Κινητοποίηση μαθητών στην πλατεία Ελευθερίας - Τα σχολεία που έκαναν σήμερα κατάληψη

Κρήτη
Κινητοποίηση μαθητών στην πλατεία Ελευθερίας - Τα σχολεία που έκαναν σήμερα κατάληψη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι διεκδικούν οι μαθητές

Κινητοποίηση στην Πλατεία Ελευθερίας, πραγματοποίησαν μαθητές σήμερα το πρωί, για τα μέτρα που λειτουργούν τα σχολεία εν μέσω πανδημίας καθώς και για τις ελλείψεις που υπάρχουν, ενώ σε κάλεσμα των Ενώσεων και των Συλλόγων προέβη η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της Ομοσπονδίας:

«Η Ομοσπονδία Ενώσεων Συλλόγων Γονέων Κρήτης καλεί τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να στηρίξουν το δύσκολο, αλλά δίκαιο αγώνα των παιδιών μας, με περιεχόμενο και ουσιαστικά αιτήματα, που παλεύουμε γονείς και εκπαιδευτικοί από την αρχή της πανδημίας και σήμερα παραμένουν ακόμα άλυτα.

Τα παιδιά μας ζουν από πρώτο χέρι την έλλειψη εκπαιδευτικών, τα ακατάλληλα σχολικά κτίρια που καλούνται να κάνουν μάθημα, την έλλειψη καθαριότητας σε περίοδο πανδημίας στα σχολεία, το συνωστισμό στις σχολικές αίθουσες, τα 2ωρα χωρίς διάλειμμα με τις μάσκες αερόστατα που μοίρασε η Κυβέρνηση.

Οι γονείς μέσα από τους Συλλόγους Γονέων στεκόμαστε απέναντι σε κάθε προσπάθεια της Κυβέρνησης να ποινικοποιήσει, με Εισαγγελικές παραγγελίες και συλλήψεις μαθητών, τους αγώνες και τις αγωνίες των παιδιών μας για να μορφωθούν με ασφάλεια.

Καλούμε τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων να είναι σε αγωνιστική εγρήγορση και μαζί με μαθητές και εκπαιδευτικούς να διεκδικήσουν από Κυβέρνηση, Περιφέρειες και Δήμους:

  • μέτρα αποσυμφόρησης των σχολικών αιθουσών - 15 μαθητές ανά Τμήμα.
  • μόνιμους μαζικούς διορισμούς δασκάλων και καθηγητών, κανένα εκπαιδευτικό κενό, να λειτουργήσει το ολοήμερο σχολείο παντού.
  • μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στα σχολεία (επαρκές προσωπικό καθαριότητας, μέσα ατομικής προστασίας, αντισηπτικά). Με ευθύνη του Κράτους να μοιραστούν δωρεάν μάσκες σε όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς γιατί σήμερα τις πληρώνουν οι γονείς από την τσέπη τους.
  • με ευθύνη του ΕΟΔΥ να γίνονται δωρεάν test σε εκπαιδευτικούς και γονείς σε σχολεία που εντοπίζεται κρούσμα κορωνοϊού.

Γονείς – μαθητές – εκπαιδευτικοί αγωνιζόμαστε για το αυτονόητο δικαίωμα μας: τη μόρφωση και την υγεία.

Να κάνουμε δική μας υπόθεση το μέλλον και την μόρφωση των παιδιών μας. Να κάνουμε τους συλλόγους γονέων ποιο μαζικούς και δυνατούς. Γιατί κάτω από τις μάσκες έχουμε φωνή και απαιτούμε μόρφωση και υγεία για κάθε μαθητή».

Μερίδα μαθητών άναψε καπνογόνα

Η συμμετοχή στην πορεία είναι δυναμική ενώ μια μερίδα μαθητών άναψε καπνογόνα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις υπήρξε συνωστισμός. 

Σύμφωνα με την ενημέρωση από την διεύθυνση δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη σε επίπεδο νομού Ηρακλείου είναι τα εξής:

Γυμνάσια

5ο Γυμνάσιο, 1ο Γυμνάσιο, το 4ο, το 9ο, 10ο , Αγίας Βαρβάρας, Μελεσσών , Βαγιωνιάς, Καστελίου , Αρχανών,  Θραψανού, Γουβών, Πόμπιας και Αγίου Μύρωνα.

Να σημειωθεί ότι για το σχολείο της Αγίας Βαρβάρας, οι μαθητές προχώρησαν σε κατάληψη λόγω του κτιριακού προβλήματος που υποστηρίζουν ότι αντιμετωπίζει το συγκεκριμένο κτιριακό συγκρότημα ενώ οι μαθητές του γυμνασίου της Βαγιωνιάς προχώρησαν σε κατάληψη λόγω έλλειψης διδακτικού προσωπικού.

Για τα υπόλοιπα σχολεία κυρίαρχο αίτημα των μαθητών αποτελεί η αναποτελεσματικότητα των μέτρων που έχουν ληφθεί αναφορικά με τη χρήση μάσκας εντός των σχολείων.

Λύκεια

ΓΕΛ Πόμπιας, ΓΕΛ Καστελίου, ΕΠΑΛ Μοιρών,  ΓΕΛ Τυμπακίου, ΓΕΛ Αρχανών, ΓΕΛ Επισκοπής. ΓΕΛ Μελεσσών, ΓΕΛ Γουβών, ΓΕΛ Αγίου Μύρωνα, ΓΕΛ Αγίας Βαρβάρας.

το 4ο ΓΕΛ, , 5ο ΓΕΛ, 6ο ΓΕΛ, 2ο ΕΠΑΛ, 6ο  ΕΠΑΛ, 8ο  ΓΕΛ, 13ο ΓΕΛ.

Στο Ρέθυμνο τα σχολεία που τελούν υπό κατάληψη είναι τα εξής:

1ο ΓΕΛ,

Πειραματικό ΓΕΛ

Γυμνάσιο και ΓΕΛ Επισκοπής

Μουσικό Σχολείο Ρεθύμνου

4ο ΓΕΛ

3ο ΓΕΛ

Γυμνάσιο και Λύκειο Περάματος

Γυμνάσιο Ατσιποπούλου

Γυμνάσιο Κράνας

Γυμνάσιο Συβρίτου

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News