«Ενεργοί Πολίτες»: Ανοικτή επιστολή στις παρατάξεις για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

Ηράκλειο
«Ενεργοί Πολίτες»: Ανοικτή επιστολή στις παρατάξεις για την λειτουργία του Δημοτικού Συμβουλίου

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για την «αναβάθμιση του Δημοτικού Συμβουλίου και της Δημοκρατίας»

Ανοικτή επιστολή προς τις παρατάξεις «που δεν συμμετέχουν στο σχήμα της Δημοτικής αρχής , προκειμένου να καθορίσουμε τη στάση μας σχετικά με τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και τον καθοριστικό ρόλο που πρέπει να παίξει», εξέδωσε ο επικεφαλής των «Ενεργών Πολιτών», Ηλίας Λυγερός.

«Είναι κοινά παραδεκτό πως μια σειρά από νομοθετικές παρεμβάσεις που ξεκίνησαν τον Αύγουστο του 2019 και συνεχίζονται μέχρι σήμερα, αλλοίωσαν το εκλογικό αποτέλεσμα και διαμόρφωσαν πλειοψηφίες στις δημοτικές επιτροπές και τις εταιρείες του δήμου, που δεν απεικονίζουν τη λαϊκή βούληση όπως αυτή καταγράφηκε στις εκλογές για την τοπική αυτοδιοίκηση που πραγματοποιήθηκαν τον Μάϊο του 2019.

Γεγονός είναι πως η συγκεκριμένη εκλογική μάχη δόθηκε με ένα ανολοκλήρωτο σύστημα απλής αναλογικής που λόγω των αποτελεσμάτων που διαμόρφωσε, έδωσε τη δυνατότητα, στην κυβέρνηση που ιδεολογικά ταυτίζεται με εκλογικά συστήματα ενισχυμένης αναλογικής , αυτών των νομοθετικών παρεμβάσεων που κινούνται εκτός συνταγματικής νομιμότητας.

Οι συγκεκριμένες πολιτικές επιλογές έχουν σαφέστατα αντιδημοκρατικά χαρακτηριστικά και αποδεικνύουν πως το κεντρικό κράτος δεν πιστεύει στη λειτουργία της δημοκρατίας αφού με κάθε απόφαση του που αφορά την τοπική αυτοδιοίκηση ενισχύει την εξουσία ακόμα και μειοψηφικών ,με βάση το εκλογικό αποτέλεσμα , σχημάτων.

Ουσιαστικά στρέφεται εναντίον της τοπικής αυτοδιοίκησης μη αναγνωρίζοντας τη δυνατότητα της να λειτουργεί με δημοκρατικό τρόπο και να είναι αποτελεσματική. Από την άλλη οι εκλεγμένοι δήμαρχοι στην πλειοψηφία τους αποδέχτηκαν αυτές τις νομοθετικές ρυθμίσεις που εδραίωναν την εξουσία τους αποδεικνύοντας με αυτό τον τρόπο πως η πίστη τους στο σεβασμό της λαϊκής ετυμηγορίας και στη δημοκρατική λειτουργία ήταν κενό γράμμα.

Στο δήμο Ηρακλείου βιώνουμε πολύ έντονα το αποτέλεσμα αυτής της κυβερνητικής πολιτικής αντίληψης πρακτικής αφού η δημοτική αρχή εκμεταλλεύεται όλα τα εργαλεία που δίνονται από νόμους, υπουργικές αποφάσεις , εγκυκλίους, προκειμένου να εδραιώσει την εξουσία της, αν και μειοψηφία και να κυριαρχήσει παντού.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός πως για πολλά κρίσιμα ζητήματα σχετικά με τα έργα που θα καθορίσουν την προοπτική του δήμου και θα δεσμεύσουν τους επόμενους προϋπολογισμούς. Το δημοτικό συμβούλιο δεν έχει καθοριστικό ρόλο όπως θα έπρεπε αλλά περιορίζεται στο να αποδέχεται τις προσωπικές πολιτικές επιλογές αντιδημάρχων που έχουν την έγκριση των διαμορφωμένων από το νομοθετικό πλαίσιο πλειοψηφιών των δημοτικών επιτροπών.

Το σημαντικότερο από όλα είναι ότι με αυτή την πρακτική ουσιαστικά φιμώνονται οι εκλεγμένες παρατάξεις που δεν έχουν εκπροσώπηση στις επιτροπές που λαμβάνονται οι αποφάσεις.

Θεωρούμε ότι βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο στο οποίο το δημοτικό συμβούλιο θα πρέπει να ανακτήσει τον ουσιαστικά αποφασιστικό ρόλο του και να καθορίσει μια σειρά από πολιτικές που θα στοχεύουν στο καλό των δημοτών και θα διαμορφώνουν την προοπτική του δήμου. Η τοπική αυτοδιοίκηση οφείλει να κινηθεί στο ρόλο που της αρμόζει και να μην λειτουργεί ως το μακρύ χέρι των κυβερνητικών επιλογών που την καθιστούν τοπική διοίκηση.

Γι’ αυτό καλούμε σε διάλογο τις παρατάξεις, που δεν συμμετέχουν στο σχήμα της Δημοτικής αρχής , προκειμένου να καθορίσουμε τη στάση μας σχετικά με τη λειτουργία του δημοτικού συμβουλίου και τον καθοριστικό ρόλο που πρέπει να παίξει .

Σεβόμενοι την πολιτική αυτονομία κάθε παράταξης θεωρούμε πως υπάρχει πεδίο διαλόγου ,αποφάσεων και κοινής στάσης.

Προτείνουμε στο επόμενο δεκαήμερο οι επικεφαλείς και αντιπροσωπεία των παρατάξεων να συναντηθούν και να συζητήσουν στα όρια που ήδη έχουν τεθεί την δυνατότητα κοινής στάσης».

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News