Ηράκλειο

Αυτό είναι το πλάνο για την αξιοποίηση των «Ξενία»

Με «μπούσουλα» τη συμφωνία παραχώρησης στη Χίο θα κινηθεί η ΕΤΑΔ για τα υπόλοιπα «Ξενία», συμπεριλαμβανομένου και αυτού στο Καρτερό

«Κάν’ το όπως με το “Ξενία” στη Χίο»... Αυτό φαίνεται ότι είναι το... “μότο” στις τάξεις της ΕΤΑΔ ως προς την αξιοποίηση των “στοιχειωμένων” πρώην “Ξενία” ανά τη χώρα (ανάμεσά τους και το πρώην μοτέλ “Ξενία” στον Καρτερό Ηρακλείου), η οποία θα προχωρήσει με “μπούσουλα” την παραχώρηση του “Ξενία” Χίου που θα ανακατασκευαστεί από ιδιώτη επενδυτή για να επαναλειτουργήσει ως ξενοδοχείο!

Η Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου εκτιμά πως η συμφωνία παραχώρησης του “Ξενία” στη Χίο αποτελεί ένα πολύ καλό deal που δείχνει τον δρόμο για την αξιοποίηση και των υπόλοιπων εγκαταλελειμμένων “Ξενία”.

Ήδη μάλιστα η ΕΤΑΔ ετοιμάζει το επόμενο “κύμα” αξιοποιήσεων, στο οποίο πάντως φαίνεται ότι περιλαμβάνονται κατά βάση πρώην “Ξενία” στη Βόρεια Ελλάδα, με το δικό μας “Ξενία” εδώ στον Καρτερό να βρίσκεται κι αυτό φυσικά στο “κάδρο”, αν και το πιθανότερο σε πιο μακροπρόθεσμο πλάνο...

Θυμίζουμε ότι, πριν από λίγους μήνες, η ΕΤΑΔ σε συνεργασία με τη τοπική ΕΛ.ΑΣ. είχαν προχωρήσει σε επιχείρηση εκκένωσης του πρώην “Ξενία” στον Καρτερό. Ο χώρος σφραγίστηκε, επανατοποθετήθηκε μπάρα και σήμα απαγόρευσης εισόδου όπως το 2014. Τότε μάλιστα, στα τέλη Μαΐου, η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. είχε εκδώσει ανακοίνωση κάνοντας επισήμως γνωστό ότι «ανέκτησε σε πρώτη φάση το “Ξενία” Καρτερού».

«Η Εταιρεία Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. (ΕΤΑΔ) με τη συνδρομή του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και μετά από συντονισμένη επιχείρηση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ηρακλείου, ανέκτησε σε πρώτη φάση το “Ξενία” Καρτερού στον νομό Ηρακλείου. Επισημαίνεται ότι το σημαντικό αυτό εμβληματικό αρχιτεκτόνημα, που φέρει την υπογραφή του σπουδαίου αρχιτέκτονα Άρη Κωνσταντινίδη και έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο, βρισκόταν εδώ και πάρα πολλές δεκαετίες στον έλεγχο διαφόρων καταπατητών. Να σημειώσουμε, επίσης, ότι στο παρελθόν παρόμοιες προσπάθειες ανάκτησης του χώρου είχαν αποβεί άκαρπες», επισημαίνονταν στην ανακοίνωση της ΕΤΑΔ, που ανέφερε επίσης:

«Το “Ξενία” Καρτερού είναι ένα συγκρότημα 7 κτηρίων που κατασκευάστηκε το 1961. Βρίσκεται δίπλα στην παραλία Καρτερού στο Ηράκλειο, σε οικόπεδο 84,5 στρεμμάτων. Έχει εμβαδόν 2.570 τ.μ. και δυναμικότητα 84 κλινών (42 δίκλινα). Ως χαρακτηριστικό δείγμα των πρώτων τουριστικών υποδομών στην Ελλάδα στις δεκαετίες του 1950 και 1960, το “Ξενία” Καρτερού αποτελεί σπουδαίο πολιτιστικό και τουριστικό κεφάλαιο για τη χώρα, το οποίο δυστυχώς εδώ και πολλές δεκαετίες έμενε αναξιοποίητο.

Στόχος της Εταιρείας Ακινήτων Δημοσίου Α.Ε. είναι να ξεπεραστούν οι όποιες αγκυλώσεις και να προχωρήσει στη βέλτιστη αξιοποίηση όλου του ακινήτου ώστε να θέσει ένα τέλος στην εικόνα απαξίωσης και εγκατάλειψης που υφίσταται η περιοχή σε βάθος ετών».

ΕΤΑΔ

Το σχέδιο και ο “μπούσουλας”

Ποιο είναι όμως το πλάνο της ΕΤΑΔ για την αξιοποίηση των πρώην “Ξενία” ανά την ελληνική επικράτεια;

«Χρειάστηκαν τρεις δεκαετίες για να ξεκινήσει η διαδικασία ώστε να λειτουργήσει ξανά ως ξενοδοχειακή μονάδα το ιστορικό “Ξενία” Χίου, μετά και τις τελικές υπογραφές ολοκλήρωσης της παραχώρησης του ακινήτου για 50 έτη από την Εταιρεία Ακινήτων του Δημοσίου (ΕΤΑΔ). Τώρα όμως το σχέδιο αξιοποίησης των “Ξενία” θα προχωρήσει “πολύ ταχύτερα”, εξηγούν πηγές της εταιρείας.

Παραχωρησιούχος του “Ξενία” Χίου, μετά τη σχετική διαγωνιστική διαδικασία, αναδείχτηκε ο όμιλος Τσάκου, ο οποίος, σε συνέχεια της επένδυσης και ανάπτυξης της μαρίνας του νησιού, έρχεται τώρα να αυξήσει την παρουσία του εκεί με στόχο τη μετατροπή αυτή τη φορά του εμβληματικού “Ξενία” σε ένα σύγχρονο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης», επισημαίνεται σε σχετικό δημοσίευμα της “Καθημερινής” και σημειώνεται ακόμα: «Σύμφωνα με τις ίδιες καλά πληροφορημένες πηγές, η εταιρεία θεωρεί ότι το συγκεκριμένο deal μπορεί να αποτελέσει μοντέλο για να συνεχιστεί επιτυχώς το πλάνο της για την αξιοποίηση και των υπόλοιπων “Ξενία”, η συντριπτική πλειονότητα των οποίων αφέθηκε επί δεκαετίες στη μοίρα της, αλλά και για μια σειρά άλλων τουριστικών ακινήτων που διαθέτει στο χαρτοφυλάκιό της η εταιρεία.

“Κλειδί” αποτελεί η δυνατότητα προσέλκυσης σοβαρών επενδυτών που διαθέτουν αναπτυξιακά επενδυτικά σχέδια και όραμα για την τοπική κοινωνία, ώστε να παραμείνουν δεσμευμένοι στην επένδυση, σημειώνουν οι ειδικοί. Αυτό με τη σειρά του, άλλωστε, μπορεί να αποτελέσει εγγύηση για σταθερές αποδόσεις στα έσοδα του Δημοσίου προς όφελος της εκάστοτε περιοχής.

Στο πλαίσιο αυτό, μετά το “Ξενία” Χίου σειρά παίρνει μέχρι το τέλος του χρόνου το “Ξενία” Έδεσσας, που και αυτό βρίσκεται στο κέντρο της πόλης και σε κοντινή απόσταση από τους καταρράκτες, καθώς και από το χιονοδρομικό κέντρο Καϊμακτσαλάν.

Ήδη σε διαγωνισμό “τρέχει” και το “Ξενία” Κομοτηνής, ενώ οι υπηρεσίες της ΕΤΑΔ έχουν υλοποιήσει τεχνικές και νομικές ενέργειες και για τα “Ξενία” Κοζάνης, Τσαγκαράδας, Καλεντζίου και Καστανιάς Κορίνθου. Τέλος, στα πιο μακροπρόθεσμα σχέδια της εταιρείας είναι και η ωρίμανση και άλλων ακινήτων, όπως το “Ξενία” Καρτερού στην Κρήτη και οι Αλυκές Αναβύσσου».

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια