Aπό θαύμα δεν υπήρξε τραυματισμός από προκάτ που κατέρρευσε

Ηράκλειο
Aπό θαύμα δεν υπήρξε τραυματισμός από προκάτ που κατέρρευσε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αντιδράσεις για το προκάτ που κατέρρευσε στην Παλαιά Λαχαναγορά

«Ευτυχώς την ώρα της πτώσης δεν υπήρχαν εργαζόμενοι», επισημαίνει ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου, ο οποίος βάλλει κατά της δημοτικής Αρχής Ηρακλείου για την κατάρρευση του προκάτ στην Παλιά Λαχαναγορά, όπου στεγάζονται δημοτικές υπηρεσίες. Κατάρρευση, όπως επισημαίνει ο Σύλλογος, η οποία ήταν θέμα... χρόνου να συμβεί!

«Θέμα χρόνου ήταν κατάρρευση του προκάτ που είναι στημένο στην πλατεία της Παλιάς Λαχαναγοράς και στεγάζει τμήματα της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Οικονομικών. Η βροχόπτωση των περασμένων ημερών ήταν αρκετή για να γκρεμίσει κομμάτι της οροφής στο χιλιομπαλωμένο ακίνητο. Ανακούφιση προκάλεσε το γεγονός ότι την ώρα της πτώσης δεν υπήρχαν συνάδελφοι στον χώρο.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συνθήκες εργασίας στο προκάτ γίνονται επικίνδυνες για τους εργαζομένους. Για ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα έκανε λόγο το ΣΕΠΕ στην έκθεσή του μετά τον έλεγχο που πραγματοποίησε με αφορμή το βραχυκύκλωμα του 2018.

«Το κτήριο χρήζει άμεσης επισκευής», παρατηρεί ο τεχνικός ασφαλείας στην επείγουσα επιστολή του προς αιρετούς και υπηρεσιακούς παράγοντες.

Επανειλημμένα έχουν καταγραφεί, όχι μόνο για τον συγκεκριμένο χώρο, ελλείψεις σε πυρασφάλεια/πυρόσβεση, προβλήματα με τις ηλεκτρολογικές και υδραυλικές εγκαταστάσεις, προβλήματα με μονώσεις - σοβάδες - στηθαία - κάγκελα, απουσία επαρκούς αερισμού και φωτισμού των εργασιακών χώρων, γι’ αυτό και το πάγιο αίτημα του Συλλόγου Εργαζομένων και της Επιτροπής Υγιεινής και Ασφάλειας Εργαζομένων, το οποίο αναδεικνύεται σε κάθε συνάντηση, σε κάθε παρέμβαση, σε κάθε έγγραφο, είναι η κατασκευή ενός σύγχρονου και ασφαλούς διοικητηρίου, που θα καλύπτει τις υπηρεσιακές ανάγκες των υπαλλήλων αλλά και των πολιτών», επισημαίνει σε σχετική ανακοίνωσή του ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Ν. Ηρακλείου και καταλήγει: «Με κούφιες υποσχέσεις, ευχολόγια και επικλήσεις στη θεά τύχη απαντά η δημοτική Αρχή, που αντιμετωπίζει την ανάγκη για εργασία με ασφάλεια ως κόστος που αρνείται συνειδητά και διαχρονικά να αναλάβει. Επιλέγει να κλείνει τα μάτια και τα αφτιά στα ατυχήματα που κατά καιρούς γίνονται γνωστά (βραχυκύκλωμα στον α’ όροφο της Λότζιας, πτώση σοβάδων στον κεντρικό διάδρομο του ισογείου της Λότζιας, εισχώρηση νερών σε διάφορους χώρους εργασίας κ.λπ.) και παραπέμπει σε έργα που θα υλοποιηθούν στο άγνωστο μέλλον»...

Με αφορμή την κατάρρευση του «προκάτ» στην Παλιά Λαχαναγορά η "Λαϊκή Συσπείρωση Ηρακλείου" αναφέρει:                                                            

Η κατάρρευση του «προκάτ» της πλατείας της Παλιάς Λαχαναγοράς που στεγάζει Τμήματα της Δ/νσης Περιβάλλοντος και Οικονομικών του Δήμου ήταν θέμα χρόνου. Από τύχη δεν υπήρξε τραυματισμός εργαζομένου ή εξυπηρετούμενου δημότη.

Έξι χρόνια δεν είναι αρκετό χρονικό διάστημα για τη Δημοτική Αρχή για τη σύνταξη μελέτης και την ανάθεση εργασιών συντήρησης ενός δημοτικού χώρου 100 τ.μ. Οι πρώτες βροχές έφεραν το αποτέλεσμα που όλοι οι εργαζόμενοι περίμεναν και για το οποίο είχαν από την άνοιξη προειδοποιήσει την Δημοτική Αρχή.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι συνθήκες εργασίας στο συγκεκριμένο «προκάτ», αλλά και άλλους χώρους που στεγάζουν δημοτικές υπηρεσίες, γίνονται επικίνδυνες για τους εργαζομένους, όπως έχουν επανειλημμένα καταγγείλει στο παρελθόν, ενώ για ιδιαίτερα σοβαρό πρόβλημα έκανε λόγο το ΣΕΠΕ στην έκθεσή του, μετά από έλεγχο που πραγματοποίησε με αφορμή βραχυκύκλωμα το 2018. Επανειλημμένα έχουν καταγραφεί, όχι μόνο για τον συγκεκριμένο χώρο, ελλείψεις σε πυρασφάλεια/πυρόσβεση, προβλήματα με ηλεκτρομηχανολογικές εγκαταστάσεις, στατικά προβλήματα, απουσία επαρκούς αερισμού και φωτισμού των εργασιακών χώρων. Συνολικά το κτίριο της Παλιάς Λαχαναγοράς είναι προβληματικό και επικίνδυνο.

Οι χώροι που προκρίνονται από τη Δημοτική Αρχή για μεταστέγαση των υπηρεσιών, με στοίβαγμα εργαζομένων αλλά και του κοινού που συναλλάσσεται, είναι ακατάλληλοι γενικά, πολύ δε περισσότερο τώρα λόγω της πανδημίας, επομένως δεν μπορούν να αποτελούν λύση του προβλήματος, έστω και προσωρινή.

Αντί να ψάχνει μπαλώματα, η Δημοτική Αρχή εδώ και τώρα να πάρει όλα τα μέτρα ώστε να μεταφερθεί το Τμήμα σε χώρο –από τους δεκάδες χώρους που διαθέτει ο Δήμος– ο οποίος να πληροί τις προϋποθέσεις υγιεινής, ασφάλειας και λειτουργικότητας για εργαζόμενους και εξυπηρετούμενους δημότες. Στηρίζουμε το πάγιο αίτημα των εργαζομένων, μέσα από το σωματείο τους, για κατασκευή σύγχρονου και ασφαλούς διοικητηρίου που θα καλύπτει τις υπηρεσιακές ανάγκες των υπαλλήλων αλλά και των δημοτών, που θα πληροί όλα τα πρωτόκολλα υγιεινής και ασφάλειας της εργασίας.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News