Αναβιώνει στον Άγιο Θωμά το πανάρχαιο έθιμο της κεροδεσίας  

Ηράκλειο
Αναβιώνει στον Άγιο Θωμά το πανάρχαιο έθιμο της κεροδεσίας  

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Θα «ζώσουν» την εκκλησία στον Άγιο Θωμά

Αύριο, Κυριακή, στην πλατεία του Αγίου Θωμά θα αναβιώσει το πανάρχαιο έθιμο της κεροδεσίας.

«Κεροδεσία» στην Κρήτη ονομάζεται το  «δέσιμο» ή «ζώσιμο» των εκκλησιών, ένα ξεχασμένο έθιμο που έχει τις βαθιές ρίζες του στην αρχαιότητα. Υπολογίζεται ότι η πρακτική αυτή ξεκίνησε κάπου στην 3η με 2η χιλιετία προ Χριστού.

Το έθιμο επικράτησε και εισχώρησε και στην πίστη μας. Το δέσιμο συμβολίζει τον αποτροπαϊκό κύκλο, ένα τέλειο σχήμα όπου δεν μπορεί να εισχωρήσει και να φωλιάσει το κακό (βέρες, στέφανα γάμου). Οι ιεροί κύκλοι προστατεύουν σαν ασπίδα από κάθε κακό.

Σύμφωνα με το έθιμο, ο ναός περιδένεται με βαμβακερή κλωστή που εμβαπτίζεται σε λιωμένο κερί για να κρατήσει ο άγιος της εκκλησίας μακριά κάθε κακό, θάνατο, αρρώστια, ξηρασία κ.λπ.. Ο Οίκος του Θεού αντιπροσωπεύει έτσι το πλήρωμα της εκκλησίας το οποίο βρίσκει καταφύγιο με αυτόν τον τρόπο μέσα στον προστατευτικό κύκλο.

Το ζώσιμο με το κερί παλιότερα μπορούσε να γίνει σε ναό, σε άνθρωπο ή σε ζώο αλλά δε σταματούσε εκεί, έζωναν και σπίτια ή και ολόκληρο χωριό.

Μέχρι το 1920 γινόταν σε πολλά χωριά της Κρήτης, όμως στον Άγιο Θωμά εξακολουθεί να είναι ζωντανή αυτή η παράδοση και επαναλαμβάνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα

Φέτος, θα γίνει αμέσως μετά τη θεία λειτουργία της Κυριακής 18 Οκτωβρίου, εάν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέψουν.

Θα τοποθετηθούν όλα τα υλικά δηλαδή κερί, κλωστή και βοηθητικά σκεύη πάνω στο τραπέζι και ο ιερέας θα διαβάσει τις ευχές σχετικά με την κεροδεσία. Στη συνέχεια στην πλατεία του χωριού θα ξεκινήσει η διαδικασία.

(Φωτογραφία αρχείου: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News