Ηράκλειο

Ηράκλειο: Για 2 μέρες νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας – Τι θα ισχύσει από Δευτέρα

"Πέφτει" στο επίπεδο 2, δηλαδή στο “επίπεδο επιτήρησης” το Ηράκλειο

Το “κόκκινο” άγγιξε και χθες ο αριθμός των κρουσμάτων του κορωνοϊού που εντόπισε ο ΕΟΔΥ, αφού σε όλη τη χώρα κατεγράφησαν 841 νέα κρούσματα. Από αυτά, 10 σημειώθηκαν στην Κρήτη και, πιο αναλυτικά, 8 κρούσματα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου και 2 στην περιφερειακή ενότητα Ρεθύμνου. Στο μεταξύ, το Ηράκλειο βγαίνει από τον “πορτοκαλί” συναγερμό. Συγκεκριμένα η περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου άλλαξε επίπεδο επικινδυνότητας για τον κορωνοϊό, οπότε και σύμφωνα με το Χάρτης Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη COVID-19 “έπεσε” στο επίπεδο 2, δηλαδή στο “επίπεδο επιτήρησης”.


Οι υπόλοιπες περιφερειακές ενότητες της Κρήτης παραμένουν στο επίπεδο 1, δηλαδή στο “επίπεδο ετοιμότητας”. Ωστόσο, ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας ανακοίνωσε πως από μεθαύριο Δευτέρα 26 Οκτωβρίου το Ηράκλειο κατεβαίνει από το επίπεδο 3 στο 2. Αυτό σημαίνει ότι για ένα 48ωρο και μέχρι τη Δευτέρα, το Ηράκλειο θα κληθεί να εφαρμόσει τα νέα μέτρα που τίθενται σε ισχύ από τις 6 σήμερα Σάββατο το πρωί και αφορούν την απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 12:30 μετά τα μεσάνυχτα ως τις 5 τις πρώτες πρωινές ώρες και την υποχρεωτική χρήσης μάσκας παντού. Η είδηση ότι άλλαξε το επίπεδο επικινδυνότητας για τον κορωνοϊό στο Ηράκλειο έγινε γνωστή χθες το μεσημέρι μετά από τις αλλαγές που έγιναν στον Χάρτη Υγειονομικής Ασφάλειας και Προστασίας από τη λοίμωξη COVID-19. Μαζί με το Ηράκλειο στο επίπεδο 2 θα πέσουν από τη Δευτέρα η Αχαΐα, η Καρδίτσα, η Πέλλα, η Σάμος, η Μύκονος και η Λέσβος.
Αναφορικά με τα συνολικά κρούσματα που ανακοινώθηκαν χθες από τον ΕΟΔΥ, τα 76 συνδέονται με γνωστές συρροές και 43 εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 29.057, εκ των οποίων το 55,5% αφορά άνδρες. Σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό θεωρούνται 3.777 κρούσματα (13%) και 11.354 (39,1%) είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα.


Ογδόντα εννιά συμπολίτες μας νοσηλεύονται διασωληνωμένοι. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη. Τριάντα μία (34,8%) είναι γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Το 93,3% των διασωληνωμένων έχει υποκείμενο νόσημα ή είναι ηλικιωμένοι 70 ετών και άνω, ενώ 268 ασθενείς έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ. Επίσης κατεγράφησαν 10 ακόμα θάνατοι και 559 συνολικά στη χώρα, εκ των οποίων 209 (37,4%) γυναίκες και οι υπόλοιποι άνδρες. Η διάμεση ηλικία των θανόντων συμπολιτών μας ήταν τα 79 έτη και το 96,2% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.
«Σαφής είναι η επιβάρυνση του επιδημιολογικού φορτίου» στη Βόρεια Ελλάδα, τόνισε ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης, κατά τη χθεσινή ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας. «Η ένταση του δεύτερου κύματος της πανδημίας», είπε ο κ. Μαγιορκίνης, «ενισχύεται σε παγκόσμιο επίπεδο και καταγράφονται 500.000 κρούσματα ανά ημέρα. Στην Ευρώπη καταγράφονται 200.000 κρούσματα ανά ημέρα, 1.500 θάνατοι και πολλά κράτη λαμβάνουν πλέον αυστηρότερα μέτρα προστασίας από τον κορωνοϊό».

Τι θα ισχύει από Δευτέρα στο Ηράκλειο

Συνεπώς από Δευτέρα στην περιφερειακή ενότητα Ηρακλείου, σύμφωνα με τις αποφάσεις της κυβέρνησης, οι μετακινήσεις θα πραγματοποιούνται χωρίς περιορισμούς. Αναφορικά με την εστίαση, αυξάνεται το όριο των ατόμων ανά τραπέζι, το οποίο ορίζεται στα 6 άτομα και τα καταστήματα εστίασης θα παραμένουν - πλέον - κλειστά από τις 12:30 τα μεσάνυχτα έως τις 5 το πρωί (εξαιρούνται οι υπηρεσίες take away και delivery, με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ). Η μάσκα χρησιμοποιείται σε όλους τους εσωτερικούς χώρους εργασίας και σε όλους τους εξωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό.


Αναφορικά με τη λήψη μέτρων για περιορισμό συναθροίσεων ισχύουν τα εξής: μέχρι 50 άτομα με μάσκες και τήρηση απόστασης 1,5 μ. Στις δομές πρόνοιας (μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, ξενώνες, κ.λπ.) προβλέπεται μάσκα στο προσωπικό και τους επισκέπτες, και αναστολή επισκεπτηρίου. Στα νοσοκομεία, τα ιατρεία και τα διαγνωστικά κέντρα προβλέπεται μάσκα στο προσωπικό και σε όλους τους εισερχόμενους, ένας συνοδός ανά ασθενή και περιορισμός των προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων μέχρι 20%, ενώ εξαιρούνται των περιορισμών τα ογκολογικά και επείγοντα περιστατικά.
Στα ΚΥΤ προσφύγων επιτρέπεται η ελεύθερη διακίνηση των φιλοξενουμένων μέχρι του 15% ανά ώρα, με ανώτατο όριο τους 750 ημερησίως, με βάση τις οδηγίες του διοικητή.
Για τα σχολεία και τις πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές η μάσκα είναι υποχρεωτική από 4 ετών και άνω, ενώ για τα Ανώτατα Εκπαιδευτικά Ιδρύματα (ΑΕΙ) είναι επίσης υποχρεωτική η μάσκα και στα αμφιθέατρα επιτρέπονται έως 50 φοιτητές καθήμενοι, ενώ ενδείκνυται και η τηλε-εκπαίδευση.
Σε ό,τι αφορά τα συνέδρια και τις εκθέσεις, είναι υποχρεωτική η μάσκα σε εσωτερικό χώρο, ενώ προβλέπεται 1 άτομο ανά 10 τ.μ. τουλάχιστον και έως 100 καθήμενοι. Επίσης:
- Χώροι λατρείας: 1 άτομο ανά 10 τ.μ. και έως 100 άτομα, καθήμενοι με μάσκα.
- Αρχαιολογικοί χώροι, ανοιχτά (υπαίθρια) μουσεία: 1,5 μέτρο απόσταση, μάσκα για τον ξεναγό και τους εργαζόμενους.
- Κλειστά μουσεία: 2 μέτρα απόσταση, 1 άτομο ανά 15 τ.μ. και ομαδικές ξεναγήσεις έως 10 άτομα.
- Ζωντανά θεάματα και ακροάματα/λοιπές παραστατικές τέχνες (μόνο καθήμενοι) στους ανοικτούς (υπαίθριους) χώρους διεξαγωγής: 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, λειτουργία μέχρι 31/10/2020. Στους κλειστούς χώρους: 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου, αναστολή διενέργειας σε χώρους κλειστών γηπέδων και γυμναστηρίων.
- Κινηματογραφικές προβολές σε ανοικτούς (υπαίθριους) χώρους διεξαγωγής: 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας, λειτουργία μέχρι 31/10/2020. Στους κλειστούς χώρους: 50% πληρότητα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και υποχρεωτική έκδοση ηλεκτρονικού εισιτηρίου.
- Πρόβες, τηλεοπτικά και κινηματογραφικά γυρίσματα: Yποχρεωτική χρήση μάσκας σε πρόβες, υποχρεωτική χρήση μάσκας όσων δεν είναι στη σκηνή γυρίσματος, 1,5 μέτρο απόσταση για ηθοποιούς και 2 μέτρα απόσταση για χορωδίες/πνευστά σε πρόβες, αλλά επίσης και καταγραφή εισερχομένων-εξερχομένων.
- Παιδότοποι (κλειστοί): 1 παιδί ανά 5 τ.μ. έως 50 παιδιά, υποχρεωτική χρήση μάσκας (>4 ετών), 1 συνοδός ανά παιδί (συνοδοί με μάσκα στον χώρο αναμονής και τήρηση αποστάσεων στα τραπεζοκαθίσματα και κανόνων υγιεινής).
- Κέντρα διασκέδασης συμπεριλαμβανομένων χώρων δεξιώσεων, catering, μπαρ (μόνο καθήμενοι σε τραπέζια): Μόνο καθήμενοι, 6 άτομα ανά τραπέζι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 300 καθήμενοι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 150 καθήμενοι. Αποστάσεις 1,8 μ. ανάμεσα στα τραπέζια. Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. Κλειστά από 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως 5 το πρωί.
- Μουσικές σκηνές: Μόνο καθήμενοι, 4 άτομα ανά τραπέζι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας άνω 300 ατόμων: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 200 καθήμενοι. Χώροι διεξαγωγής χωρητικότητας έως 300 άτομα: 50% του πιθανού πληθυσμού της άδειας με μέγιστο 100 καθήμενοι. Αποστάσεις 1,8 μ. ανάμεσα στα τραπέζια. Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό. Κλειστά από 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως 5 το πρωί.
- Στον χώρο της εστίασης (π.χ. εστιατόρια [πλην φοιτητικών εστιατορίων], καφέ, κυλικεία [πλην κυλικείων εκπαιδευτικών δομών], αναψυκτήρια, καντίνες) προβλέπονται: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, 6 άτομα ανά τραπέζι. Στην εστίαση κατά την αναμονή μάσκα. Πληρότητα 65% της ωφέλιμης επιφάνειας. Αποστάσεις τραπεζοκαθισμάτων (σχετική ΚΥΑ). Κλειστά από 12:30 μετά τα μεσάνυχτα έως 5 το πρωί (εξαιρείται το take away-delivery με απαγόρευση πώλησης αλκοόλ).
- Στις μεταφορές προβλέπονται: Υποχρεωτική χρήση μάσκας σε όλα τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς. Επίσης 65% σε ΜΜΜ, υποχρεωτική χρήση μάσκας και στη στάση των ΜΜΜ, 65% σε πλοία και μέχρι 3 επιβάτες σε ταξί.
- Στον χώρο του αθλητισμού (αγώνες, προπονήσεις): Προπονήσεις και αγώνες χωρίς θεατές. Μείωση στο 75% του μέγιστου αριθμού αθλουμένων ανά εγκατάσταση. Οδηγίες και υγειονομικά πρωτόκολλα για προπονήσεις και αγώνες.
- Στα γυμναστήρια: Υποχρεωτική χρήση μάσκας στο προσωπικό, κατά την αναμονή σε χώρους του γυμναστηρίου και σε όλους τους κοινόχρηστους χώρους του γυμναστηρίου, καθώς και στην ομαδική άσκηση.
- Στα καταστήματα τροφίμων (σούπερ-μάρκετ, μίνι-μάρκετ, φούρνοι, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία κ.ο.κ.): Υποχρεωτική χρήση μάσκας (προσωπικό και κοινό), 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα ανά 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον). Ειδική απολύμανση σε τροχήλατα και μη καρότσια/καλάθια.
- Στις λαϊκές αγορές: 65% των πωλητών, με 3 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων, λειτουργία παράλληλων αγορών και υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.
- Εμποροπανηγύρεις-κυριακάτικες αγορές κ.λπ.: 50% των πωλητών με 5 μέτρα απόσταση μεταξύ πάγκων και υποχρεωτική χρήση μάσκας από όλους.
- Λιανεμπόριο: Μάσκα υποχρεωτική για όλους, περιορισμός βάσει εμβαδού 1 άτομο ανά 10 τ.μ. (4 άτομα ανά 20-100 τ.μ. και 1 άτομο για κάθε 10 τ.μ. επιπλέον).
- Στα κομμωτήρια, υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής κ.λπ.: Μάσκα σε προσωπικό και πελάτες, μέτρα περιορισμού βάσει εμβαδού (σχετική ΚΥΑ) και κατάργηση αναμονής (μόνο με ραντεβού).
- Στις δημόσιες υπηρεσίες και ιδιωτικές επιχειρήσεις: Υποχρεωτική χρήση μάσκας από εργαζόμενους και κοινό, και υποχρεωτική τηλεργασία στο 20% ανεξαρτήτως εάν αφορά ευάλωτη/αυξημένου κινδύνου ομάδα.
- Στη Δικαιοσύνη: Μέχρι 30 άτομα στην αίθουσα, υποχρεωτική χρήση μάσκας και μέτρα σε συνεννόηση με τις διοικήσεις των δικαστηρίων για αποφυγή συγχρωτισμού στις γραμματείες.

(φωτογραφία intime)

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια