Εργαζόμενη Κοινωφελούς Εργασίας: «Είμαι 55 χρονών, που να βρω αλλού δουλειά;»

Ηράκλειο
Εργαζόμενη Κοινωφελούς Εργασίας: «Είμαι 55 χρονών, που να βρω αλλού δουλειά;»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Εκδικάζονται τα ασφαλιστικά μέτρα 73 ατόμων - Ζητούν να μην γίνουν απολύσεις και επίδομα ανεργίας

Αγωνία για τους 73 συμβασιούχους του δήμου οι οποίοι δεν γνωρίζουν αν θα έχουν αύριο δουλειά και κατέθεσαν ασφαλιστικά μέτρα για να μείνουν στις θέσεις τους. Η Κίνησης Εργαζομένων Κοινωφελούς Εργασίας Ηρακλείου πραγματοποίησε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια στα δικαστήρια λόγω εκδίκασης των ασφαλιστικών μέτρων που θα κρίνουν αν θα παραμείνουν ή όχι στις θέσεις τους. Oι εργαζόμενοι που όπως λένε καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες ζητούν μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους και να μην υπάρξει κανείς απολυμένος.

Παραμένουν μέχρι νεοτέρας

Λίγες ώρες αργότερα σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιο Βοργιά οι εργαζόμενοι ενημερώθηκαν ότι παραμένουν στις θέσεις τους μέχρι να ανακοινωθεί η απόφαση του δικαστηρίου. Η απόφαση αυτή ενέτεινε ακόμη περισσότερο την αγωνία των εργαζομένων.

«Εγώ είμαι 55 χρονών, που θα μπορέσω να βρω αλλού δουλειά»

Σύμφωνα με την Εργαζόμενη Κοινωφελούς Εργασίας κ.Στρατινάκη: «είμαστε σε πρώτη φάση 73 συμβασιούχοι και μετά από δύο μήνες πολλοί ακόμη, συνολικά 100 άτομα, όλοι με οικογένειες και παιδιά. Υπάρχει ψήφισμα του δημοτικού συμβουλίου ότι καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και ας αμειβόμαστε λιγότερο. Δεν θέλω καν να σκεφτώ τι θα γίνει αν πρέπει να φύγουμε από τις θέσεις μας, θέλω να πιστεύω ότι ο δήμος Ηρακλείου θα μας στηρίξει. Εγώ είμαι 55 χρονών, που θα μπορέσω να βρω αλλού δουλειά; Εδώ όλες οι επιχειρήσεις κλείνουν…».

Όπως τονίζει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Στέλιος Βοργιάς: «είμαστε στο πλευρό των εργαζομένων και το Σωματείο Καθαριότητας βρίσκεται εδώ. Υπάρχει απόλυτη αναγκαιότητα να μείνουν στις θέσεις τους. Υπάρχουν εξάλλου πόστα όπου οι εργαζόμενοι Κοινωφελούς είναι μόνοι τους ή αν καλυφθούν από άλλα άτομα δεν θα έχουν την εμπειρία».

Όπως υποστηρίζει η κ.Στρατινάκη ο δήμος Ηρακλείου έχει ήδη προωθήσει  την απορρόφηση 400 νέων εργαζομένων στην Κοινωφελή και τους έχει απαντήσει ότι δεν μπορεί να ‘’κρατήσει’’ και τους 73 εργαζομένους οι οποίοι κινδυνεύουν να αποχωρήσουν. Επίσης ισχυρίζεται ότι ο Περιφερειάρχης Κρήτης ζήτησε παράταση για τους συμβασιούχους των υπηρεσιών της Περιφέρειας, με την ελπίδα να γίνει αποδεκτό το αίτημα από το υπουργείο, ενώ δεν ίσχυσε το ίδιο για το δήμο.

Στο πλευρό των εργαζομένων και το Σωματείο του ΠΑΓΝΗ που αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με τους συμβασιούχους. 

Σ. Βαρδάκης: «Απαράδεκτo να απολύονται εργαζόμενοι που συνεισφέρουν στην άμυνα κατά της πανδημίας»

Στο πλευρό των εργαζομένων συμβασιούχων στον Δήμο Ηρακλείου, του κοινωφελούς προγράμματος του ΟΑΕΔ, βρέθηκε ο Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, καθώς εκδικάστηκαν σήμερα τα ασφαλιστικά μέτρα που είχαν καταθέσει με σκοπό την παράταση των συμβάσεών τους.

Με κοινοβουλευτική ερώτηση 41 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία με πρωτοβουλία του του κ. Βαρδάκη, στις 15 Οκτωβρίου 2020, ζητήθηκε από τα αρμόδια Υπουργεία Εσωτερικών και Εργασίας, να παραταθούν οι συμβάσεις των Ωφελουμένων του ΟΑΕΔ μέσω της πρόσκλησης 8/2018. H λήξη της διάρκειας των συμβάσεων αυτών τους προσεχείς μήνες θα δημιουργήσει σημαντικό κενό στις υπηρεσίες των Δήμων και θα προσθέσει ακόμα περισσότερους στον μακρύ πλέον κατάλογο των νέων ανέργων, τη συγκεκριμένη περίοδο που η χώρα μαστίζεται από την οικονομική κρίση λόγω πανδημίας, ενώ επιπλέον θα στερήσει από τον Δήμο Ηρακλείου σημαντικό αριθμό προσωπικού που απασχολείται στην καθαριότητα, σε μία περίοδο που έχουν ενταθεί τα μέτρα πρόληψης κατά της πανδημίας.

Αναλυτικά σε ανακοίνωση αναφέρουν:

Διεκδικούμε το δικαίωμα μας στην εργασία, κανένας εργαζόμενος απολυμένος!

Είμαστε εργαζόμενοι στον Δήμο Ηρακλείου από το 2018 με το πρόγραμμα “Κοινωφελούς εργασίας” 8/2018. Αρχικά, μας αποκαλούσαν «ωφελούμενους» (ο ΟΑΕΔ, οι δήμοι, οι περιφέρειες και η κυβέρνηση) και η σύμβαση μας διαρκούσε 8 μήνες. Έπειτα από κινητοποιήσεις σε όλη την Ελλάδα , με στάσεις εργασίας, συλλαλητήρια, με την στήριξη σωματείων και συλλόγων πανελλαδικά, καταφέραμε να πετύχουμε ένα από τα αιτήματα μας, πιέσαμε την κυβέρνηση και με υπουργική απόφαση παραμείναμε στις θέσεις μας για άλλους τέσσερις μήνες, με αυτόν τον τρόπο επιβεβαιώνεται πως οτιδήποτε έχει επιτευχθεί είναι απόρροια της συλλογικής πάλης και της διεκδίκησης των εργαζομένων.

Μετά από ένα χρόνο εργασίας (στα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας του ΟΑΕΔ), δυστυχώς πολλοί συνάδελφοί μας απολύθηκαν και οι περισσότεροι δεν είχαν καν τη δυνατότητα με αυτές τις προϋποθέσεις που υπάρχουν, να λάβουν επίδομα ανεργίας. Ένα από τα κύρια αιτήματά μας ήταν και είναι καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις, καθώς και η διοίκηση του ΟΑΕΔ δεν ενδιαφέρονται για την καταβολή του επιδόματος ανεργίας στους εργαζόμενους και για το πως θα επιβιώσουν χωρίς εργασία, αντιθέτως η πολιτική που ακολουθούν έχει σαν σκοπό την ανακύκλωση της ανεργίας και τη δημιουργία φθηνού και ευέλικτου εργατικού δυναμικού, που μπροστά στο φόβο της ανεργίας θα δέχεται όλες τις υποχρεώσεις που του ορίζουν χωρίς κανένα δικαίωμα.

Πολλοί από εμάς, πανελλαδικά κινηθήκαμε δικαστικά με στόχο να διατηρήσουμε τις θέσεις εργασίας μας. Στο Ηράκλειο όσοι κινηθήκαμε δικαστικά παραμένουμε στις θέσεις μας με δικαστική απόφαση προσωρινών μέτρων, όμως αμειβόμαστε με τον κατώτατο μισθό (των 550.35 ευρώ) παρόλο που παράγουμε την ίδια ακριβώς εργασία με τους μόνιμους και συμβασιούχους συναδέλφους μας.

Ο Δήμος Ηρακλείου ενώ έχει υπογράψει έγγραφο που ψηφίστηκε από το δημοτικό συμβούλιο μετά από παρέμβασή μας, πως καλύπτουμε πάγιες και διαρκείς ανάγκες και μας βεβαιώνει ότι θα προβεί «σε όλες τις δέουσες ενέργειες προκειμένου να παραμείνουμε στις θέσεις μας», στα δικαστήρια και στην πράξη η στάση της δημοτικής αρχής είναι εναντίον μας.

Οι συνάδελφοι μας, όπως και οι πολίτες του Ηρακλείου αναγνωρίζουν και παραδέχονται πως είμαστε απαραίτητοι, αφού όλες οι υπηρεσίες των δήμων και των περιφερειών ανά την Ελλάδα είναι υποστελεχωμένες, λόγω συνταξιοδοτήσεων, απουσίας προκηρύξεων, εσωτερικών μετακινήσεων, και του άρθρου 103 του Συντάγματος (το οποίο αναθεωρήθηκε το 2008 και απαγορεύει την μετατροπή των συμβάσεων σε αορίστου χρόνου στους οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης). Στην περίπτωση απομάκρυνσης μας από τις θέσεις μας οι υπηρεσίες δεν θα μπορούν να λειτουργήσουν εύρυθμα χωρίς προσωπικό και δεν θα μπορεί να διασφαλιστεί η σωστή εξυπηρέτηση των πολιτών. Όλο αυτό το διάστημα των δύο περίπου ετών που δουλεύουμε στις υπηρεσίες του Δήμου, ξέρουμε πολύ καλά πόσο υποστελεχωμένες είναι και πόσο αναγκαίο είναι το μόνιμο και σταθερό προσωπικό και αυτό αποδεικνύεται περίτρανα, σήμερα, στον καιρό της πανδημίας πόση ανάγκη υπάρχει και πόσο διαφορετικά θα ήταν τα πράγματα αν υπήρχε σε κάθε δημόσιο φορέα (π.χ. νοσοκομεία,) μόνιμο και σταθερό προσωπικό.

Οι αγώνες και οι διεκδικήσεις των εργαζομένων στα προηγούμενα προγράμματα κοινωφελούς εργασίας

, σε συνεργασία με τα σωματεία των εργαζομένων των ΟΤΑ, πέτυχαν : την οκτάμηνη διάρκεια σύμβασης αντί της πεντάμηνης , την αναγνώριση του δικαιώματος σε όλες τις άδειες (κανονικές, γονικές, αναρρωτικές κ.ά.), την απαγόρευση της εργασίας στα απορριμματοφόρα που "κόστισε" τη ζωή σε συνάδελφο 5μηνίτη στα Μέγαρα (πολλά ακόμη εργατικά ατυχήματα έχουν συμβεί σε διάφορους δήμους της χώρας) και το να εργαζόμαστε σύμφωνα με το ωράριο των μονίμων συναδέλφων μας.

Μόνιμη και σταθερή δουλειά για όλους.

Ίσες αμοιβές και ίδια δικαιώματα για την ίδια εργασία. Αναγνώριση των πτυχίων για τις αντίστοιχες θέσεις που καλύπτουμε. Εφαρμογή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ , για τους αντίστοιχους κλάδους και τις ειδικότητες των εργαζομένων.

Ασφάλιση και πλήρη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη από την πρώτη μέρα εργασίας.

Εγγραφή των εργαζομένων στα κοινωφελή προγράμματα στα σωματεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ.

Μοριοδότηση και αναγνώριση της προϋπηρεσίας.

Την καταβολή του επιδόματος ανεργίας σε όλους τους εργαζόμενους για όλο το διάστημα της ανεργίας χωρίς όρους και προϋποθέσεις.

Να υπολογίζεται ως συντάξιμος ο επιδοτούμενος χρόνος ανεργίας.

Την καταβολή του επιδόματος ανθυγιεινής εργασίας, σε όσους εργάζονται σε αντίστοιχες θέσεις , καθώς και την εφαρμογή των μέτρων υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων.

Λήψη όλων των απαραίτητων μέτρων για την προστασία της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων την περίοδο της πανδημίας

Τροποποίηση του άρθρου 103 του Συντάγματος.

Κατάργηση των κοινωφελών προγραμμάτων εργασίας και κάθε μορφής ελαστικής εργασίας

Κανένας εργαζόμενος δεν είναι μόνος του!

Η δύναμή μας βρίσκεται στην αλληλεγγύη και τη συναδελφικότητα!

Καλούμε σε: Συγκέντρωση την Παρασκευή 23/10 (ημέρα εκδίκασης ασφαλιστικών μέτρων) στις 9:00, στην Πλατεία Ελευθερίας».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News