Αλλάζει ριζικά όψη η πλατεία της Ρογδιάς

Ηράκλειο
Αλλάζει ριζικά όψη η πλατεία της Ρογδιάς

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Αίθουσα πολλαπλών χρήσεων και άλλες παρεμβάσεις προβλέπονται από τη σύμβαση που υπεγράφη προχθές, από τον δήμαρχο Μαλεβιζίου Μενέλαο Μποκέα

Κοντά στο 1 εκατομμύριο ευρώ εξασφαλίστηκε για τη Ρογδιά Μαλεβιζίου, προκειμένου να κατασκευαστεί αίθουσα πολλαπλών χρήσεων στην πλατεία του χωριού, ενώ για τις ανάγκες του έργου προβλέπονται παρεμβάσεις που θα συμβάλουν στην ανάπλαση της πλατείας, με την ποιότητα της ζωής των κατοίκων να βελτιώνεται σημαντικά, μέσα από την κάλυψη των δικών τους αναγκών, για κοινωνικές και άλλες εκδηλώσεις.

Οι υπογραφές “έπεσαν” προχθές στο Δημαρχείο του Δήμου Μαλεβιζίου στο Γάζι, ενώ ο δήμαρχος Μενέλαος Μποκέας, μετά το πέρας της διαδικασίας, εξέδωσε και σχετική ενημέρωση για την εξέλιξη αυτή. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ανακοίνωση αυτή, τη σύμβαση για την ανάπλαση της πλατείας Ρογδιάς και την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων υπέγραψε χθες ο δήμαρχος Μαλεβιζίου Μενέλαος Μποκέας με την ανάδοχο εταιρεία του έργου. Η χρηματοδότηση του έργου γίνεται με ίδια έσοδα του Δήμου και με πιστώσεις του προγράμματος “ΦιλόΔημος ΙΙ”.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Μαλεβιζίου, Μενέλαος Μποκέας, ανέφερε: «Μια νέα σελίδα ανοίγει για τη Ρογδιά. Δεν περιοριστήκαμε στα 357.000,00 € από το πρόγραμμα “ΦιλόΔημος ΙΙ”. Ο Δήμος Μαλεβιζίου έβαλε πλάτη για να ξεκινήσει μια πραγματικά ολοκληρωμένη παρέμβαση, που θα αναβαθμίσει τον οικισμό. Γι’ αυτό επιλέξαμε να δεσμεύσουμε επιπρόσθετα ίδια έσοδα ύψους 592.000,00 ευρώ, διασφαλίζοντας ότι η παρέμβαση θα είναι ουσιαστικά λειτουργική, με όρους βιωσιμότητας. Σήμερα μπήκαν οι υπογραφές για την ανάπλαση της πλατείας Ρογδιάς και την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων. Το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης είναι 18 μήνες».

Το “παρών” στο πλαίσιο υπογραφής της σύμβασης, που πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο Μαλεβιζίου στο Γάζι, έδωσαν οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Πετούσης και Γρηγόρης Φασουλάκης, ο πρόεδρος της Κοινότητας Ρογδιάς Γιάννης Στρατάκης, ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ρεράκης και ο πρόεδρος του Λιμενικού Ταμείου Μαλεβιζίου Μανόλης Γενναράκης.

«Αναβαθμίζεται η ποιότητα ζωής»

Ο πρόεδρος της Κοινότητας Ρογδιάς Γιάννης Στρατάκης μίλησε στη “Νέα Κρήτη” χθες για τη σπουδαιότητα του έργου, αλλά και για ένα άλλο πακέτο που επίσης εγκρίθηκε και “έπεσαν” οι υπογραφές από την Περιφέρεια Κρήτης, ύψους 200.000 ευρώ, για έργα οδοποιίας.

Για την ανάπλαση της πλατείας της Ρογδιάς με την κατασκευή αίθουσας πολλαπλών χρήσεων, ο Γιάννης Στρατάκης μάς είπε: «Η μελέτη είχε ξεκινήσει από το 2011. Ολοκληρώθηκε, βρήκαμε τη χρηματοδότηση από τον τωρινό Δήμο και σήμερα (σ.σ. χθες) “έπεσαν” και οι υπογραφές στον Δήμο. Η αίθουσα πολλαπλών χρήσεων θα είναι γύρω στα 450 τ.μ. Το έργο θα ξεκινήσει άμεσα. Και θα πρέπει να έχει παραδοθεί το αργότερο σε 18 μήνες. Αυτό που πρέπει να σας πω είναι ότι, μετά την ολοκλήρωση του έργου, η εικόνα που θα έχει η πλατεία του χωριού δε θα θυμίζει σε τίποτα τη σημερινή εικόνα»...

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος της Ρογδιάς, το έργο δεν είναι καθόλου απλό.

«Η αίθουσα θα είναι ημιυπόγεια. Θα σκαφτεί το σημείο όπου βρίσκονται σήμερα τα γραφεία του Πολιτιστικού Συλλόγου. Θα κατεδαφιστεί, ενώ θα απομακρυνθεί προσωρινά και το Μνημείο Πεσόντων. Θα γίνει το ξεμπάζωμα, για να φτιαχτεί η αίθουσα από κάτω και στη συνέχεια το μνημείο θα μεταφερθεί ξανά στη θέση του. Ταυτόχρονα θα γίνουν και άλλες παρεμβάσεις, όπως η δημιουργία θέσεων για να μπορούν να παρκάρουν τα αυτοκίνητα και γενικά θα υπάρξει ανάπλαση της πλατείας της Ρογδιάς, που κυριολεκτικά θα αλλάξει όψη προς το καλύτερο».

Ο Γιάννης Στρατάκης τόνισε ότι σε αυτή την αίθουσα θα καλύπτονται οι ανάγκες των κατοίκων σε εκδηλώσεις κάθε είδους.

«Έχουμε υποβάλει αίτημα στη ΔΕΗ, προκειμένου να μεταφερθεί στύλος υψηλής τάσης και αμέσως μετά το έργο θα ξεκινήσει. Ο ανάδοχος του έργου έχει προθεσμία μέχρι 18 μήνες προκειμένου να το παραδώσει».

ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ

Έγκριση και για δρόμους

«Από την Περιφέρεια Κρήτης, εξάλλου, πήραμε και την έγκριση ύψους 200.000 ευρώ για βελτιώσεις δρόμων, στους οικισμούς του Παλαιοκάστρου, της Ρογδιάς και του Μαχί», είπε επίσης ο Γιάννης Στρατάκης.

«Μιλάμε για έργα ασφαλτόστρωσης που θα γίνουν μέσα στο 2021. Και αναφερόμαστε σε επεμβάσεις εντός των οικισμών», πρόσθεσε στην εφημερίδα μας ο πρόεδρος της Ρογδιάς Μαλεβιζίου.

Ωστόσο, τόνισε παράλληλα ότι γίνεται πολύ μεγάλη προσπάθεια εξεύρεσης πηγής χρηματοδότησης για τον κεντρικό δρόμο που οδηγεί στη Ρογδιά.

«Από τα Ληνοπεράματα μέχρι και το χωριό, η μελέτη προβλέπει έργο προϋπολογισμού 7 εκατομμυρίων ευρώ. Αναζητούμε λοιπόν την πηγή της χρηματοδότησης ενός τόσο σημαντικού και μεγάλου έργου, που θα περιλαμβάνει διαπλατύνσεις, κόμβους, γεφυράκια κ.λπ.»...

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News