλινικής ΠΑΓΝΗ με πλήρη κρατική χρηματοδότηση.
  2. Μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων εργαζομένων στην ψυχική υγεία.
  3. Άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού όλων των ειδικοτήτων (ειδικευμένων ψυχιάτρων, παιδοψυχιάτρων, νοσηλευτών, ψυχολόγων, κοινωνικών λειτουργών, εργοθεραπευτών) σε όλες τις υπάρχουσες δομές ψυχικής υγείας.
  4. Άμεση λύση στο πρόβλημα του χώρου της Παιδοψυχιατρικής ώστε να παρέχονται όλοι οι απαραίτητοι χώροι για την ασφαλή νοσηλεία των παιδιών.
  5. Άνοιγμα δημόσιων ξενώνων, δομών επανένταξης και χρόνιας φιλοξενίας ασθενών με χρόνιες ψυχικές νόσους και άνοια.
  6. Έναρξη λειτουργίας Ψυχιατρικής κλινικής στο Νοσοκομείο του Αγίου Νικολάου.
  7. Έναρξη κλινικής detox για νοσηλεία ατόμων που επιθυμούν να απεξαρτηθούν από αλκοόλ και ουσίες, στελέχωση με εξειδικευμένο προσωπικό και σύνδεση με προγράμματα επανένταξης.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News