Όθων Φραϊδάκης: «Αυθαίρετη η μετακίνησή μου» - «Έχω να εξασκήσω 24 χρόνια την αναισθησιολογία»

Ηράκλειο
Όθων Φραϊδάκης: «Αυθαίρετη η μετακίνησή μου» - «Έχω να εξασκήσω 24 χρόνια την αναισθησιολογία»

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Συνέχεια αντιδράσεων για τις μετακινήσεις γιατρών και τις προκηρύξεις για τις ΜΕΘ

Επιστολή του γιατρού Όθωνα Φραϊδάκη προς την Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία για την απόφαση μετακίνησής του από τα ΤΕΠ του Βενιζελείου στα χειρουργεία, θέμα που είχε αναδείξει το neakriti.gr. Στο κείμενο του κάνει λόγο για λόγο για αυθαίρετη απόφαση και μάλιστα τη στιγμή που έχει να εξασκήσει 24 χρόνια την ειδικότητα της αναισθησιολογίας.

Όπως αναφέρει:

«Αξιότιμοι συνάδελφοι,

Ονομάζομαι Όθων Φραϊδάκης. Έλαβα την ειδικότητα της Αναισθησιολογίας το 1996 και έκτοτε επαγγελματικά ασχολήθηκα με την Επείγουσα Ιατρική (1996-2001 ως ιατρός στο ΕΚΑΒ Ηρακλείου, 2001-2004 ως συμβασιούχος ΠΔ 407 στο Πανεπιστήμιο Κρήτης για τη διδασκαλία στους φοιτητές του μαθήματος "Επείγουσα Ιατρική", 2006-2017 στο ΤΕΠ του ΠαΓΝΗ, 2017-2020 στο ΤΕΠ του Βενιζελείου).

Μετεκπαιδεύτηκα για 6 μήνες στο Κέντρο Τραύματος/Κλινική Αναισθησιολογίας Κεφαλής και Τραχήλου του Rigshospitalet της Κοπεγχάγης και για ενάμιση μήνα στο A&E του Hope Hospital του Manchester. Έχω συμμετάσχει ως προεδρείο ή ως ομιλητής και στην Οργανωτική ή την Επιστημονική επιτροπή όλων των συνεδρίων και σεμιναρίων Επείγουσας Ιατρικής στην Ελλάδα και ως προσκεκλημένος ομιλητής σε δυο Ευρωπαϊκά.

Μετά από ανοικτή πρόσκληση ενδιαφέροντος στο ενιαίο τότε ΠαΓΝΗ-Βενιζέλειο μετακινήθηκα και ανέλαβα τη Διεύθυνση του ΤΕΠ του Βενιζελείου μετά από κρίση και συνέντευξη μεταξύ 4 υποψηφίων (απόφαση 206/19-07-2017).

Συμμετείχα στην Ομάδα Εργασίας για την Εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής του ΚΕΣΥ, η εισήγηση της οποίας δημοσιεύτηκε στο ΦΕΚ τεύχος Β 1404/23.04.2019 σ 16741-16754 "Εκπαίδευση στην ιατρική εξειδίκευση της Επείγουσας Ιατρικής". Το ένα από τα δύο εκπαιδευτικά κέντρα της χώρας είναι το ΠαΓΝΗ ως νοσοκομείο κορμού με συνδεόμενο νοσοκομείο το Βενιζέλειο. Με απόφαση του Διευθυντή του Εκπ. Κέντρου του ΠαΓΝΗ (16-06-2020) ανέλαβα χρέη συνδέσμου εκπαίδευσης στο συνδεόμενο νοσοκομείο και με απόφαση του Διευθυντή του Εκπ. Κέντρου Αττικόν (21-06-2020) Σύμβουλος Εκπαίδευσης των εξειδικευομένων του σύμφωνα με τον παραπάνω νόμο.

Είμαι ο μοναδικός ιατρός του ΤΕΠ Βενιζελείου που κατέχει τον τίτλο εξειδίκευσης στην Επείγουσα Ιατρική.

Τη Δευτέρα 21-09-2020, πληροφορήθηκα από τα τοπικά ηλεκτρονικά μέσα την αυθαίρετη μετακίνησή μου από το ΤΕΠ στο Αναισθησιολογικό Τμήμα του νοσοκομείου.Είναι προφανές για κάθε νοήμονα ότι έχω απωλέσει τις δεξιότητες και τις γνώσεις της βασικής μου ειδικότητας (Αναισθησιολογία), καθώς έχω να την εξασκήσω εικοσιτέσσερα (24) χρόνια. Θεωρώ ότι είμαι ανεπαρκής και εν δυνάμει επικίνδυνος ιατρός όσον αφορά την προεγχειρητική εκτίμηση, τη διεγχειρητικη και τη μεταναισθητική αντιμετώπιση των χειρουργικών σσθενών. Επίσης αποκόπτομαι από το επιστημονικό αντικείμενο που έχω υπηρετήσει όλα αυτά τα χρόνια (Επείγουσα Ιατρική), έχοντας αποκτήσει αναγνωρισιμότητα στην Ελλάδα και το εξωτερικό και εμπειρία που μπορεί να μεταδοθεί τώρα που επιτέλους ξεκίνησε η εξειδίκευση.

Η απόφαση αυτή υποτιμά την ειδικότητά μας για δυο λόγους. Ο ένας αφορά την ισοπέδωση των εξελίξεων στην Αναισθησιολογία από άσχετους με την επιστήμη (γενικώς), που θεωρούν ότι ο εξοπλισμός, τα φάρμακα και οι τεχνικές δεν εξελίσσονται μέσα σε ένα τέταρτο του αιώνα, ή, ακόμα χειρότερα, θεωρούν ότι οι ασθενείς το 2020 μπορούν να λαμβάνουν τις ίδιες υπηρεσίες που έλαβε ο Σεφέρης (μέρες που είναι). Ο άλλος αφορά την αντισυνταγματική επιλεκτική απαγόρευση της ελεύθερης επιλογής σταδιοδρομίας από τους αναισθησιολόγους, γεγονός που φάνηκε και στην τελευταία προκήρυξη 400 θέσεων ιατρών ΕΣΥ, όπου οι αναισθησιολόγοι αποκλείστηκαν από τις θέσεις ΜΕΘ και ΤΕΠ στην 7η ΥΠΕ μόνο.

Παρακαλώ για τη συνδρομή της εταιρείας με όποιο τρόπο και μέσο κρίνετε πρόσφορο.

Με εκτίμηση

Όθων Φραϊδάκης

Δ/ντης ΕΣΥ, ΤΕΠ Βενιζέλειο-Πανάνειο Νοσοκομείο Ηρακλείου

Επιστολή της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας

Στο σάλο που έχει προκληθεί με την προκήρυξη για τις ΜΕΘ αναφέρεται σε ανοιχτή επιστολή της και η  Ελληνική Αναισθησιολογική Εταιρεία προς το ΥΥ και την 7η ΥΠΕ με αφορμή  τον αποκλεισμό αναισθησιολόγων από την προκήρυξη θέσεων στην 7η Υ.ΠΕ

Ανοιχτή επιστολή της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας προς το ΥΥ και την 7η ΥΠΕ με αφορμή  τον αποκλεισμό αναισθησιολόγων από την προκήρυξη θέσεων στην 7η Υ.ΠΕ

Με έκπληξη, αγωνία αλλά και απογοήτευση παρακολουθούμε τις τελευταίες μέρες τις ενέργειες του Υπουργείου Υγείας, που επιχειρεί με βιαστικές και αψυχολόγητες κινήσεις να καλύψει τις σοβαρότατες ελλείψεις σε Αναισθησιολόγους που εδώ και πολλά χρόνια ταλανίζουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας.

Οι Αναισθησιολόγοι είναι γιατροί υψηλής εξειδίκευσης, παίζουν καθοριστικό ρόλο στην πραγματοποίηση χειρουργικών επεμβάσεων και στελεχώνουν σε μεγάλο ποσοστό, κατόπιν περαιτέρω εξειδίκευσης, τις ΜΕΘ και τα Τμήματα Επειγόντων Περιστατικών. Είναι από τους πλέον καταρτισμένους γιατρούς στην φροντίδα βαρέων περιστατικών, στη μηχανική υποστήριξη της αναπνοής, στη διαχείριση απειλητικών για τη ζωή καταστάσεων.

Δεν είναι τυχαίο επομένως ότι κλήθηκαν από την πρώτη στιγμή να στηρίξουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας στην προσπάθεια αντιμετώπισης της πανδημίας και ανταποκρίθηκαν άμεσα και δυναμικά, με αυταπάρνηση και ανιδιοτέλεια.

Παρά τις συνεχείς εκκλήσεις της Ελληνικής Αναισθησιολογικής Εταιρείας προς την  Πολιτεία να δώσει την απαιτούμενη προσοχή στην "Εθνική Κρίση" που αποτελεί η έλλειψη αναισθησιολόγων και στη σημασία της προσεκτικής διαχείρισης αυτού του πολύτιμου ανθρώπινου δυναμικού, αυτή μόνο την εβδομάδα συνέβησαν τα εξής:

  1. Προκηρύχθηκαν θέσεις για τη στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας και των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών(Αρ. Πρωτ.Γ4α/Γ.Π. 54849),από τις οποίες επιλεκτικά στην 7η ΥΠΕ αποκλείστηκαν οι Εντατικολόγοι με βασική ειδικότητα την Αναισθησιολογία, σε αντίθεση με ότι συμβαίνει στις υπόλοιπες ΥΠΕ. Η απόφαση αυτή έρχεται σε αντίθεση με την αρχή της ισοτιμίας με την οποία η πολιτεία οφείλει να αντιμετωπίζει τους πολίτες, αλλά και τη Νομοθεσία, συγκεκριμένα το Άρθρο 32 – «Νόμος 4461/2017 - Κατάληψη θέσεων Μονάδων Εντατικής Θεραπείας» στο οποίο δεν εννοείται περιθώριο επιλεκτικής προκήρυξης μεταξύ των ειδικοτήτων που κατοχυρώνουν δικαίωμα αίτησης. Κυρίως όμως αποκλείει ικανούς ιατρούς από νευραλγικές κλινικές/ τμήματα των νοσοκομείων όπου αντιμετωπίζονται ασθενείς σε κρίσιμη κατάσταση. Η κίνηση δε αυτή οδήγησε το Συντονιστή Δ/ντή της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ, Κο Γεωργόπουλο, να υποβάλει την παραίτησή του.
ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News