Σήμα εκκίνησης για το φράγμα των Αμιρών

Ηράκλειο
Σήμα εκκίνησης για το φράγμα των Αμιρών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την τοπική οικονομία

Σήμα εκκίνησης για ένα σημαντικό αναπτυξιακό έργο για την παραγωγική ζωή και την τοπική οικονομία στην ευρύτερη περιοχή της Βιάννου έδωσε κατά τη χθεσινή συνεδρίασή του το Περιφερειακό Συμβούλιο Κρήτης, με την απόφαση κήρυξης των αναγκαστικών απαλλοτριώσεων στο πλαίσιο της κατασκευής του φράγματος Αμιρών-Αγίου Βασιλείου.

Η σημαντική εξέλιξη, όπως τόνισαν εκφράζοντας την ικανοποίησή τους και οι Βιαννίτες στην καταγωγή βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και Νίκος Ηγουμενίδης, βάζει πλέον στις “ράγες” το έργο, ενώ θυμίζουμε ότι ο δρόμος για την κατασκευή του φράγματος Αμιρών είχε ανοίξει πέρυσι, με την έκδοση τότε των περιβαλλοντικών όρων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι απαλλοτριώσεις του συγκεκριμένου έργου, για τις οποίες η Περιφέρεια Κρήτης έχει μεριμνήσει με ένα κονδύλι ύψους 2,5 εκατομμυρίων ευρώ, έχουν υπαχθεί στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 7Α του Κώδικα Αναγκαστικών Απαλλοτριώσεων Ακινήτων.

Αναλυτικότερα, με τηλεδιάσκεψη πραγματοποιήθηκε χθες το Περιφερειακό Συμβούλιο της Περιφέρειας Κρήτης, υπό την προεδρία του Παύλου Μπαριτάκη, στο οποίο αποφασίστηκαν σημαντικά θέματα - υποδομών, ανάπτυξης κ.ά.

Στο πλαίσιο των ερωτήσεων σε ό,τι αφορά τη σχολική στέγη, ο περιφερειάρχης κ. Σταύρος Αρναουτάκης τόνισε για άλλη μια φορά ότι η Περιφέρεια Κρήτης έχει χρηματοδοτήσει τα αιτήματα των Δήμων που αφορούν στις ανάγκες στης σχολικής στέγης, ενώ ήδη έχει ζητήσει από τους Δήμους να υποβάλουν τις ανάγκες που υπάρχουν για ανέγερση νέων σχολικών μονάδων και ώριμων μελετών προς χρηματοδότηση στη νέα προγραμματική περίοδο.

Οι αποφάσεις

Συγκεκριμένα το Περιφερειακό Συμβούλιο αποφάσισε τα εξής:

  1. «Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου “Φράγμα Αµιρών Αγίου Βασιλείου νομού Ηρακλείου”, υπέρ του Δημοσίου, µε συνολικές πιστώσεις 2.500.000 ευρώ της Περιφέρειας Κρήτης.
  2. Προσωρινά μέτρα (κλείσιμο οδού) και εκτροπή της κυκλοφορίας για την υλοποίηση του έργου “Προστασία επαρχιακού οδικού δικτύου από βραχοπτώσεις στο φαράγγι Κουρταλιώτη από Κοξαρέ έως Ασώµατο, τμήμα της επαρχιακής οδού υπ. αρ. 9 Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, µε σκοπό την εκτέλεση εργασιών.
  3. Έγκριση λήψης προσωρινών μέτρων (κλείσιμο οδού) και εκτροπή της κυκλοφορίας στο τμήμα Αρμένων-Παλέ της επαρχιακής οδού 3 Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου, µε σκοπό την εκτέλεση εργασιών στα πλαίσια του έργου “Αναβάθμιση επαρχιακής οδού Ρεθύμνου-Αγίας Γαλήνης, τμήμα Αρμένων-Παλέ”.
  4. Έγκριση σύναψης διαβαθμιδικής συνεργασίας μεταξύ Περιφέρειας Κρήτης-Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου και Δήμου Ρεθύμνου, για τη διάθεση υπαλλήλου με την ειδικότητα ΠΕ Δασολόγων στον Δήμο Ρεθύμνου, προκειμένου να επιβλέψει τις μελέτες και στη συνέχεια την εκτέλεση του έργου “Σχεδιασμός πυροπροστασίας περιαστικού δάσους πόλης Ρεθύμνου”.
  5. Καθιέρωση της 10ης Μαΐου ως “Ημέρας Ευρωπαϊκής Ειρήνης και ως Δημόσιας Εορτής τοπικής σημασίας” για την Περιφέρεια Κρήτης, σε ανάμνηση της Συνθήκης Ειρήνης η οποία υπογράφτηκε στην Κνωσό μεταξύ των Συμμάχων και των δυνάμεων του Άξονα, σηματοδοτώντας τη λήξη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου.
  6. Ορισμό εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου στη Συντονιστική Επιτροπή Τοπικής Επιτροπής Διαχείρισης Αστερουσίων για την παρακολούθηση του προγράμματος “Άνθρωπος και βιόσφαιρα” της UNESCO. Τακτικό μέλος ορίστηκε ο πρόεδρος του Π.Σ. Παύλος Μπαριτάκης και αναπληρωματικό μέλος ο περιφερειακός σύμβουλος Νίκος Χρονάκης.
  7. Τροποποίηση Σχεδίου Δράσης και του προϋπολογισμού έτους 2020 με την ένταξη νέων έργων και παρεμβάσεων της Περιφέρειας Κρήτης.
  8. Έκδοση ομόφωνου ψηφίσματος συμπαράστασης για τα αιτήματα των εργαζομένων στον ΟΤΕ».

Ικανοποίηση - «Στην τελική ευθεία ένα έργο πνοής»

Με αφορμή τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Κρήτης, ο βουλευτής Ηρακλείου ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Σωκράτης Βαρδάκης δήλωσε: «Με ιδιαίτερη ικανοποίηση βλέπουμε στα θέματα ημερήσιας διάταξης της συνεδρίασης του Περιφερειακού Συμβουλίου να συμπεριλαμβάνεται η “Κήρυξη αναγκαστικής απαλλοτρίωσης ακινήτων που απαιτούνται για την κατασκευή του έργου του φράγματος Αμιρών Αγίου Βασιλείου νομού Ηρακλείου”.

Με την εξέλιξη αυτή ανοίγει ουσιαστικά ο δρόμος για την υλοποίηση ενός έργου πνοής για τον Δήμο της Βιάννου, ενός έργου που θα βοηθήσει όχι μόνο την ανάπτυξη, αλλά και τους νέους ανθρώπους να παραμείνουν στον τόπο τους και να δραστηριοποιηθούν στον πρωτογενή τομέα.

Όταν υπάρχει ειλικρινής, αγαστή συνεργασία μεταξύ των εμπλεκόμενων φορέων, μπορούμε να κάνουμε πολλά βήματα μπροστά, και στη συγκεκριμένη περίπτωση Περιφέρεια, ο περιφερειάρχης κ. Αρναουτάκης, οι τεχνικές υπηρεσίες, ο πρώην δήμαρχος Παύλος Μπαριτάκης και ο νυν δήμαρχος Μηνάς Σταυρακάκης έδειξαν δείγματα γραφής».

Ο βουλευτής Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Νίκος Ηγουμενίδης δήλωσε: «Ένα σημαντικό έργο για την τοπική οικονομία και την παραγωγική ανασυγκρότηση του τόπου, το φράγμα Αμιρών-Αγίου Βασιλείου, προχωράει και θα υλοποιηθεί. Έχει ιδιαίτερη σημασία πως από το Περιφερειακό Συμβούλιο ανακοινώνεται μια τόσο σημαντική εξέλιξη. Πρόκειται για μια υπόθεση δεκαετιών και σε συνέχεια πολλών δυσλειτουργιών και κωλυσιεργίας σε βάρος της Κρήτης που επιτέλους “ξεκλειδώνει”. Ωστόσο, είναι πλέον επιτακτικό να αντιμετωπιστεί από όλες τις πλευρές το έλλειμμα ενός συνολικού σχεδιασμού για τη διαχείριση των υδάτινων πόρων του νησιού».

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News