Θα ξανά βρει την λάμψη του ο Άγιος Τίτος στο Τυμπάκι

Ηράκλειο
Θα ξανά βρει την λάμψη του ο Άγιος Τίτος στο Τυμπάκι

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δρομολογούνται έργα συντήρησης και αποκατάστασης

Στη δρομολόγηση έργων συντήρησης-αποκατάστασης του ιστορικού ναού του Αγίου Τίτου στο Τυμπάκι Ηρακλείου, ο οποίος παρουσιάζει σοβαρές βλάβες, προχωρά η Πολιτεία. Όπως ανακοινώθηκε από την Περιφέρεια Κρήτης, υπογράφηκε προγραμματική σύμβαση για τη “Συντήρηση και αποκατάσταση του ιστορικού Ιερού Ναού Αγ. Τίτου Τυμπακίου δήμου Φαιστού” με προϋπολογισμό ύψους 790.000 ευρώ.

Το έργο θα υλοποιηθεί από το Τμήμα Δομών Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων της Περιφέρειας Κρήτης, σύμφωνα με τη μελέτη, η οποία συντάχθηκε από την ομάδα μελετητών του Ιερού Ναού Αγίου Τίτου Τυμπακίου και εγκρίθηκε από τη 13η  Εφορία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Ηρακλείου. Όπως έγινε γνωστό, οι εργασίες θα γίνουν από εξειδικευμένους συντηρητές αρχαιοτήτων και θα βρίσκονται υπό την επίβλεψη του προσωπικού της 13ης Εφορίας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων.

Οι εργασίες περιλαμβάνουν:

- Αποκατάσταση τοιχοποιίας εξωτερικά και εσωτερικά του ναού.

- Αποκατάσταση φθορών των εσωτερικών αρχιτεκτονικών στοιχείων.

- Συντήρηση των περιθυρωμάτων εσωτερικά και εξωτερικά του ναού.

- Αντικατάσταση των σιδερένιων κουφωμάτων με ξύλινα.

- Συντήρηση του δαπέδου του ναού και αποξήλωση των μαρμάρινων δαπέδων.

- Σφράγιση αρμών μεταξύ λίθων και ρωγμών εξωτερικά του ναού.

- Συντήρηση των διακοσμητικών γείσων.

- Διαμόρφωση των κλιμάκων του ναού.

- Επεμβάσεις στο κωδωνοστάσιο του ναού, προκειμένου να συντηρηθεί και να αποκατασταθούν οι φθορές που έχουν γίνει.

- Αποκατάσταση της λειτουργίας των εσωτερικών αντηχείων.

- Συντήρηση όλων των ξύλινων αρχιτεκτονικών στοιχείων εσωτερικά του ναού και η αισθητική αποκατάστασή τους.

Η προγραμματική σύμβαση συνυπογράφηκε στην Περιφέρεια Κρήτης, από τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη και τον Σεβασμιότατο Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριο. Παρόντες ήταν επίσης ο δήμαρχος Φαιστού Γρηγόρης Νικολιδάκης, ο εντεταλμένος περιφερειακός σύμβουλος Ζαχαρίας Δοξαστάκης, ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Γιάννης Φασομυτάκης, ο διευθυντής Τεχνικών Έργων Περιφέρειας Κρήτης Μιχάλης Ψαρουδάκης και τα στελέχη της υπηρεσίας Γιώργος Κανδεράκης και Δήμητρα Τζανάκη.

Ιστορία - Από το 1866 οι πρώτες καταγραφές

Η παλαιότερη αναφορά που υπάρχει για τον Ιερό Ναό του Αγίου Τίτου στο Τυμπάκι είναι τον Σεπτέμβριο του 1866, οπότε και βεβηλώθηκε από τους Οθωμανούς. Σε αποσπάσματα της τότε έκθεσης για τις ωμότητες των Οθωμανών, που είχε δημοσιευτεί στην επιστημονική σειρά “Κρητικά Χρονικά”, αναφερόταν, μεταξύ άλλων, ότι «την εκκλησίαν Άγιος Τίτος βεβηλώσαντες κατεσύντριψαν τας εικόνας, τας οποίας έπειτα υπεχρέωσεν ο Ρεσίτης και ηγόρασαν δια 1.200 γρόσια. Τα ερείπια δε αυτής μεταποίησαν εις σταύλους αλόγων και μαγηρεία. Τας εκκλησίας Άγιον Πνεύμα, Ζωοδόχος Πηγή, Άγιος Νικόλαος, βεβηλώσαντες έκαυσαν, τας δε εικόνας, τέμπλα και πολυελαίους μετεκόμισαν εις Ηράκλειον και επώλησαν. Τας οικίας ας δεν έκαυσαν εξεστέγιασαν, τα δε ξύλα έκαυσαν, 2 χιλ. ελαιόδενδρα έκαυσαν. Φονευθέντες ο Μιχαήλ Μαράκης 28 Σεπτεμβρίου/66 ορφ. 5, ο Κωνστ. Ζυγιράκης 28 Σεπτεμβρίου/66 ορφ. 1».

(Φωτογραφία Αρχείου)

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News