Ηράκλειο

Στο Ηράκλειο ο Σταύρος Αραχωβίτης - Παραχώρησε Συνέντευξη Τύπου

«Η ΝΔ χωρίζει τους αγρότες σε δύο ταχύτητες όσον αφορά τις αποζημιώσεις από τα καιρικά φαινόμενα»

Ότι η κυβέρνηση με την πρόσφατη τροπολογία της, χωρίζει τους αγρότες σε δύο ταχύτητες -σε αυτούς που επλήγησαν από τον «Ιανό» και τους αγρότες που επλήγησαν από άλλα καιρικά φαινόμενα- υποστήριξε από το Ηράκλειο ο τομεάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης του ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης που συνεχίζει την περιοδεία του στην Κρήτη.

Ο κ. Αραχωβίτης στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου τόνισε ότι αυτή η διχαστική λογική και η λογική που προϋποθέτει νομοθέτηση σύμφωνα με τα πολιτικά συμφέροντα, δεν είναι αποδεκτή και πάντως, όπως τόνισε, σε καμία περίπτωση δεν βοηθάει τους παραγωγούς και δεν παράγει αποτέλεσμα κοινωνικής δικαιοσύνης.

Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε και στις αποζημιώσεις που εξήγγειλε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ως στήριξη από τις συνέπειες του κορονοϊού, δηλώνοντας ότι άλλο συμβαίνει στη θεωρία και άλλο στην πράξη, που δεν έχει δοθεί ούτε ευρώ.

«Στην πράξη αυτά που έχουν διανεμηθεί μέχρι σήμερα είναι σε 140 ανθοπαραγωγούς της Αθήνας, 115 παραγωγούς εκτροφέων γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά και σε 20 μεγαλο-αλιείς ξιφία. Από εκεί και πέρα όλα τα άλλα είναι στο “θα”. Ακόμη και οι κτηνοτρόφοι που έπαθαν ζημιά το περασμένο Πάσχα έπειτα και από άστοχες δηλώσεις υπουργών της κυβέρνησης όπως του Άδωνι Γεωργιάδη που έλεγε ότι δεν θα ανοίξουν τα σφαγεία, ακόμη οι άνθρωποι δεν έχουν πάρει ούτε ευρώ» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Αραχωβίτης. Καυτηρίασε δε και το γεγονός ότι οι τιμές που ανακοινώθηκαν για στήριξη της ντοματοκαλλιέργειας δεν φτάνουν για καλλιεργηθεί ούτε μία εβδομάδα ντομάτα, ενώ πρόσθεσε και την εξαίρεση της καλλιέργειας πιπεριάς.

«Σε ό,τι αφορά το ελαιόλαδο, εμείς το 2019 που η τιμή του ελαιολάδου ήταν πάνω από 3,60 ευρώ το έξτρα παρθένο, προσπαθούσαμε να βρούμε 120 εκατομμύρια ευρώ για στήριξή του. Τώρα που η τιμή είναι στα 2,10 και 2,30 ευρώ το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο, ο υπουργός συζητάει για μια στήριξη από το ΠΑΑ που είναι 122 εκατομμύρια. Ακόμη και να δοθεί όλο αυτό το ποσό που λένε, σε ποιους θα δοθεί, και με ποιους αποκλεισμούς; Όλο το πλαίσιο είναι ασαφές» συμπλήρωσε ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο κ. Αραχωβίτης αναφέρθηκε και στην ανάγκη επικαιροποίησης του κανονισμού του ΕΛΓΑ που εδώ και ενάμιση χρόνο έχει μείνει, όπως είπε, με ευθύνη του υπουργείου, στα συρτάρια.

«Ο κανονισμός ισχύει από το 1988 και απαιτεί αλλαγή. Επί προεδρίας του κ. Κουρεμπέ ξεκίνησε η αλλαγή του κανονισμού το 2018 και μάλιστα ήταν μια διαδικασία που δεν έγινε στο πόδι, ούτε είχε ρουσφετολογικά χαρακτηριστικά. Ξεκίνησε οργανωμένα, με σύνταξη αναλογιστικής μελέτης που η ΝΔ την έβαλε στον “πάγο”. Ο ΕΛΓΑ πρέπει να παραμείνει δημόσιος, αλληλέγγυος αλλά πάνω από όλα, κοινωνικά δίκαιος», συμπλήρωσε ο κ. Αραχωβίτης που αναφέρθηκε και στη δακοκτονία, εξηγώντας ότι το να μεταβιβάσει το υπουργείο στην Περιφέρεια Κρήτης την ευθύνη προμήθειας των φαρμάκων, ήταν απαράδεκτο.

«Από τα έξτρα 2 εκατομμύρια που δόθηκαν στην Κρήτη για τη δακοκτονία, το ένα χάθηκε στα φάρμακα που ήταν ευθύνη της πολιτείας. Άρα ποια ήταν η ενίσχυση, πραγματικά; Πεντακόσιες χιλιάδες; Επιπλέον κλήθηκε η Περιφέρεια να κάνει ένα διαγωνισμό που δεν έχει την εμπειρία να τον κάνει και ταυτόχρονα μην κάνοντας κεντρική την προμήθεια των φαρμάκων δεν επιτυγχάνεται έκπτωση και προγραμματισμός για τα φάρμακα που θα χρησιμοποιηθούν. Όταν παίζουμε με δημόσιο χρήμα πρέπει να λαμβάνουμε όλες τις απόψεις γιατί να τονίσω ότι η δακοκτονία στοιχίζει 24-26 εκατομμύρια κάθε χρόνο. Από αυτά, μόνο τα έξι εκατομμύρια είναι από την εισφορά των παραγωγών. Όλα τα άλλα είναι κρατική χρηματοδότηση από τα χρήματα όλων των φορολογουμένων» συμπλήρωσε ο κ. Αραχωβίτης που το απόγευμα θα πραγματοποιήσει επίσκεψη στις πληγείσες από την πρόσφατη κακοκαιρία, αγροτικές περιοχές στο Δήμο Χερσονήσου.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια