Ηράκλειο

Νέες αντιδράσεις για τις ΜΕΘ: «Ο αποκλεισμός παθολόγων και αναισθησιολόγων είναι τακτικισμός»

Για αποφάσεις που δεν δίνουν λύσεις κάνουν λόγο οι εργαζόμενοι

Mετά τις αντιδράσεις που προκάλεσε η προκήρυξη για τους γιατρούς της νέας ΜΕΘ και τις προσλήψεις ανειδίκευτων γιατρών, στο θέμα τοποθετήθηκαν και ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων ΠΑΓΝΗ, εκπρόσωπος των εργαζομένων στο ΔΣ του ΠΑΓΝΗ Δημήτρη Βρύσαλης και  ο εκπροσώπους των γιατρών στο ΔΣ του νοσοκομείου Βασίλης Κούδας κάνοντας λόγο για τακτικισμούς.  

Αναλυτικά σύμφωνα με την ανακοίνωσή τους:

«Το μέτρο το οποίο επέλεξε η διοίκηση της 7ης ΥΠΕ να αντιμετωπίσει το ζήτημα της χρόνιας υποστελέχωσης των αναισθησιολογικών τμημάτων των νοσοκομείων της Κρήτης είναι αποσπασματικό και δεν δίνει ουσιαστική οριστική λύση στο πρόβλημα. Ο αποκλεισμός των παθολόγων και των αναισθησιολόγων με εξειδίκευση και εμπειρία στην Εντατική Θεραπεία από τη δυνατότητα να διεκδικήσουν θέσεις στις ΜΕΘ της Κρήτης αποτελεί τακτικισμό και δεν πρόκειται να αποτελέσει κίνητρο για την κάλυψη των κενών («άγονων») θέσεων των αναισθησιολογικών τμημάτων, αντίθετα θα στερήσει από τις νέες κλίνες ΜΕΘ δύο βασικές απαραίτητες ειδικότητες, ενώ υπάρχει κίνδυνος θέσεις ΜΕΘ να μείνουν κενές, καθώς οι παθολόγοι και  οι αναισθησιολόγοι αποτελούν την πλειοψηφία των εξειδικευμένων εντατικολογων ΜΕΘ.

Ως εκπρόσωπος των εργαζομένων έχω τονίσει πολλές φορές τις διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων και των διοικήσεων για τις χιλιάδες ελλείψεις προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας. Η αύξηση της εντατικοποίησης της δουλειάς αποθαρρύνει πολλούς γιατρούς από το να διεκδικήσουν θέσεις σε τμήματα σοβαρά υποστελεχωμένα, ενώ άλλους τους οδηγεί σε αναζήτηση εργασίας στο εξωτερικό.

Αγωνιζόμαστε σταθερά για μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού στις δημόσιες δομές υγείας. Αυτό υποστηρίζουμε και οι εκπρόσωποι των εργαζομένων στο ΔΣ του νοσοκομείου. Η πλήρης στελέχωση με μόνιμο προσωπικό, η διακοπή των μετακινήσεων προσωπικού, τα ανθρώπινα ωράρια σε συνδυασμό με πρόσθετα κίνητρα (αν χρειαστεί) αποτελούν λύσεις για την κάλυψη των άγονων θέσεων. Είναι επίσης επιτακτική ανάγκη, ειδικά στην περίοδο της πανδημίας, να αναπτυχθούν νέες κλίνες ΜΕΘ πλήρως στελεχωμένες με το απαραίτητο μόνιμο εξειδικευμένο ιατρονοσηλευτικό προσωπικό όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων (συμπεριλαμβανομένων αναισθησιολόγων και παθολόγων).

Απέναντι στα «μπαλώματα» του υπουργείου και των διοικήσεων απαντάμε με συνέχιση του συλλογικού αγώνα για ένα αποκλειστικό δημόσιο δωρεάν σύστημα υγείας πλήρως αναπτυγμένο και στελεχωμένο στο επίπεδο των εξελίξεων της επιστήμης που θα καλύπτει πλήρως τις ανάγκες».

 

 

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια