Δικάζεται ο γιατρός για τον θάνατο του 11μηνου βρέφους μετά από επέμβαση βουβωνοκήλης

Κρήτη
Δικάζεται ο γιατρός για τον θάνατο του 11μηνου βρέφους μετά από επέμβαση βουβωνοκήλης

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αναβιώνει η υπόθεση του μωρού που “έσβησε” τον Νοέμβριο του 2012 στο ΠΑΓΝΗ

Μνήμες από την υπόθεση του τραγικού χαμού τού 11μηνου βρέφους της οικογένειας Κοσμαδάκη, το οποίο είχε ξεψυχήσει στις αρχές Νοεμβρίου του 2012 στο ΠΑΓΝΗ, μετά από χειρουργική επέμβαση βουβωνοκήλης, αναμένεται να ξυπνήσουν - για μια ακόμη φορά - στις δικαστικές αίθουσες. Αύριο Τρίτη αναμένεται να καθίσει στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης κατηγορούμενος για «ανθρωποκτονία από αμέλεια» ο παιδοχειρουργός που είχε προβεί στις δύο από τις συνολικά τρεις χειρουργικές επεμβάσεις που είχαν γίνει στο αδικοχαμένο αγοράκι.

Υπενθυμίζεται ότι ο γιατρός, μετά την καταδίκη του από το πρωτοβάθμιο δικαστήριο (Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου), είχε καταδικαστεί τον Μάιο του 2019 και από το δευτεροβάθμιο δικαστήριο (Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης), το οποίο του είχε επιβάλει φυλάκιση δύο ετών με τριετή αναστολή.

Ωστόσο, το διάστημα που ακολούθησε, η πλευρά του κατηγορούμενου υπέβαλε αίτημα αναίρεσης της δικαστικής απόφασης στον Άρειο Πάγο. Το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο της χώρας όντως προέβη σε αναίρεση της απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Πλημμελημάτων κι έτσι η υπόθεση εκδικάζεται ξανά «εκ του μηδενός» αύριο από το ίδιο δικαστήριο, με διαφορετική σύνθεση. Αξίζει να σημειωθεί ότι η δίκη προσδιορίστηκε για αύριο Τρίτη 27 Οκτωβρίου, προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο παραγραφής της πράξης. Σε μερικά 24ωρα συμπληρώνονται 8 χρόνια από την αποδιδόμενη πράξη (το συμβάν είχε σημειωθεί στις αρχές Νοεμβρίου του 2012). Επισημαίνεται ότι με τη συμπλήρωση οκτώ ετών το αδίκημα παραγράφεται.

Το χρονικό της τραγωδίας

Στις αρχές του Νοεμβρίου του 2012, μετά την πρώτη προγραμματισμένη επέμβαση βουβωνοκήλης στην οποία είχε υποβληθεί το αδικοχαμένο αγοράκι, παρουσιάστηκαν σημαντικές επιπλοκές: Το 11μηνο βρέφος αντιμετώπιζε φρικτούς πόνους και είχε έντονο πρήξιμο, γεγονός που ανησύχησε τους γονείς του.

Στις 3 Νοεμβρίου, το μωρό υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση, χωρίς ωστόσο η κατάσταση της υγείας του να βελτιωθεί. Λίγες ώρες μετά, το μωρό εισήχθη ξανά στο χειρουργείο, όπου υποβλήθηκε σε τρίτη επέμβαση. Σε αυτήν το παιδάκι υπέστη καρδιακή ανακοπή και λίγες ώρες μετά ξεψύχησε.

Η δίκη σε α' βαθμό

Το πρωτοβάθμιο δικαστήριο διεξήχθη πριν από περίπου 3,5 χρόνια. Τον Ιούνιο του 2017, το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου είχε κρίνει ένοχο τον γιατρό για «ανθρωποκτονία από αμέλεια», επιβάλλοντάς του ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, με τριετή αναστολή. Σημειώνεται ότι ο εισαγγελέας είχε προτείνει να επιβληθεί στον γιατρό φυλάκιση 3 ετών. Μετά την καταδίκη του, ο παιδοχειρουργός κατέθεσε έφεση, η εκδίκαση της οποίας ολοκληρώθηκε τον Μάιο του 2019, οπότε και ο γιατρός κρίθηκε ξανά ένοχος.

ΤΟΝ ΜΑΡΤΙΟ ΤΟΥ 2019  Η διαδικασία σε δεύτερο βαθμό

Η εκδίκαση της υπόθεσης σε δεύτερο βαθμό από το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2019 με τις καταθέσεις των χαροκαμένων γονέων του παιδιού. Συγκεκριμένα, η ακροαματική διαδικασία ξεκίνησε με τη μητέρα του 11μηνου βρέφους να καταθέτει ενώπιον των εφετών διεξοδικά για το τι συνέβη κατά τις τελευταίες ημέρες της ζωής του παιδιού της, περιγράφοντας - μεταξύ άλλων - τη ραγδαία επιδείνωση της υγείας του “αγγελουδιού”. Ας σημειωθεί ότι η κατάθεση της μητέρας έγινε μέσα σε φορτισμένο συγκινησιακά κλίμα. Εκτός από τη μητέρα, κατέθεσαν ως μάρτυρες ο πατέρας, αλλά και οι δύο γιαγιάδες του μωρού. Πριν την έκδοση της απόφασης τον Μάιο του 2019, κατά την απολογία του ενώπιον της Έδρας, ο γιατρός είχε αναφέρει ότι λυπάται πολύ για ό,τι συνέβη, ωστόσο δεν έχει ο ίδιος ευθύνη για την τραγική έκβαση της εξέλιξης της υγείας του άτυχου μωρού. Μεταξύ άλλων, ο παιδοχειρουργός υποστήριξε πως προέβη σε όλες τις ενδεδειγμένες ιατρικώς ενέργειες. Εξάλλου, ο παιδοχειρουργός στάθηκε και στο ότι επί 30 χρόνια που είναι γιατρός έχει αποδείξει τον επαγγελματισμό του.

Μετά την απολογία του κατηγορουμένου, ακολούθησε η αγόρευση του εισαγγελέα της Έδρας, ο οποίος πρότεινε την ενοχή του γιατρού. Η εν λόγω πρόταση υιοθετήθηκε από το δικαστήριο, το οποίο έκρινε ένοχο τον παιδοχειρουργό. Αμέσως μετά την απόφαση περί ενοχής του κατηγορουμένου, η υπεράσπισή του ζήτησε από την Έδρα να του χορηγηθεί το ελαφρυντικό του πρότερου έντιμου βίου. Τελικά, το Τριμελές Εφετείο Πλημμελημάτων Ανατολικής Κρήτης αναγνώρισε στον γιατρό το εν λόγω ελαφρυντικό και του επέβαλε ποινή φυλάκισης δύο ετών. Σημειώνεται ότι η ποινή του καταδικασθέντος ανεστάλη επί τριετία.

Φωτογραφία: unsplash

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News