Ηράκλειο

Γονείς Δημοτικού Κ. Ασιτών: Προβληματισμοί για τις μάσκες και τα τεστ

Τι αναφέρει σε ανακοίνωση του ο Σύλλογος Γονέων

Αναφορικά με το άνοιγμα τον σχολείων ο Σύλλογος Γονέων Δημοτικού Κάτω Ασιτών, προχώρησε σε ανακοίνωση, ενώ όπως υποστηρίζει «βρεθήκαμε να συζητάμε με αγωνία και να υποθέτουμε τι πρόκειται να συμβεί στην υγεία των παιδιών».

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

«Η έναρξη της φετινής σχολικής χρονιάς αποτελεί ίσως την πλέον ασυνήθιστη, από όσο μπορούμε να θυμηθούμε. Αντί να κάνουμε σχέδια για γιορτές και λοιπές δράσεις με τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των σχολείων μας, βρεθήκαμε να συζητάμε με αγωνία και να υποθέτουμε τι πρόκειται να συμβεί στην υγεία των παιδιών μας στο προσεχές διάστημα εξαιτίας της πανδημίας.

Με αυτή την ανακοίνωση θα θέλαμε να εκφράσουμε και να καταθέσουμε προς εσάς αυτές τις ανησυχίες μας όπως διατυπώνονται παρακάτω:

  1. Αρκετοί γονείς έχουν διατυπώσει τις αντιρρήσεις τους σχετικά την προστασία που θα προσφέρει στα παιδιά μας η χρήση απλής υφασμάτινης μάσκας. Οι διαφορετικές απόψεις μεταξύ των ειδικών του ΕΟΔΥ που έχουν διατυπωθεί δημόσια, εδώ και 6 μήνες, δεν μας παρέχουν την αναγκαία εμπιστοσύνη προς το μέτρο αυτό. Επιπλέον με την πρόσφατη (8/9/2020) ανακοίνωση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, συστήνεται η μη χρήση της από παιδιά κάτω των 12 ετών.
  2. Σε πολλές οικογένειες υπάρχουν μέλη που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες. Σύμφωνα με το ΦΕΚ 3780/8.9.2020 προβλέπεται απαλλαγή από την προσέλευση στο σχολείο και εξ’ αποστάσεως διδασκαλία μόνο εφόσον τα ίδια τα παιδιά ανήκουν στις κατηγορίες ασθενειών του κεφαλαίου Α, άρθρο 8. Πώς μπορεί επομένως να προστατευτούν τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας;
  3. Δημιουργούνται τμήματα με 20 ή περισσότερους μαθητές που είναι πολλοί για ορισμένες αίθουσες που διαθέτουν τα σχολεία. Με όλους τους μαθητές στο σχολείο τις βροχερές ή κρύες ημέρες θα είναι αδύνατον να βγαίνουν στην αυλή για να αεριστούν οι αίθουσες διότι το δημοτικό σχολείο δεν διαθέτει επαρκές στέγαστρο και το νηπιαγωγείο δεν διαθέτει καθόλου.
  4. Σε περίπτωση που διαπιστωθεί ότι ένας μαθητής είναι άρρωστος η οικογένειά του οφείλει, πολύ σωστά, να τον κρατήσει στο σπίτι μέχρι να αναρρώσει. Δεν θα γνωρίζει όμως αν ασθένησε λόγω του Covid19 παρά μόνο εάν πραγματοποιήσει το (ακριβό) τεστ. Αυτό δεν θα γίνει δωρεάν σε δημόσια δομή υγείας γιατί δεν ανήκει σε ευπαθή ομάδα αλλά θα παραπεμφθεί σε ιδιωτικά κέντρα όπως έχει γίνει με πολλούς άλλους ανθρώπους από την αρχή της πανδημίας. Υπολογίζοντας το συνολικό κόστος για μια οικογένεια σε περίπτωση μετάδοσης, διαπιστώνουμε ότι ξεπερνά σε πολλές περιπτώσεις το μηνιαίο εισόδημά της. Η επιβάρυνση είναι μεγάλη για όλους τους γονείς του σχολείου μας που έχουν πληγεί οικονομικά τη φετινή χρονιά.

Για την προστασία όλων των μελών των σχολείων μας ζητάμε:

  1. Την πρόσληψη επιπλέον εκπαιδευτικών και τη λειτουργία του σχολείου πρωί και απόγευμα με τις μισές τάξεις σε κάθε περίοδο, ώστε να μειωθούν οι παρευρισκόμενοι μαθητές στους χώρους, να επιτευχθεί η ζητούμενη καθαριότητα και να μπορούν να προστατευτούν όλοι πραγματικά.
  2. Κατασκευή στεγάστρου στον αύλειο χώρο του δημοτικού και του νηπιαγωγείου που θα καλύπτει τις ανάγκες τους όπως προβλέπεται από τις οδηγίες του Υπουργείου Παιδείας και του ΕΟΔΥ και διαθέτουν πάρα πολλά σχολεία στο Δήμο Ηρακλείου.
  3. Πραγματοποίηση των τεστ COVID19, όλων των μαθητών και του προσωπικού του σχολείου, δωρεάν σε δημόσια δομή υγείας εφόσον εμφανίσουν ύποπτα συμπτώματα σχετικά με τον κορωνοϊό.
  4. Μόνιμο προσωπικό καθαριότητας με μισθολογικές αποδοχές που αντιστοιχούν στις αυξημένες υποχρεώσεις του.

Οι γονείς και οι κηδεμόνες των παιδιών του Δημοτικού & του Νηπιαγωγείου Κάτω Ασιτών εύχονται σε όλα τα παιδιά και τους εκπαιδευτικούς καλή δύναμη στο δύσκολο έργο τους».

Διαβάστε ΕΔΩ όλες τις ειδήσεις για τον κορωνοϊό.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr ΣΤΟ Google News

Τα δημοφιλέστερα του 24ώρου

Σχόλια