Κρούσμα κορωνοϊού σε εργαζόμενη στο ΠΑΓΝΗ

Κρήτη
Κρούσμα κορωνοϊού σε εργαζόμενη στο ΠΑΓΝΗ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η μαία παραμένει στο σπίτι της σε καραντίνα -Νέο κρούσμα νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο

Σε κατ’ οίκον περιορισμό στο σπίτι της παραμένει μια εργαζόμενη στην Μαιευτική κλινική του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, η οποία και διαγνώσθηκε με κρούσμα κορωνοϊού.

Η γυναίκα διαγνώστηκε θετική στον ιό την περασμένη Τετάρτη και είναι σε καλή καλή κατάσταση.

Στα πλαίσια του υγειονομικού πρωτοκόλλου που ακολουθήθηκε, ιχνηλάτηση στις επαφές της και σύμφωνα με τον διοικητή του ΠΑΓΝΗ δεν εντοπίστηκε θετικό κρούσμα μεταξύ των εργαζομένων του νοσοκομείου. 

Υπενθυμίζεται ότι χθες Πέμπτη, όπως έγινε γνωστό από τον ΕΟΔΥ ανακοίνώθηκαν έξι νέα κρούσματα στην ΠΕ Ηρακλείου.

Θετικός στον κορωνοϊό έχει διαγνωστεί ο Αστυνομικός Διευθυντής Ηρακλείου, Ταξίαρχος Νίκος Σπυριδάκης, ενώ 7 κρούσματα διαγνώστηκαν και σε εργαζόμενους στον Οργανισμό Λιμένος Ηρακλείου.

Νέο κρούσμα νοσηλεύεται στο Βενιζέλειο

Να σημειωθεί ότι στο Βενιζέλειο νοσοκομείο από χθες βράδυ νοσηλεύεται ένας 76χρονος που διαγνώστηκε και εκείνος θετικός στον κορωνοϊό.

Ο ηλικιωμένος με ήπια συμπτώματα πήγε στο νοσοκομείο για την διενέργεια του σχετικού τεστ και τελικά βγήκαν τα αποτελέσματα που έδειξαν ότι νοσεί από κορωνοϊό.

Η κατάσταση της υγείας του σύμφωνα και με τον διοικητή του Βενιζελείου χαρακτηρίζεται καλή και παραμένει για νοσηλεία στην κλινική Covid του νοσοκομείου.

Σωματείο εργαζομένων ΠΑΓΝΗ: «Να βγουν σε καραντίνα όλοι οι εργαζόμενοι που είναι επαφές κρούσματος»

Σε ανακοίνωση τους οι εργαζόμενοι του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου δεν κρύβουν την ανησυχία τους ζητώντας συγκεκριμένα να τεθούν σε καραντίνα  όλοι οι εργαζόμενοι που είναι επαφές κρούσματος της μαίας:  Ανεπαρκέστατα αποδεικνύονται για άλλη μια φορά τα πρωτόκολλα διαχείρισης κρουσμάτων-υγειονομικών και των επαφών τους. Δεν βγήκε σε καραντίνα κανείς από τους εργαζόμενους που δουλεύουν μαζί με τη μαία, η οποία διαγνώσθηκε πρόσφατα θετική στον SARS-CoV-2, με τη δικαιολογία ότι δεν αποτελούν επαφές με υψηλού κινδύνου έκθεση, από τη στιγμή που φορούσαν απλές μάσκες. Ακόμη και όσοι θα υποβληθούν σε μοριακό έλεγχο, θα συνεχίσουν να εργάζονται μέχρι να κάνουν το τεστ πριν ακόμη βγει το αποτέλεσμα.

Ωστόσο, αμφίβολο είναι αν όντως η έκθεσή τους ήταν χαμηλού κινδύνου, αφού οι εργαζόμενοι στα διαλείμματά τους στο χώρο ανάπαυσης συχνά βγάζουν τη μάσκα, προκειμένου να καταναλώσουν νερό, τροφή, καφέ κοκ, χωρίς να την αλλάζουν μετά, ενώ ταυτόχρονα συνομιλούν μεταξύ τους. Δεν αλλάζουν μάσκα ούτε αν υγρανθεί με ιδρώτα και την κρατούν συνήθως για όλη τη βάρδια, καθώς τα μέσα ατομικής προστασίας (ΜΑΠ) δίνονται ακόμη με το σταγονόμετρο.

Η παραμονή υγειονομικών στο χώρο εργασίας τους, παρόλο που αποτελούν επαφές κρουσμάτων, αυξάνει τον κίνδυνο διασποράς του ιού και εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία των ίδιων των εργαζομένων, των οικογενειών τους, των ασθενών αλλά και των μητέρων και των βρεφών, με τα οποία συναναστρέφονται οι μαίες. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι ήδη έχουν προσβληθεί από COVID-19 πάνω από 600 υγειονομικοί πανελλαδικά κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Η πραγματική αιτία που δεν βγαίνουν σε καραντίνα οι συνάδελφοι είναι οι σοβαρές ελλείψεις προσωπικού. Εξαιτίας των ελλείψεων, η απουσία έστω 2-3 εργαζομένων για λίγες μέρες διαταράσσει σημαντικά τη λειτουργία των τμημάτων. Το σωματείο μας είχε προειδοποιήσει από την αρχή της πανδημίας για την όξυνση του χρόνιου προβλήματος υποστελέχωσης που θα προέκυπτε λόγω των αδειών ευπαθών ομάδων, ειδικού σκοπού και των αναρρωτικών αλλά και λόγω της καραντίνας υγειονομικών.

Δυστυχώς, οι επιστημονικές οδηγίες του ΕΟΔΥ είναι προσαρμοσμένες στις συνθήκες υποστελέχωσης. Ακόμη και μετά από υψηλού κινδύνου έκθεση υγειονομικού συνιστάται 7ήμερη (όχι 14ήμερη) καραντίνα, ενώ συνιστάται παραμονή στην εργασία εργαζόμενου που φορούσε μόνο απλή (όχι υψηλής αναπνευστικής προστασίας) μάσκα χωρίς οφθαλμική προστασία, γάντια, ποδιά κατά τη στενή επαφή με κρούσμα που ΔΕΝ φορούσε μάσκα.

Προσαρμοσμένοι στις ελλείψεις προσωπικού είναι και οι νόμοι και οι ΠΝΠ που ψηφίζονται, με χαρακτηριστικό παράδειγμα το πρόσφατο ΦΕΚ για τις ευπαθείς ομάδες, που έβαλε «κόφτες» στους ασθενείς που θεωρούνται αυξημένου κινδύνου για σοβαρή λοίμωξη COVID 19.

Οι οδηγίες του ΕΟΔΥ, οι νόμοι και τα επιχειρησιακά σχέδια των διοικήσεων είναι εναρμονισμένα με την πολιτική που περιορίζει την κρατική χρηματοδότηση της υγείας στο ελάχιστο δυνατό, συντηρώντας τις ελλείψεις στα δημόσια νοσοκομεία. Γι’ αυτό οι οκτώ μήνες που έχουν μεσολαβήσει από την έναρξη της πανδημίας δεν αξιοποιήθηκαν για την επαρκή στελέχωση του δημόσιου συστήματος υγείας με μόνιμο προσωπικό και για την εξασφάλιση επάρκειας σε ΜΑΠ. Τις συνέπειες αυτής της πολιτικής αντιμετωπίζουμε τώρα με την αρχόμενη πίεση πάνω στο δημόσιο σύστημα υγείας από τη ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων.

Αντιδρούμε στην πολιτική που υπολογίζει περισσότερο το κόστος από την προστασία της υγείας μας. Διεκδικούμε:

  • Να βγουν σε καραντίνα και να υποβληθούν σε μοριακό τεστ όλες οι επαφές του κρούσματος.
  • Επείγουσες προσλήψεις του απαραίτητου μόνιμου προσωπικού για την άμεση πλήρη στελέχωση του νοσοκομείου.
  • Εξασφάλιση επάρκειας σε ΜΑΠ.
  • Μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ εργαζομένων σε δομές υγείας σε τακτά χρονικά διαστήματα ανάλογα με το βαθμό έκθεσης».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

Φωτογραφία: Rawpixel

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News