SOS για τη ΔΕΥΑΗ: Από 240 εργαζόμενους, «έπεσε» στους 134

Ηράκλειο
SOS για τη ΔΕΥΑΗ: Από 240 εργαζόμενους, «έπεσε» στους 134

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

20 εργαζόμενοι είναι προ των πυλών της συνταξιοδότησης

«Προσλήψεις όχι αύριο αλλά... χθες» ζητούν οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΗ, που εκπέμπουν SOS για τη γενικότερη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης-Αποχέτευσης Ηρακλείου και κατ' επέκταση για την τύχη του κομβικού μετώπου της ύδρευσης του δήμου. Ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί είναι η κίνηση των εργαζομένων της ΔΕΥΑΗ να παραχωρήσουν χθες συνέντευξη Τύπου, προκειμένου να γνωστοποιήσουν σε δραματικό τόνο τα σοβαρά προβλήματα της Δημοτικής Επιχείρησης και να ευαισθητοποιήσουν τόσο τους αρμόδιους (και πρωτίστως τη δημοτική Αρχή), όσο και την ίδια την τοπική κοινωνία.

Κατά τη συνέντευξη Τύπου, ο πρόεδρος Μανόλης Σκεπασιανός και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του Σωματείου Εργαζομένων, μαζί με στελέχη της ΔΕΥΑΗ, περιέγραψαν με μελανά χρώματα το σήμερα και το “αύριο” της Δημοτικής Επιχείρησης Ύδρευσης Ηρακλείου. Αυτή τη στιγμή, όπως τόνισαν, η ΔΕΥΑΗ έχει δύο μεγάλες “θηλιές” στο λαιμό, τη μεγάλη υποστελέχωση και την ελλιπή χρηματοδότηση.

Λόγω της υποστελέχωσης υπολειτουργούν όλες οι υπηρεσίες και τομείς της ΔΕΥΑΗ, οι οποίες έχουν παραδοθεί σε εργολάβους και εξωτερικούς συνεργάτες, ενώ είναι απόλυτα ενδεικτικό ότι μέχρι το 2011 η ΔΕΥΑΗ διέθετε περί τους 240 εργαζομένους και σήμερα έχει μόλις 134, ενώ εξ αυτών οι 20 είναι προ των πυλών της συνταξιοδότησης!

Χωρίς ενισχύσεις, η συνταξιοδότηση των 20 υπαλλήλων θα επιφέρει διάλυση στη λειτουργία της Δημοτικής Επιχείρησης, η οποία σε κομβικά πόστα, όπως είναι οι ηλεκτρολόγοι, σήμερα διαθέτει μόλις 2 άτομα!

Υψώνοντας κραυγή αγωνίας και προς τη μεριά της δημοτικής Αρχής, οι εκπρόσωποι των εργαζομένων ζήτησαν χθες την άμεση παρέμβαση του δημάρχου Βασίλη Λαμπρινού για να δρομολογηθούν προσλήψεις που θα δώσουν “ανάσα” και να μη χαθεί, όπως σημείωσαν, η τεχνογνωσία και το πνεύμα ανταποδοτικότητας που συνοδεύει τη ΔΕΥΑΗ.

Οι ίδιοι ζήτησαν μάλιστα η άκρως προβληματική κατάσταση στη ΔΕΥΑΗ να τεθεί επί τάπητος σε ειδική, αποκλειστική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Ηρακλείου.

Στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου, οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΗ παρέδωσαν αναλυτικό υπόμνημα στα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης.

«Οι εργαζόμενοι της ΔΕΥΑΗ προασπίζουν και αναδεικνύουν τον κοινωνικό ρόλο και χαρακτήρα της, συμμετέχοντας αδιάκοπα στην κοινή προσπάθεια υλοποίησης της αποστολής της και λειτουργεί σε πνεύμα συνεργασίας με τη διοίκηση, άλλα κυρίως με τον δημότη, έχοντας πλήρη συνείδηση των δύσκολων συγκυριών που περνά ο τόπος μας.

Παράλληλα, η ΔΕΥΑΗ απολαμβάνει την απαραίτητη κοινωνική αποδοχή και εμπιστοσύνη, η οποία χτίστηκε τις προηγούμενες δεκαετίες, αναδεικνύοντάς την ως τη σημαντικότερη και αναπτυξιακή επιχείρηση σε θέματα τεχνογνωσίας, ύδρευσης και αποχέτευσης βιολογικού καθαρισμού στην Κρήτη και όχι μόνο, με γνώμονα τη διαφύλαξη και την προστασία του περιβάλλοντος.

Είναι γεγονός ότι η ΔΕΥΑΗ αντλεί τη δύναμή της, για να προσφέρει ποιοτικές υπηρεσίες στους δημότες της, από το έμπειρο ανθρώπινο δυναμικό που διαθέτει, τους εργαζόμενούς της. Ο ελάχιστος αριθμός εργαζομένων, που είναι σε πλήρη αναντιστοιχία με τον προβλεπόμενο αναγκαίο αριθμό που προβλέπεται στον Οργανισμό Εσωτερικής Υπηρεσίας (ΟΕΥ), αποτελεί σήμερα το κυρίαρχο πρόβλημα, που απαιτεί λύση και προκαλεί σοβαρές δυσλειτουργίες σε όλο το φάσμα των καθημερινών δραστηριοτήτων της Επιχείρησης», αναφέρεται στο υπόμνημα του Σωματείου Εργαζομένων της ΔΕΥΑΗ και επισημαίνεται: «Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γραφείου Προσωπικού, ο αριθμός των υπηρετούντων είναι 134 εργαζόμενοι, εκ των οποίων οι 126 είναι μόνιμοι υπάλληλοι ΙΔΑΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Αορίστου Χρόνου) και 8 ΙΔΟΧ (Ιδιωτικού Δικαίου Ορισμένου Χρόνου). Η πλειονότητα των εργαζομένων είναι μεγάλοι σε ηλικία, ενώ 21 εργαζόμενοι είναι ήδη συνταξιούχοι και αποχωρούν ανά πάσα στιγμή, όταν αυτοί το κρίνουν. Επειδή ο μ.ο. της ηλικίας των εργαζομένων είναι τα 55 έτη, έχουμε συνεχή ροή συνταξιοδοτήσεων, χρόνο με τον χρόνο.

Έτσι, χωρίς προσλήψεις προσωπικού αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ), οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε πλήρη υποστελέχωση της Υπηρεσίας και το σημαντικότερο, τη μη μετάδοση τεχνογνωσίας από τη σημερινή εργασιακή γενιά στις επόμενες.

Προσλήψεις προσωπικού (ΙΔΑΧ) για την Υπηρεσία έγιναν για τελευταία φορά το 2003. Το 2010, όταν ξεκίνησε η οικονομική κρίση, η στελέχωση της Υπηρεσίας ήταν 230 εργαζόμενοι, με τον ο ΟΕΥ τότε να προβλέπει 264 θέσεις εργασίας. Τα κενά σε εργαζόμενους, που προέβλεπε ο (τότε) ΟΕΥ, καλύπτονταν με τη διαδικασία των Συμβάσεων Ορισμένου Χρόνου (ΙΔΟΧ). Η ζώνη ευθύνης της ΔΕΥΑΗ μέχρι το 2010 είχε καθοριστεί με το “Σχέδιο Καποδίστριας” (Ν. 3597/97). Εκείνη τη χρόνια, με το σχέδιο Νόμου 3852/2010, το γνωστό ως “Καλλικράτης”, διπλασιάστηκε η ζώνη ευθύνης, χωρίς να προβλεφθεί ανάλογη αύξηση προσωπικού, συνεχίζοντας με αρκετές δυσκολίες να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

Μνημονιακοί νόμοι στη διάρκεια της οικονομικής κρίσης, με ταυτόχρονη απαγόρευση πρόσληψης προσωπικού, σε συνδυασμό με αποχώρηση πολλών συναδέλφων λόγω συνταξιοδότησης, αλλά και 11 έμπειρων και ικανών στελεχών λόγω νομικού κωλύματος, η Υπηρεσία απέμεινε με 126 εργαζόμενους.

Το 2012, ο ΟΕΥ τροποποιήθηκε και παρότι ήταν σε πλήρη εφαρμογή ο “Καλλικράτης”, μειώνονται σε 175 οι οργανικές θέσεις, λόγω μνημονίων. Παρά δε την άρση απαγόρευσης των προσλήψεων το 2016, δεν κινήθηκαν οι προβλεπόμενες διαδικασίες νέων προσλήψεων. Η Υπηρεσία, μετά τις υπ’ αρ. ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚ./Ρ45/5018/21-03-18 και ΔΙΠΑΑΔ/Φ.ΕΓΚ/468226/21-03-2018 αποφάσεις της Επιτροπής του άρθ. 2 παρ. 1 της αριθ. 33/2006 ΠΥΣ, όπως ισχύει, γνωστή ως “3Κ”, αιτήθηκε και της εγκρίθηκαν 23 θέσεις μόνιμου προσωπικού διαφόρων ειδικοτήτων. Αν και έχουν περάσει δύο χρόνια από τότε, αναμένουμε ακόμα την ολοκλήρωση της σχετικής διαδικασίας και προκήρυξης θέσεων.

Παράλληλα, η Επιχείρηση έχει αποστείλει μέσω του Δήμου, στο υπουργείο Εσωτερικών, αίτηση για προγραμματισμό προσλήψεων μόνιμου προσωπικού για το έτος 2020, στα πλαίσια της ΔΙΠΑΑΔ/Φ.2.9/67ΟΙΚ.39231/14-11-2019 εγκυκλίου, για κάλυψη 16 θέσεων μόνιμου προσωπικού, από τον υπάρχων ΟΕΥ, που σύμφωνα με το οργανόγραμμα, έχει τη δυνατότητα να καλυφτούν ακόμα 10 θέσεις κυρίως ειδικότητας εργατοτεχνιτών.

«Οι 127 ΔΕΥΑ όλης της χώρας προχώρησε, μέσω της “3Κ”, το προηγούμενο διάστημα σε προσλήψεις και ενδεικτικά αναφέρουμε, από τα στοιχεία που μας παρέθεσαν συνάδελφοι των Σωματείων Εργαζομένων μεγάλων ΔΕΥΑ της χώρας, τι προσωπικό είχαν και σε πόσες προσλήψεις προχώρησαν.

Α) ΔΕΥΑ ΧΑΝΙΩΝ: Είχε προσωπικό 90 εργαζόμενων αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και περίπου 60 εργαζόμενους ορισμένου χρόνου (ΙΔΟΧ). Ζήτησε μέσω 3Κ και εγκρίθηκαν και πήραν προσλήψεις προσωπικού 77 ατόμων.

Β) ΔΕΥΑ ΛΑΡΙΣΑΣ: Διέθετε προσωπικό 170 εργαζόμενων αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και μέσω 3Κ εγκρίθηκαν και πήραν προσλήψεις προσωπικού 55 ατόμων.

Γ) ΔΕΥΑ ΠΑΤΡΑΣ: Διαθέτει προσωπικό 150 εργαζόμενων αορίστου χρόνου (ΙΔΑΧ) και έχουν εγκριθεί και περιμένουν άμεσα 70 άτομα νέο προσωπικό.

Δ) ΔΕΥΑ ΜΑΓΝΗΣΙΑΣ ΒΟΛΟΥ: Διαθέτει προσωπικό 110 εργαζόμενων αορίστου χρόνου και ζήτησε μέσω 3Κ και εγκρίθηκαν και πήραν 27 προσλήψεις προσωπικού.

- Ακόμα και μικρές ΔΕΥΑ στην Κρήτη (ΔΕΥΑΒΑ, δηλαδή ΔΕΥΑ Βορείου Άξονα, στα Χανιά), ΔΕΥΑ Μαλεβιζίου και ΔΕΥΑ Φαιστού εγκρίθηκαν και πήραν προσλήψεις μέσω “3Κ”.

Ζητούν άμεσα κάλυψη των κενών θέσεων

Το υπόμνημα καταλήγει ως εξής: «Η δραματική έλλειψη προσωπικού αντιμετωπίζεται με εξωτερικούς συνεργάτες (εργολάβοι), με προσωπικό το οποίο θα μπορούσε να είχε προσληφθεί και να καλυφτεί από τις θέσεις του ισχύοντος ΟΕΥ. Το δε κόστος των εργολαβιών, της καθημερινότητας είναι μεγαλύτερο από το μισθολογικό κόστος ανάλογου προσωπικού ΙΔΑΧ. Το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΗ, βλέποντας καθημερινά η Επιχείρηση να μην μπορεί ανταποκριθεί στο έργο της έναντι των δημοτών, ενημερώνει το Δ.Σ. της ΔΕΥΑΗ και ζητά την παρέμβασή της, με σκοπό το γρηγορότερο δυνατόν να υπάρξει λύση στο θέμα των προσλήψεων ΙΔΑΧ. Όλοι πλέον έχουμε αντιληφθεί ότι το πρωτεύον θέμα για την επιβίωση και λειτουργία της Επιχείρησης είναι η υποστελέχωση της Υπηρεσίας.

Ζητούμε ακόμα συντομότατα στο Δημοτικό Συμβούλιο να υπάρξει ενημέρωση και συζήτηση για την υποστελέχωση της ΔΕΥΑΗ. Το παρόν υπόμνημα με την ανάλογη τροποποίηση θα επιδοθεί στους βουλευτές Ηρακλείου, στο Εργατικό Κέντρο και σε όποιους άλλους θεσμούς χρειαστεί. Τέλος, σας ενημερώνουμε ότι το Σωματείο Εργαζομένων της ΔΕΥΑΗ θα προβεί σε μια σειρά από ενέργειες στο άμεσο μέλλον, αναδεικνύοντας το θέμα της υποστελέχωσης της ΔΕΥΑ Ηρακλείου».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News