Ηράκλειο

Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: Δεν τέθηκαν σε καραντίνα επαφές γιατρού με κορωνοϊό

Τι αναφέρει για το γιατρό που βρέθηκε θετικός στον ιό

Στο γιατρό της ΩΡΛ κλινικής του ΠΑΓΝΗ που βρέθηκε θετικός στο κορωνοϊό αναφέρεται το Σωματείο Εργαζομένων του νοσοκομείου το οποίο υποστηρίζει ότι 6 μέρες μετά την επαφή του με επιβεβαιωμένο κρούσμα υποβλήθηκε σε τεστ. Όπως ισχυρίζεται το Σωματείο καμία από τις επαφές του γιατρού δεν τέθηκε σε καραντίνα, με τη διοίκηση του ΠΑΓΝΗ να απαντά ότι τηρούνται όλα τα υγειονομικά πρωτόκολλα και οι οδηγίες του ΕΟΔΥ. Το Σωματείο αναφέρει ακόμη ότι τα επείγοντα περιστατικά εξετάζονται στην ΩΡΛ κλινική και όχι στο ΤΕΠ με αποτέλεσμα να προκύπτει κίνδυνος, εν καιρώ κορωνοϊού.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ κρούει ακόμη μια φορά τον κώδωνα του κινδύνου για την αύξηση των κρουσμάτων μεταξύ των εργαζόμενων στις δομές υγείας, που είναι αποτέλεσμα των πλημμελών μέτρων προστασίας και των ελλιπών υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Θετικός στον SARS-CoV-2 βρέθηκε γιατρός (ΩΡΛ) του ΠΑΓΝΗ, μετά από ενδοσκόπηση που πραγματοποίησε στην στοματοφαρυγγική περιοχή πρόσφατου κρούσματος τραυματιοφορέα του νοσοκομείου. Η διενέργεια των λαρυγγοσκοπήσεων επειγόντων και ύποπτων περιστατικών σε χώρο της ΩΡΛ κλινικής (αντί για τα ΤΕΠ) αυξάνει τον κίνδυνο ενδονοσοκομειακής διασποράς του ιού, αφού ο χώρος αυτός δεν είναι ο κατάλληλος.

Ο γιατρός είχε βγει σε καραντίνα από τότε που ενημερώθηκε ότι βγήκε θετικός ο μεταφορέας και υποβλήθηκε σε τεστ έξι μέρες μετά την έκθεσή του, αφού εκδήλωσε εμπύρετο. Ωστόσο, καμία από τις επαφές του γιατρού δεν βγήκε σε καραντίνα, ενώ συνέχισαν να δουλεύουν χωρίς να έχουν βγει τα αποτελέσματα των τεστ, στα οποία υποβλήθηκαν.

Παρομοίως, πριν λίγες μέρες δεν βγήκε σε καραντίνα κανένας από τους εργαζόμενους της Παιδοψυχιατρικής Κλινικής που ήρθαν σε επαφή με κρούσμα φοιτήτριας ιατρικής καθώς και κανένας από τους συναδέλφους μαίας που διαγνώστηκε θετική στον SARS-CoV-2.

Έρχεται ακόμη μια φορά στην επιφάνεια πόσο εκτεθειμένοι και απροστάτευτοι είμαστε λόγω της ανεπάρκειας μέσων ατομικής προστασίας, των λιγοστών μοριακών τεστ, της υποστελέχωσης, κοκ. Εξαιτίας της έλλειψης προσωπικού, δεν βγαίνουν σε καραντίνα όλοι οι υγειονομικοί που εκτίθενται σε κρούσμα, ενώ όσοι υποβάλλονται σε τεστ μετά από έκθεση συνεχίζουν να εργάζονται μέχρι να βγει το αποτέλεσμα.

Υπουργοί, διοικήσεις αλλά (δυστυχώς) και κάποιοι επιστήμονες και εμπειρογνώμονες επικαλούνται διαρκώς μόνο την ατομική ευθύνη και την πλημμελή εφαρμογή των μέτρων εκ μέρους των εργαζομένων και των νέων για την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων, συμβάλλοντας έτσι στην προσπάθεια της κυβέρνησης για αποσιώπηση της δικής της ευθύνης για τα ανεπαρκή μέτρα προστασίας της υγείας, αφού οι 8 μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την αρχή της πανδημίας δεν έχουν αξιοποιηθεί για προσλήψεις του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας, για επαρκή αύξηση των κλινών ΜΕΘ, για ενίσχυση της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας κλπ.

Το Σωματείο Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ καλεί τους υγειονομικούς να μην σιωπούν μπροστά στα προβλήματα και τις ελλείψεις που θέτουν σε κίνδυνο την υγεία των ίδιων και του πληθυσμού και να αγωνιστούν, μαζί με τους υπόλοιπους εργαζόμενους, άνεργους, συνταξιούχους, νέους, για ουσιαστικά μέτρα προστασίας της υγείας τους και ενίσχυση του δημόσιου συστήματος υγείας. Διεκδικούμε:

  • Να βγαίνουν σε 14ήμερη καραντίνα και να υποβάλλονται σε τεστ όλοι οι εργαζόμενοι των μονάδων υγείας που είναι στενές επαφές κρουσμάτων, ακόμη κι αν είναι ασυμπτωματικοί.
  • Εξασφάλιση επάρκειας σε κατάλληλα μέσα ατομικής προστασίας
  • Μαζικά δωρεάν τεστ επαναλαμβανόμενα ανά τακτά χρονικά διαστήματα στους εργαζόμενους σε δομές υγείας
  • Άμεση ενίσχυση των δημόσιων δομών υγείας με μόνιμο προσωπικό
  • Η εξέταση των περιστατικών ΩΡΛ που έρχονται στο ΤΕΠ να γίνεται σε κατάλληλο χώρο ιατρείου με τον απαραίτητο ιατρικό τεχνολογικό εξοπλισμό και με το αντίστοιχο μόνιμο προσωπικό».

Η απάντηση που έχει δώσει η διοίκηση του ΠΑΓΝΗ:

  • Η ιχνηλάτηση και ανίχνευση ύποπτου κρούσματος ή άλλου περιστατικού εντός του Νοσοκομείου, γίνεται με ευθύνη της Επιτροπής Νοσοκομειακών Λοιμώξεων όπως προβλέπεται από το Πρωτόκολλο του Επιχειρησιακού μας πλάνου. Σημειώνουμε, για μια ακόμα φορά, ότι το Πρωτόκολλο μας, αποτέλεσε και αποτελεί το πρότυπο για όλη την Ελλάδα και είμαστε υπερήφανοι γι’ αυτό.
  • Στο Νοσοκομείο μας ούτε στη ΜΕΘ ούτε στη ΜΑΚ ΔΕΝ νοσηλεύεται κανένας ασθενής. Οι υγειονομικοί που έχουν ελεγχθεί αυτές τις ημέρες είναι περίπου 200 άτομα και είναι όλοι αρνητικοί. Ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και πρώτο μέλημα μας συνεχίζει να αποτελεί η προστασία των εργαζομένων μας.
  • Για μια ακόμα φορά επισημαίνουμε ότι: στο Νοσοκομείο μας προσέρχονταιμόνο τα προγραμματισμένα ραντεβού, για χειρουργεία και εξωτερικά ιατρεία και τα επείγοντα περιστατικά. Τα ραντεβού γίνονται ΜΟΝΟ ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΑ και δεν υπάρχει κανένας λόγος προσέλευσης φυσικά για επισκέπτες ή συνοδούς. Οι συνοδοί εισέρχονται μόνο με ειδική άδεια που δίνεται από τη Διοίκηση του Νοσοκομείου.

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

 

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια