Δ. Γεωργόπουλος: «Νομίζω ότι ζω σε άλλο πλανήτη» - Ανειδίκευτοι γιατροί στη νέα ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ;

Κρήτη
Δ. Γεωργόπουλος: «Νομίζω ότι ζω σε άλλο πλανήτη» - Ανειδίκευτοι γιατροί στη νέα ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

"Οργισμένη" ανάρτηση από τον Διευθυντή της ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ κ. Δημήτρη Γεωργόπουλο

Δεν έχω λόγο να αμφισβητήσω τα όσα αναφέρει ο καθηγητής και διευθυντής της ΜΕΘ Δ. Γεωργόπουλος σε ανάρτησή του στο προσωπικό προφίλ του στο Facebook, αλλά μοιάζει απίστευτο. Εντατικολόγοι με αρχική ειδικότητα Παθολογία ή Αναισθησιολογία να αποκλείονται να προσληφθούν για τη νέα ΜΕΘ και να προτιμώνται ανειδίκευτοι! Εκ πρώτης, μας προκαλεί τρομερό ενδιαφέρον. Σίγουρα θα υπάρχει μια κάποια εξήγηση ως αντίλογος, όμως όλα αυτά φαντάζουν κάπως περίεργα! Ο καθηγητής πάντως μιλάει για τακτικισμούς.

Σας μεταφέρω αυτολεξεί την ανάρτησή του και βγάλτε συμπέρασμα: «Σήμερα βγήκε στον “αέρα” η προκήρυξη για την πλήρωση των 10 θέσεων επιμελητών Β' για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, με σκοπό να στελεχώσουν την καινούργια μονάδα. Με έκπληξη είδα ότι η αρχική προκήρυξη για τις 10 θέσεις επιμελητών Β’ για τη ΜΕΘ του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου Ηρακλείου, που είναι μονάδα αναφοράς για COVID-19, άλλαξε και απέκλεισε εξειδικευμένους εντατικολόγους επειδή η αρχική τους ειδικότητα ήταν Παθολογία ή Αναισθησιολογία!!! Εάν συμβεί αυτό, ειδικευμένοι εντατικολόγοι που έχουν ως βασική ειδικότητα Παθολογία ή Αναισθησιολογία (η πλειονότητα των εντατικολόγων) αποκλείονται ως υποψήφιοι για θέση Εντατικής! Είναι τουλάχιστον οξύμωρο να καταλάβουν τις θέσεις επιμελητών ΜΕΘ ανειδίκευτοι γιατροί και να αποκλειστούν ειδικευμένοι εντατικολόγοι, που θα στελεχώσουν τη μεγαλύτερη ΜΕΘ της Κρήτης στο τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό νοσοκομείο του νησιού. Νομίζω ότι ζω σε άλλον πλανήτη. Αυτοί οι τακτικισμοί δε συμβαίνουν σε καμία χώρα του δυτικού κόσμου. Η καινούργια ΜΕΘ θα στελεχωθεί αποκλειστικά από ανειδίκευτο ιατρικό προσωπικό. Και θα κληθεί να νοσηλεύσει πολύπλοκα περιστατικά, περιλαμβανομένων και ασθενών με COVID-19. Έλεος!!!».

Δείτε εδώ την ανάρτηση του κ. Γεωργόπουλου.

Ανακοίνωση εκ μέρους του Διευθυντή και του ιατρικού προσωπικού της ΜΕΘ ΠαΓΝΗ

Σε ανακοίνωση τους οι γιατροί της Μονάδας Εντατικής Θεραπείας του  στις ΠαΓΝΗ κάνουν λόγο για παράτυπη διαδικασία αναφορικά με την προκήρυξη θέσεων Επιμελητών ΜΕΘ. Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν: « αποτέλεσε εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη η παράτυπη και αυθαίρετη τροποποίηση της προκήρυξης που αποκλείει ιατρούς με εμπειρία στη ΜΕΘ, αν έχουν αρχική ειδικότητα Παθολογίας και Αναισθησιολογίας. Τις θέσεις Επιμελητών Α’ τις καταλαμβάνουν μόνο εξειδικευμένοι Εντατικολόγοι. Αισθανόμαστε την ανάγκη να καταγγείλουμε την τροποποίηση αυτή η οποία αποτελεί πλήγμα σε αυτό που προσδοκούμε: όχι απλά ποσοτική αλλά ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών σε ασθενείς που βρίσκονται στο σοβαρότερο στάδιο της νόσου τους».

Αναλυτικά τι αναφέρει η ανακοίνωσή τους :

Θέμα : Προκήρυξη θέσεων Επιμελητών ΜΕΘ

Η πανδημία Covid-19, ανέδειξε, για πρώτη φορά ίσως τη σημασία των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ). Η φροντίδα των βαρέως πασχόντων ασθενών στις ΜΕΘ απαιτεί ιδιαίτερες γνώσεις και δεξιότητες, που αποκτούνται με την εξειδίκευση στην εντατική, μια διετή εκπαίδευση ειδικευμένων ιατρών (αναισθησιολόγων, παθολόγων, πνευμονολόγων, καρδιολόγων, χειρουργών και νεφρολόγων) σε ΜΕΘ, που πιστοποιείται με εξετάσεις. 

Με χαρά οι εργαζόμενοι στις ΜΕΘ παρακολουθούμε το αυξανόμενο ενδιαφέρον για την ενίσχυση τους, με τη συνδρομή ιδιωτικών και δημόσιων φορέων. Στη ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ δρομολογείται, μετά από χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, το άνοιγμα σημαντικού αριθμού νέων κλινών ΜΕΘ το οποίο θα αποτελέσει παρακαταθήκη για το σύστημα υγείας του νησιού και μετά το τέλος της πανδημίας. Στο πλαίσιο αυτό, προκηρύχθηκαν 10 θέσεις επιμελητών για τη νέα ΜΕΘ στο ΠΑΓΝΗ και επιπλέον 8 στις ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Βενιζελείου και του Νοσοκομείου Χανίων.

Ωστόσο, αποτέλεσε εξαιρετικά δυσάρεστη έκπληξη η παράτυπη και αυθαίρετη τροποποίηση της προκήρυξης που αποκλείει ιατρούς με εμπειρία στη ΜΕΘ, αν έχουν αρχική ειδικότητα Παθολογίας και Αναισθησιολογίας. Τις θέσεις Επιμελητών Α’ τις καταλαμβάνουν μόνο εξειδικευμένοι Εντατικολόγοι. Αισθανόμαστε την ανάγκη να καταγγείλουμε την τροποποίηση αυτή η οποία αποτελεί πλήγμα σε αυτό που προσδοκούμε: όχι απλά ποσοτική αλλά ποιοτική αναβάθμιση των υπηρεσιών σε ασθενείς που βρίσκονται στο σοβαρότερο στάδιο της νόσου τους. Οι λόγοι είναι πολλοί:

  1. Ιατροί με εξειδίκευση στην Εντατική Ιατρική, Παθολόγοι και Αναισθησιολόγοι με εμπειρία στον μηχανικό αερισμό, και στην αιμοδυναμική παρακολούθηση και υποστήριξη ασθενών, έτοιμοι να εργαστούν σε ΜΕΘ άμεσα, αποκλείονται χωρίς αυτό να προβλέπεται  νομικά. Μάλιστα, αυτό γίνεται ενώ η εν εξελίξει πανδημία επιβάλλει την στράτευση τους. Με βάση την προκήρυξη αυτή, ιατροί που δεν έχουν εργαστεί  ποτέ  σε ΜΕΘ, θα προσληφθούν σε θέση επιμελητή ΜΕΘ ενώ  ιατροί  Παθολόγοι ή Αναισθησιολόγοι   με εμπειρία  στην  ΜΕΘ  ΑΠΟΚΛΕΙΟΝΤΑΙ. Δηλαδή ανειδίκευτο και άπειρο προσωπικό προτιμάται έναντι έμπειρου και εξειδικευμένου.
  2. Εξειδικευόμενοι και εξειδικευμένοι ιατροί που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή όταν τους ζητήθηκε κατά τη διάρκεια του 1ου επιδημικού κύματος αποκλείονται χωρίς δικαιολογία από την στελέχωση των νεοσύστατων ΜΕΘ, ενώ διαθέτουν όλα τα τυπικά προσόντα.
  3. Η ίδια η εξειδίκευση στη ΜΕΘ απαξιώνεται. Για ποιο λόγο και με ποιο κίνητρο να επιλέξει ένας ιατρός να αφιερώσει 2 επιπλέον χρόνια στο να ειδικευθεί στην Εντατική, να αναλάβει δύσκολα περιστατικά, εξαιρετικά απαιτητικές εφημερίες, να διαβάσει ώστε να πάρει τον τίτλο του Εντατικολόγου προκειμένου να αποκλεισθεί ακολούθως επειδή έτυχε να είναι Παθολόγος, Αναισθησιολόγος ή οτιδήποτε άλλο σκεφτούν εκείνοι που τροποποιούν τις προκηρύξεις;

Η κάθετα αντίθετη άποψη των ιατρών ΜΕΘ του ΠΑΓΝΗ και του Διευθυντή της και  συντονιστή των ΜΕΘ Κρήτης, για την  αντιμετώπιση της πανδημία Covid-19, στον αποκλεισμό ειδικοτήτων κορμού από την προκήρυξη ιατρών που θα στελεχώσουν τη νεοσύστατη ΜΕΘ, χωρίς κανένα στοιχειοθετημένο λόγο οφείλει να γίνει σεβαστή. Η κάλυψη των νέων θέσεων από γιατρούς κάποιων μόνο ειδικοτήτων θα δημιουργήσει μη αναστρέψιμη δυσλειτουργία  εξαρχής στην λειτουργία της ΜΕΘ στερώντας της την αυτονομία της, την απόδοση στην προσφορά υπηρεσιών υγείας που οφείλει να έχει.

Οι ιατροί ΜΕΘ καταγγέλλουμε την παράτυπη διαδικασία και  ζητούμε την άμεση αναθεώρηση της προκήρυξης. Ο στόχος δεν πρέπει να είναι η απλά αριθμητική αλλά, πρωτίστως, η ποιοτική στελέχωση των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας ώστε να παρέχουν στους πολίτες τη βέλτιστη αντιμετώπιση και να εμπνεύσουν εμπιστοσύνη και σεβασμό στο Δημόσιο Σύστημα Υγείας.

Οι ιατροί της ΜΕΘ ΠαΓΝΗ:

Γεωργόπουλος Δημήτριος: Καθηγητής

Ευμορφία Κονδύλη: Αν Καθηγήτρια

Βαπορίδη Αικατερίνη: Αν. Καθηγήτρια

 Αναστασάκη Μιράντα: Δ/ντρια ΕΣΥ

Αλεξοπούλου Χριστίνα: Δ/ντρια ΕΣΥ

Ξηρουχάκη Νεκταρία : Δ/ντρια ΕΣΥ

Πρινιανάκης Γεώργιος: Δ/ντής ΕΣΥ

Μαλλιωτάκης Πολυχρόνης : Δ/ντής ΕΣΥ

Αποστολάκου Ελένη : Επιμελήτρια Α΄

Μαρούλη Διαμαντίνα : Επιμελήτρια Α΄

Ακουμιανάκη Ευαγγελία : Επιμελήτρια Β΄

Πρόκλου Αθανασία : Επιμελήτρια Β΄

Ψαρολογάκης Χαράραμπος : Επιμελητής Β΄

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News