Ηράκλειο

«Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία»: Θύματα βίας οι ηλικιωμένοι

Ποιοι είναι σε μεγαλύτερο κίνδυνο

Η Παγκόσμια Ημέρα των Ηλικιωμένων, γνωστή και ως «Παγκόσμια Ημέρα για την Τρίτη Ηλικία» εορτάζεται κάθε χρόνο την 1η Οκτωβρίου. Υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το 1990, για να τιμήσει τους ηλικιωμένους, αλλά και να επισημάνει τα προβλήματα, που αντιμετωπίζουν.

Ο Σύνδεσμος Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου& Ν. Ηρακλείου, ο οποίος χρόνια τώρα, ασχολείται με το φαινόμενο της Βίας και της Κακοποίησης, έχει αναδείξει ότι η βία κατά των ηλικιωμένων, αλλά κυρίως κατά των ηλικιωμένων γυναικών, αποτελεί καθημερινά, ένα μείζον κοινωνικό πρόβλημα με έμφυλα χαρακτηριστικά. Σύμφωνα μάλιστα με έρευνα του Οργανισμού Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης  (FRA) το 2014, το 19% γυναικών άνω των 60 ετών, δήλωσαν πως έχουν κακοποιηθεί  κατά την διάρκεια της ζωής τους.

Σύμφωνα με το Σύνδεσμο:

Ο Φορέας μας  σήμερα, συμμετέχοντας στο  Ευρωπαϊκό έργο ‘’MARVOW’’ που στόχο έχει, την αντιμετώπιση του προβλήματος της Βίας κατά των ηλικιωμένων γυναικών, επιδιώκει να προτείνει ένα μοντέλο διασύνδεσης Φορέων, προσπαθώντας να επιτύχει το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την καταπολέμηση του φαινομένου. Βασική δράση αποτελεί η συνεργασία των φορέων που εμπλέκονται με την αναγνώριση και αντιμετώπιση περιστατικών κακοποίησης ηλικιωμένων, καθώς και την ανάπτυξη καινοτόμων εργαλείων για την εφαρμογή του προτεινόμενου μοντέλου, με βάση μια προσέγγιση η οποία εξυπηρετεί τις ανάγκες κυρίως των ωφελούμενων. Στόχος είναι η δημιουργία ενός δικτύου συνεργασίας μεταξύ υπηρεσιών φροντίδας ηλικιωμένων, κοινωνικών υπηρεσιών, υπηρεσιών υγείας, αστυνομίας και υπηρεσιών υποστήριξης θυμάτων, ώστε να υπάρχει η δυνατότητα άμεσης και αποτελεσματικής αντιμετώπισης περιστατικών κακοποίησης σε τοπική (περιφερειακή κλίμακα). Στο έργο συμμετέχουν φορείς από τέσσερις Ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία, Εσθονία, Ελλάδα και Γερμανία.

Οι ηλικιωμένες γυναίκες εκτίθενται συνήθως σε μεγαλύτερο κίνδυνο βίας, για διάφορους λόγους: λόγω φύλου, ηλικίας, χρόνιας βίας από τον σύντροφο τους, διαφορετικών μορφών βίας. Ακόμη, λόγω ειδικών και πολύ-επίπεδων συνθηκών, οικονομικής εξάρτησης, ή και ανάγκης φροντίδας. Ωστόσο αυτές οι διαστάσεις της έμφυλης βίας συχνά παραβλέπονται. Οι ηλικιωμένοι χρειάζονται σεβασμό. Σεβασμό στην προσωπικότητα και την αξιοπρέπειά τους. Έχετε ένα αγαπημένο πρόσωπο στη ζωή σας που ανήκει στη τρίτη ηλικία; Σήμερα είναι μια καλή  ημέρα για να τους πείτε πόσο τους εκτιμάτε.

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια