Ηράκλειο

Xαλάζι σε μέγεθος καρυδιού στη Σταλίδα!

Η θεομηνία ήρθε στο "παρά πέντε" του λιομαζώματος

Ολική καταστροφή σε λιόφυτα στη Σταλίδα! Οι εικόνες που έστειλε στο neakriti.gr ο παραγωγός Γιώργος Σπανάκης από δικά του ελαιόδεντρα, κυριολεκτικά κόβουν την ανάσα!

"Το χαλάζι έπεσε στις 3 τα ξημερώματα σε μέγεθος καρυδιού. Στην περιοχή μας οι ζημιές είναι ολοκληρωτικές. Το χαλάζι ράβδισε τις ελιές μας. Πρέπει σήμερα να έρθει ο ΕΛΓΑ να δει την καταστροφή. Δεν πρόκειται να βγάλει λάδι ο κόσμος στις περιοχές αυτές. Αυτό που έγινε πραγματικά ήταν απίστευτο", τόνισε χαρακτηριστικά ο Γιώργος Σπανάκης

Ο ίδιος εκτιμά ότι η καταστροφή από την έντονη χαλαζόπτωση που συνοδευόταν και από...τεράστιες ποσότητες νερού, είναι πολύ μεγάλη και θα αρχίσει να φαίνεται από σήμερα και μετά. Εκτός από τις ελιές, πλημμύρισαν κτήρια και κατέρρευσαν χωματόδρομοι, με τόνους λάσπης να σκεπάζουν τα πάντα!

Μάλιστα, η θεομηνία ήρθε στο "παρά πέντε" του λιομαζώματος. Ο κόσμος περίμενε να βρέξει για να πάει αμέσως μετά να ραβδίσει τις ελιές. Κανείς βέβαια δεν μπορούσε να φανταστεί τι θα συνέβαινε και μάλιστα σε μία τέτοια χρονική περίοδο.

 

 

Σωκράτης Βαρδάκης: «Άμεση καταγραφή των ζημιών στις ελαιοκαλλιέργειες από την χαλαζόπτωση»

 

Επιστολή για τις καταστροφές των τελευταίων ωρών στις ελαιοκαλλιέργειες απέστειλε ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία, Σωκράτης Βαρδάκης προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την επιστολή, ο κ. Υπουργός ενημερώθηκε, ότι στις βόρειες περιοχές της Π.Ε. Ηρακλείου και ιδιαίτερα σε όλο το παραλιακό μέτωπο από Γάζι του Δήμου Μαλεβιζίου μέχρι τα Μάλια του Δήμου Χερσονήσου, επικρατούν τις τελευταίες ώρες ακραία καιρικά φαινόμενα τα οποία χαρακτηρίζονται από έντονη χαλαζόπτωση, προκαλώντας ανυπολόγιστες καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο, ιδιαίτερα σε ελαιοκαλλιέργειες. Η οικονομική ζημία για τους ελαιοπαραγωγούς έρχεται σε μία χρονική στιγμή που έχει ξεκινήσει η ελαιοκομιδή, ενώ υπάρχει φόβος ότι το ύψος της ζημιάς στην παραγωγή, θα φανεί το επόμενο διάστημα εντονότερα. 

Για τον λόγο αυτό, ο κ. Βαρδάκης ζητά από τον κ. Υπουργό να προβεί άμεσα σε κάθε ενέργεια προκειμένου να καταγραφούν οι ζημιές που υπέστη το φυτικό κεφάλαιο, καθώς κρίνεται επιτακτική η έγκαιρη αντιμετώπιση του προβλήματος και η άμεση στήριξη των παραγωγών.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια