Ξεκινούν… αναπλάσεις στο Ηράκλειο - Οι περιοχές που θα αλλάξουν όψη

Ηράκλειο
Ξεκινούν… αναπλάσεις στο Ηράκλειο - Οι περιοχές που θα αλλάξουν όψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Υπογράφηκαν από το Δήμο Ηρακλείου οι συμβάσεις

Τον δρόμο της υλοποίησης παίρνει πλέον και με τη βούλα, μετά τη χθεσινή υπογραφή της σύμβασης της εργολαβίας, η ανάπλαση των δρόμων γύρω από το Πολιτιστικό Κέντρο Ηρακλείου (Γιαννίκου, Βικέλα και Ρωμανού).

Μια ανάπλαση βεβαίως που... “σέρνεται” εδώ και χρόνια (είναι άλλωστε ενδεικτικό πως η παρέμβαση είχε μελετηθεί επί δημοτικής Αρχής Κουράκη, ενώ στη συνέχεια βρέθηκε στο επίκεντρο πολιτικής αντιπαράθεσης με φόντο τη φόρμουλα χρηματοδότησης του έργου), και η οποία θα βελτιώσει την όψη της περιοχής του Πολιτιστικού Κέντρου και γενικότερα της ιστορικής συνοικίας του Λάκκου.

Η αναδιαμόρφωση των οδών Γιαννίκου, Βικέλα και Ρωμανού έρχεται να “κουμπώσει” τόσο πάνω στο ίδιο το εμβληματικό Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο, όσο και πάνω στην ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου, η οποία αναμένεται να ξεκινήσει κατασκευαστικά μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες.

Η υπογραφή της σύμβασης

Αναλυτικότερα, υπεγράφησαν χθες στη Λότζια οι συμβάσεις για την “Ανάπλαση των οδών Γιαννίκου, Βικέλα και Ρωμανού”, καθώς και για την υπογειοποίηση των καλωδίων της ΔΕΗ, στους ίδιους δρόμους.

Τις συμβάσεις υπέγραψε ο δήμαρχος Ηρακλείου Βασίλης Λαμπρινός με τον εκπρόσωπο της αναδόχου εταιρείας (για την ανάπλαση) και του ΔΕΔΔΗΕ (για την υπογειοποίηση), παρουσία του αντιδημάρχου Τεχνικών Έργων Γιάννη Αναστασάκη.

Το έργο της ανάπλασης είναι προϋπολογισμού 439.059,45 ευρώ και χρηματοδοτείται από ιδίους πόρους του Δήμου Ηρακλείου, ενώ η σύμβαση της υπογειοποίησης είναι προϋπολογισμού 155.000 ευρώ. Το συνολικό χρονοδιάγραμμα του έργου είναι 300 ημερολογιακές ημέρες από την υπογραφή των συμβάσεων, δηλαδή 10 μήνες.

Ουσιαστικά πρόκειται για την ανάπλαση-διαμόρφωση των οδών που συνδέουν το Πολιτιστικό Συνεδριακό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΣΚΗ) με το κέντρο της πόλης. Πρόκειται για τους δρόμους που όχι μόνο εξυπηρετούν τους Ηρακλειώτες στην καθημερινότητά τους, αλλά παράλληλα οδηγούν και τους επισκέπτες στον Τάφο του Καζαντζάκη (Προμαχώνα Μαρτινέγκο) και τον μεγάλο περίπατο και τα αξιοθέατα των ενετικών τειχών.

Στο πλαίσιο των εργασιών, τα πεζοδρόμια, όπου είναι εφικτό, θα διαπλατυνθούν και θα τοποθετηθεί κυβόλιθος, ενώ θα κατασκευαστούν και οδεύσεις τυφλών και ράμπες ΑμεΑ. Το οδόστρωμα θα αντικατασταθεί με ψηφιδωτό σκυρόδεμα χρώματος καφέ στους δρόμους Γιαννίκου, Βικέλα, Μονοφατσίου και Κουνάλη, που είναι ήπιας κυκλοφορίας. Η οδός Ρωμανού θα γίνει πεζόδρομος με κυβόλιθους. Θα τοποθετηθούν μικρά καθιστικά από λιθοδομές και ξύλο, θα δημιουργηθούν και 6 θέσεις προσωρινής στάθμευσης στην οδό Μονοφατσίου για την εξυπηρέτηση των καταστημάτων και θα τοποθετηθεί αστικός εξοπλισμός. Οι ηλεκτρολογικές εγκαταστάσεις περιλαμβάνουν φωτιστικά LED άμεσου φωτισμού, είτε επιτοίχια, μέσω βραχίονα, είτε μονόφωτα.

Τέλος, θα φυτευτούν συνολικά 36 δέντρα και 55 θάμνοι, κυρίως από είδη φυτών που ανήκουν στην τοπική χλωρίδα. Θα δημιουργηθούν δενδροστοιχίες, μικρά παρτέρια, αλλά και σημεία σκιάς με πέτρινα καθιστικά με χαρουπιές, κουκουναριές, ακακίες, ροδανθείς και γιακαράντες.

Αμέσως μετά την υπογραφή των συμβάσεων, ο δήμαρχος δήλωσε: «Προχωράμε σε μια ακόμα σημαντική ανάπλαση, με στόχο τη διατήρηση του ιστορικού και ιδιαίτερου χαρακτήρα της περιοχής γύρω από το Πολιτιστικό Κέντρο και παράλληλα την αναβάθμισή της, τη σύνδεσή της με το μνημείο των Ενετικών Τειχών, σε συνδυασμό με τη διασφάλιση της εύρυθμης κυκλοφορίας πεζών και οχημάτων.

Με ολοκληρωμένο σχεδιασμό, συνεχίζουμε την προσπάθεια για να αλλάξουμε την πόλη και να αναδείξουμε την πολιτιστική κληρονομιά της».

Ξεκινά η ανάπλαση της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου

Εντωμεταξύ, προσεχώς, μέσα στις ερχόμενες εβδομάδες αναμένεται να ξεκινήσουν οι εργασίες ανάπλασης στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Η παρέμβαση αφορά στην οδό Αρχιεπισκόπου Μακαρίου από τη συμβολή της με την Σοφοκλή Βενιζέλου (Πύλη του Αγ. Ανδρέα) ως το τέλος της, δηλαδή τη Χανιώπορτα (μέχρι την Πύλη του Παντοκράτορα). Πρωταρχικός στόχος της μελέτης του έργου είναι η ανάδειξη των Ενετικών Τειχών, η μείωση της χρήσης του αυτοκινήτου και η ενθάρρυνση της πεζοπορίας και της χρήσης ποδηλάτου.

Η μελέτη του έργου προβλέπει την ανάδειξη όλης της εσωτερικής πλευράς του Ενετικού Τείχους, με την υπογειοποίηση των δικτύων και τη δημιουργία μεγάλων πεζοδρομίων. Παράλληλα προβλέπει την εύρυθμη κυκλοφορία αλλά και την ορθότερη σύνδεση των πολιτιστικών χώρων της Αρχιεπισκόπου Μακαρίου με τους άλλους χώρους πολιτισμού που υπάρχουν, εντός και εκτός των τειχών. Έτσι, σύμφωνα με τη μελέτη, θα διαμορφωθεί ένας μεγάλος δρόμος με πλάτος τα 4 μέτρα ανά λωρίδα κυκλοφορίας, με δύο μεγάλα πεζοδρόμια, 73 οργανωμένες θέσεις στάθμευσης οχημάτων εκατέρωθεν της οδού, νησίδα στη μέση του δρόμου με φανοστάτες και δέντρα, διαμόρφωση ενός κυκλικού κόμβου στο ύψος της οδού Σκουλάδων, κολονάκια και όλο τον απαιτούμενο αστικό εξοπλισμό.

(Φωτογραφία αρχείου: Unsplash)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News