Ηράκλειο

Λαϊκή Συσπείρωση: Η πολιτική απουσίας σχεδιασμού και υποδομών ο ένοχος των καταστροφών

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Λαϊκής Συσπείρωσης

«Εδώ και 2 μερόνυχτα ο ηρακλειώτικος λαός παλεύει με τα νερά και τις λάσπες. Γειτονιές, χωριά, σπίτια, καταστήματα, αγροτικές περιουσίες, σχολεία, συνοικιακοί και κεντρικοί δρόμοι, ρεματιές, πλημμύρησαν με την έντονη βροχόπτωση, καταπλακώθηκαν από λάσπη και φερτά υλικά. Την Τετάρτη, η κατάσταση στις περιοχές της Νέας Αλικαρνασσού, του Κατσαμπά και του Καρτερού ήταν -όπως κάθε φορά που βρέχει (!)- τραγική.

Ο κόμβος της Καλλιθέας μετατράπηκε σε λίμνη προκαλώντας σοβαρά κυκλοφοριακά προβλήματα και τον εγκλωβισμό χιλιάδων εργατών στη ΒΙΠΕ. Η οδός Πλαστήρα, παράλληλης της εθνικής οδού, έγινε ορμητικό ποτάμι με την έντονη ροή νερού από την περιοχή του αστυνομικού Μεγάρου, που -εκτός τον τρόμο που βίωσαν οι κάτοικοι και τις ζημιές που υπέστησαν- είχε ως αποτέλεσμα να μετατραπούν σε λίμνη ο κόμβος Κατσαμπά επί της λεωφόρου Καζαντζίδη και να εγκλωβιστούν αυτοκίνητα. Σπίτια, μαγαζιά και σχολεία πλημύρισαν στην Άνω και την ανατολική Νέα Αλικαρνασσό, φθορές στο οδόστρωμα, τόνοι λάσπης και φερτών υλικών σε δρόμους και γειτονιές. Ακόμα και το αεροδρόμιο Νίκος Καζαντζάκης, πύλη εισόδου για εκατοντάδες χιλιάδες τουριστών, αποδείχθηκε παντελώς αθωράκιστο, αφού διέκοψε τη λειτουργία του λόγω πλημυρικών φαινομένων!

Αρκετά σχολεία πλημμύρισαν μεταξύ τους το Ειδικό Γυμνάσιο Λύκειο στον Αη Γιάννη Χωστό και το Καπετανάκειο. Καταστράφηκε το γήπεδο της ΑΕΚ Κατσαμπά.

Η κακοκαιρία αυτή, μόλις λίγες εβδομάδες μετά το πλήγμα του «Ιανού», αναδεικνύει την εγκληματική έλλειψη υποδομών και κεντρικού σχεδιασμού αντιπλημμυρικής θωράκισης και προστασίας της πόλης του Ηρακλείου και άλλων περιοχών του Δήμου. Διαχρονικές ευθύνες βαραίνουν κυβερνήσεις, περιφερειακές και δημοτικές αρχές, που, εδώ και χρόνια, δεν έχουν καν διευθετήσει τα ρέματα, ούτε έχουν καθορίσει πρόγραμμα αντιπλημμυρικής προστασίας και παρά τη «θριαμβολογία», τις δήθεν εξαγγελίες μελετών και χρηματοδοτήσεων εξακολουθεί να υπάρχει η έλλειψη σχεδιασμού για τη λαϊκή στέγη, η ανεξέλεγκτη αυθαίρετη δόμηση μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων και η παντελής ανυπαρξία ουσιαστικών αντιπλημμυρικών έργων, η υποστελέχωση του πυροσβεστικού σώματος κλπ.

Πίσω από το «ποιος έχει την ευθύνη», επιχειρείται να κρυφτεί η πολιτική επιλογή της εγκληματικής υστέρησης στην πραγματοποίηση αντιπλημμυρικών έργων, αφού θυσιάζονται στο ζύγι κόστους - οφέλους. Να κρυφτεί η υποχρηματοδότηση και η υποστελέχωση της τεχνικής υπηρεσίας του Δήμου και της υπηρεσίας καθαριότητας, που επιφορτίζονται πολλές και σημαντικές αρμοδιότητες, η απουσία αντιπλημμυρικού σχεδιασμού στην σχολική στέγη κ.ά. Αποτελεί πρόκληση η μονότονη επίκληση στο ότι πρόκειται για «ακραία» καιρικά φαινόμενα, για τις καταστροφές και ζημιές που τα τελευταία χρόνια υφίσταται ο λαός του Ηρακλείου, με κίνδυνο απώλειας ακόμα και ανθρώπινων ζωών. Δεν είναι ατομική ευθύνη του λαού το να μην πνίγεται από τις πλημμύρες και να μην καίγεται από τις φωτιές. Δεν είναι ατομική ευθύνη καμίας λαϊκής οικογένειας η ανυπαρξία ολοκληρωμένων έργων αντιπλημμυρικής προστασίας, με την αντίστοιχη κρατική χρηματοδότηση.

Ζητάμε από τη δημοτική αρχή την άμεση σύγκλιση του δημοτικού συμβουλίου με θέμα τα άμεσα μέτρα αντιμετώπισης των συνεπειών των καιρικών φαινομένων και μέτρα ανακούφισης.

Στηρίζουμε την πάλη του ηρακλειώτικου λαού για:

  • Να ξεκινήσουν άμεσα και να ολοκληρωθούν σύντομα όλα τα έργα αποκατάστασης στο οδικό δίκτυο που έχει υποστεί φθορές.
  • Να επισπευσθούν οι διαδικασίες καταγραφής των ζημιών, για να αποζημιωθούν όσο γίνεται πιο γρήγορα οι πληγέντες.
  • Να εκπονηθεί, με ευθύνη του κράτους, ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής προστασίας της πόλης, με γενναία κρατική χρηματοδότηση και αξιοποίηση ευρωενωσιακών πόρων, για να υλοποιηθούν άμεσα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα για την προστασία της ανθρώπινης ζωή και της περιουσίας των κατοίκων της περιοχής.
  • Άμεσα να παρέμβουν συντονισμένα κυβέρνηση, περιφέρεια και δήμος, με την κινητοποίηση όλων των αρμόδιων υπηρεσιών για την απάντληση υδάτων από τις πλημμυρισμένες κατοικημένες περιοχές και τα καταστήματα, την απομάκρυνση της λάσπης και άλλων υλικών από όλα τα σπίτια, τα μαγαζιά και δρόμους. Αυτονόητη προϋπόθεση είναι να γίνουν προσλήψεις στις υποστελεχωμένες υπηρεσίες.
  • Διαγραφή τόκων, ληξιπρόθεσμων οφειλών και πάγωμα των χρεών σε εφορία, δήμο, μεγαλοπαρόχους κλπ. σε όλους τους πληγέντες μέχρι την αποκατάσταση τους. Διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια, αναστολή πλειστηριασμών, κατασχέσεων και κάθε είδους μέτρου αναγκαστικής είσπραξης στους πληγέντες.
  • Άμεση καταγραφή καταστροφών και δίκαιη εκτίμηση ζημιών σε αγροτική παραγωγή και κεφάλαιο από τον ΕΛΓΑ, άμεση αποζημίωση στο 100%. Εδώ και τώρα να αλλάξει ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ ώστε να εξασφαλίζει την αναγκαία και επαρκή κρατική χρηματοδότηση που θα ασφαλίζει και θα αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους και νόσους».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια