Πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία: Τάξεις- λίμνες, υγρασία και μούχλα

Ηράκλειο
Πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία: Τάξεις- λίμνες, υγρασία και μούχλα

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Προβλήματα και μπαλκόνια που καταρρέουν στην πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία, που περιμένει ακόμα το... “λίφτινγκ”

Κατασκευαστικό “λίφτινγκ” ακούνε, αλλά... “λίφτινγκ” δε βλέπουν χρόνια τώρα οι μαθητές και οι δάσκαλοι στα σχολεία που συστεγάζονται στην πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία Ηρακλείου, που τις τελευταίες ημέρες με την κακοκαιρία έγιναν ξανά μάρτυρες τριτοκοσμικών καταστάσεων! Μια δυνατή νεροποντή ήταν αρκετή για να βγουν στην επιφάνεια για ακόμα μια φορά τα χρόνια κτηριακά προβλήματα του ιστορικού σχολικού συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, που “κουβαλά” σχεδόν 8 δεκαετίες ζωής...

Τάξεις μετατράπηκαν σε λίμνες, άλλες τις διέσχιζε κυριολεκτικά ποτάμι το νερό, ενώ σε άλλες στάζει ακόμα και τώρα το ταβάνι, αφού τα νερά λιμνάζουν σε ταράτσες χωρίς μόνωση και χωρίς υδρορροές. Αποκορύφωμα ήταν η αποκόλληση ενός σημαντικού τμήματος της κάτω μεριάς ενός μπαλκονιού στην κεντρική αυλή, όπου ευτυχώς εκείνη τη στιγμή δεν υπήρχαν μαθητές ή εκπαιδευτικοί από κάτω!

Τα παραπάνω επισημαίνει δηκτικά σε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας του προς τον Δήμο Ηρακλείου και τα Μέσα Ενημέρωσης ο Σύλλογος Γονέων του 54ου Δημοτικού Σχολείου Ηρακλείου, ενός εκ των σχολικών μονάδων πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που στεγάζονται στην πρώην Παιδαγωγική Ακαδημία.

Στο συγκρότημα, επιφάνειας 2.580 τ.μ., στεγάζονται ως γνωστόν το 53ο Δημοτικό, το 54ο Δημοτικό, το 1ο Ειδικό Δημοτικό και το 2ο Νηπιαγωγείο.

Εκατοντάδες μικροί μαθητές και δεκάδες εκπαιδευτικοί έχουν βιώσει και συνεχίζουν να βιώνουν καθημερινά τις επιπτώσεις της “φιλοξενίας” σε ένα τόσο παλιό κτηριακό συγκρότημα που έχει υποστεί φθορές και πολλές πληγές στο πέρασμα τόσων δεκαετιών.

Η κατασκευή του κτηρίου ξεκίνησε πριν τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο και ολοκληρώθηκε μερικά χρόνια μετά το πέρας του.

Η πρόσφατη νεροποντή “πλήγωσε” ακόμα περισσότερο το ήδη “πληγωμένο” κτηριακό συγκρότημα, που περιμένει ακόμα την εργολαβία αποκατάστασης και στατικής ενίσχυσης την οποία έχει υποσχεθεί ο Δήμος Ηρακλείου.

Την περασμένη άνοιξη, προς ικανοποίηση της σχολικής κοινότητας, προκηρύχθηκε από τον Δήμο ο σχετικός διαγωνισμός για την εκτέλεση του έργου “Ενίσχυση κτηρίου πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας” με προϋπολογισμό 2,060 εκατ. ευρώ με ΦΠΑ.

Ο διαγωνισμός όπως προκηρύχθηκε, με τους όρους που βγήκε, άναψε “φωτιές” στον εργοληπτικό κλάδο. Υπήρξαν διαμαρτυρίες περί “φωτογραφικής” διακήρυξης από τους τοπικούς εργολήπτες, που προκάλεσαν την άμεση παρέμβαση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ). Μάλιστα, είχε κατατεθεί και προσφυγή από τοπική τεχνική εταιρεία.

Υπό το βάρος των εξελίξεων αυτών, στον Δήμο Ηρακλείου αποφάσισαν να ακυρώσουν τον διαγωνισμό, με ζητούμενο πλέον την επαναπροκήρυξή του ώστε να δρομολογηθεί επιτέλους το γερό “λίφτινγκ” που χρειάζεται το ιστορικό σχολείο.

Το “λίφτινγκ” επείγει. Οι σχετικές φωτογραφίες άλλωστε που έδωσε στη δημοσιότητα ο Σύλλογος Γονέων του 54ου Δημοτικού Σχολείου, μαζί με την ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας, τα λένε όλα ως προς την τραγική κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει το κτήριο!

Πέρα από την άμεση δρομολόγηση του διαγωνισμού, ο Σύλλογος Γονέων ζητά άμεσες εργασίες ώστε να μπορούν τα παιδιά να κάνουν μάθημα σε κάπως ανθρώπινες έστω συνθήκες.

«Απαιτούμε μάθημα σε ανθρώπινες συνθήκες»

«Με την άμεση παρέμβαση του Συλλόγου μας από κοινού με τις Διευθύνσεις του σχολικού συγκροτήματος ήρθε σήμερα (σ.σ. χθες) κιόλας κλιμάκιο των τεχνικών υπηρεσιών του Δήμου Ηρακλείου. Το κλιμάκιο κατέγραψε τις εργασίες που πρέπει άμεσα να γίνουν στο κτήριο και σε συγκεκριμένες αίθουσες, ώστε να μπορούν να κάνουν τα παιδιά μας μάθημα σε τάξεις που δεν είναι “λίμνες”, που δεν τις διασχίζουν “ποτάμια”, που δε χρειάζονται γάντια για να μην παγώνουν από την υγρασία!!! Οι εργασίες κάτω από την πίεσή μας ξεκίνησαν σήμερα κιόλας! Απαιτούμε να ολοκληρωθούν χωρίς χρονοτριβές και άλλες καθυστερήσεις!

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της χρόνιας απουσίας, από πλευράς όλων των μέχρι σήμερα δημοτικών Αρχών του Δήμου Ηρακλείου, οποιουδήποτε προγραμματισμού συντήρησης, αποκατάστασης, αντισεισμικής θωράκισης και ανέγερσης σχολικών κτηρίων. Σε αυτή την κατάσταση έρχεται να προστεθεί η πάνω από 15 χρόνια πλέον καθυστέρηση υλοποίησης της μελέτης στατικότητας του σχολικού συγκροτήματος της πρώην Παιδαγωγικής Ακαδημίας, που μεταξύ άλλων σημαντικών εργασιών θα αποκαταστήσει χρόνιες ζημιές, μονώσεις, τα κουφώματα και άλλες ανάγκες που έχει ανάγκη το κτήριο.

Τα προβλήματα είναι ήδη γνωστά στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου, συνολικά στη δημοτική Αρχή!», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Σύλλογος Γονέων και καταλήγει:

«Απαιτούμε:

* Χωρίς καμιά καθυστέρηση, με τη διάθεση του κατάλληλου προσωπικού, να ολοκληρωθούν με ευθύνη του Δήμου την επόμενη εβδομάδα όλες οι αναγκαίες άμεσες εργασίες για να μπορούν να κάνουν τα παιδιά μας μάθημα σε ανθρώπινες συνθήκες.

* Άμεσα, χωρίς άλλες καθυστερήσεις και με όλες τις κατάλληλες προϋποθέσεις, να προχωρήσει με ευθύνη της δημοτικής Αρχής ο διαγωνισμός για την ενίσχυση του σχολικού συγκροτήματος!»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News