Τυμπάκι: Δίωξη σε Δημοτικό Σύμβουλο για τα επεισόδια

Ηράκλειο
Τυμπάκι: Δίωξη σε Δημοτικό Σύμβουλο για τα επεισόδια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι μετανάστες που ζουν στο Τυμπάκι, στη μεγάλη τους πλειονότητα, δε βγαίνουν από τα σπίτια τους

Με τον αντιρατσιστικό νόμο διώκονται πέντε από τα άτομα τα οποία συνελήφθησαν προχθές στο Τυμπάκι Ηρακλείου, όπου έλαβαν χώρα σοβαρά έκτροπα στο πλαίσιο ξενοφοβικής κινητοποίησης που πραγματοποιήθηκε με αφορμή προ ημερών επεισόδια μεταξύ Ελλήνων και Πακιστανών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πέντε εν λόγω συλληφθέντες σχετίζονται με την επίθεση και τις ζημιές που έγιναν προχθές το βράδυ σε αυτοσχέδιο μουσουλμανικό χώρο λατρείας στο Τυμπάκι. Συγκεκριμένα, τέσσερις κατηγορούνται για διατάραξη κοινής ειρήνης από δράστες που διαπράττουν βιαιοπραγίες και φθορά ξένης ιδιοκτησίας με ρατσιστικά χαρακτηριστικά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι Αρχές αποδίδουν στον πέμπτο καθοδηγητικό ρόλο. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται για αυτοδιοικητικό στέλεχος σε Δήμο της Ανατολικής Κρήτης και συγκεκριμένα για εκλεγμένο δημοτικό σύμβουλο σε Δήμο του νομού Λασιθίου.

Οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι οδηγήθηκαν ενώπιον του Αυτόφωρου Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ηρακλείου για να δικαστούν με την αυτόφωρη διαδικασία. Ωστόσο, η δίκη αναβλήθηκε για την ερχόμενη Πέμπτη και οι κατηγορούμενοι αφέθηκαν ελεύθεροι. Τη χθεσινή ημέρα, εξάλλου, δικάστηκαν και καταδικάστηκαν τρεις ακόμη από τους συλληφθέντες της προχθεσινής ημέρας. Οι τρεις εν λόγω κατηγορούμενοι κρίθηκαν ένοχοι από το Αυτόφωρο Μονομελές Πλημμελειοδικείο για παράνομη οπλοφορία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δύο εξ αυτών καταδικάστηκαν για οπλοφορία μαχαιριού και ο ένας για οπλοφορία ροπάλου. Και στους τρεις επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης έξι μηνών, καθώς και χρηματική ποινή 600 ευρώ.

Οι υπόλοιποι συλληφθέντες παραπέμφθηκαν να δικαστούν από το Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ηρακλείου. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι βαρύνονται με κατηγορίες που σχετίζονται με όπλα. Η εκδίκαση της υπόθεσης των υπόλοιπων συλληφθέντων αναβλήθηκε.

Πάντως, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, τα τελευταία 24ωρα οι μετανάστες που ζουν στο Τυμπάκι, στη μεγάλη τους πλειονότητα, δε βγαίνουν από τα σπίτια τους. Εξάλλου, σύμφωνα με πληροφορίες, προχθές το βράδυ μετανάστες δέχτηκαν επίθεση στο Τυμπάκι και χρειάστηκε να μεταφερθούν στο οικείο Κέντρο Υγείας. Οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι χθες δεν είχαν διευκρινιστεί οι δράστες της επίθεσης.

«Οι νόμοι να εφαρμόζονται»

Μιλώντας χθες στο neakriti.gr, o δήμαρχος Φαιστού κ. Γρηγόρης Νικολιδάκης ανέφερε σχετικά με τα προχθεσινά γεγονότα ότι «ο καθένας μας έχει τη δική του άποψη. Ωστόσο, σε μια σύγχρονη Δημοκρατία, όπου υπάρχουν νόμοι και Σύνταγμα, για την ηρεμία και την ειρήνη ενός τόπου, αυτοί οι νόμοι πρέπει να εφαρμόζονται. Και δη, αυτοί οι νόμοι πρέπει να διαχειρίζονται από τα όργανα της Τάξης και μόνο. Όχι από εξτρεμιστικά στοιχεία που προσπαθούν να τους επιβάλουν».

Μεταξύ άλλων, ο κ. Νικολιδάκης πρότεινε την απέλαση των «εξτρεμιστικών στοιχείων» που υπάρχουν στους κόλπους των μεταναστών. «Πρόκειται», όπως δήλωσε ο δήμαρχος, «για άτομα που προσπαθούν να ελέγξουν τα μεροκάματα των υπόλοιπων μεταναστών και που - πολλές φορές - εμπλέκονται και στα επεισόδια μεταξύ των μεταναστών που υπάρχουν στην περιοχή». Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «αυτά τα άτομα πρέπει να απομονωθούν 100%». Μια άλλη πρόταση του κ. Νικολιδάκη ήταν η καταγραφή όλων των αλλοδαπών που κατοικούν και εργάζονται στην περιοχή.

Όπως εξήγησε στο neakriti.gr ο δήμαρχος, «ο μοναδικός τρόπος για να εξασφαλιστεί η ασφάλεια είναι η καταγραφή των μεταναστών. Όπως ξέρουμε ποιος ημεδαπός είναι ο γείτονάς μας, έτσι θα έπρεπε να γνωρίζουμε και ποιος αλλοδαπός ζει δίπλα μας».

ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου: «Όλα ανεξέλεγκτα»

«Στο Τυμπάκι και στη Μεσαρά εκτυλίσσεται μια κατάσταση που προσβάλλει βάναυσα κάθε έννοια ευνομούμενου και οργανωμένου κράτους. Ντόπιοι και μετανάστες πέφτουν θύματα της παντελούς έλλειψης κυβερνητικής πολιτικής, η οποία οδηγεί σε ακραία φαινόμενα, όπως αυτά που παρακολουθούμε.

Όλα ανεξέλεγκτα, αφημένα επίτηδες στην τύχη τους: παράτυπη μετανάστευση, παράτυπη εργασία, παράτυπη “αμοιβή”, εκμετάλλευση, τρομοκρατία, απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης, ανασφάλεια, άγνοια και φόβος για ντόπιους και ξένους, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μείγμα (...).

Η χώρα μας και ιδιαίτερα η Κρήτη, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων και πολιτισμών, δεν μπορεί να κάνει πόλεμο στην ίδια την ανοικτή φύση και τον χαρακτήρα της, στην εξωστρέφεια που χαρακτηρίζει τον πολιτισμό της και που αποτέλεσε το πλεονέκτημά της ανά τους αιώνες. Επιβάλλεται όμως να απαιτήσει την οργάνωση από την Πολιτεία, με ανθρωπιστικό, κοινωνικά αποδεκτό και επιστημονικό τρόπο, την ένταξη των ανθρώπων αυτών στο ενεργό οικονομικό και κοινωνικό γίγνεσθαι. Να υπάρξει φροντίδα για ισότιμες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης και αμοιβής, ώστε να πάψουν διάφορα κυκλώματα “δουλεμπορίας” να εκμεταλλεύονται την κατάσταση. Η συνέχιση αυτής της κατάστασής καλλιεργεί ρατσιστικές και ξενοφοβικές αντιλήψεις», ανέφερε σε ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το Τμήμα Δικαιωμάτων-Κινημάτων και Κοινωνικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου.

«Ο γνωστός παγκρήτιος φασιστικός ρατσιστικός συρφετός αυτή τη φορά χτύπησε στο Τυμπάκι. Με την υποστήριξη δύο νυν εκλεγμένων περιφερειακών συμβούλων των συνδυασμών Αρνατουτάκη-Μαρκογιαννάκη, που στήριξαν ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ., και επικεφαλής πρώην στελέχη των κομμάτων αυτών, πρώην αντιμνημονιακούς που “φλέρταραν” παλιότερα με τον ΣΥΡΙΖΑ, πολλούς “πρώην” και νυν χρυσαυγίτες, εφαρμόζοντας τις γνωστές αποτρόπαιες μεθόδους των “ταγμάτων κρούσης” της Χρυσής Αυγής, σπάζοντας, βανδαλίζοντας και τραμπουκίζοντας αθώους μετανάστες, έδειξε τις πραγματικές του προθέσεις.

Στοχοποιώντας όλους τους μετανάστες πακιστανικής καταγωγής, τις θρησκευτικές τους πεποιθήσεις, την καταγωγή τους, κατονομάζοντάς τους ως εχθρούς της Ελλάδας, με ασύστολα ψεύδη και συνωμοσιολογικές ασυναρτησίες, προσπαθούν να επιβάλουν τον φόβο στην τοπική κοινωνία και να δηλητηριάσουν συνειδήσεις με το φασιστικό-ναζιστικό δηλητήριό τους. Μάλιστα, αξιοποιώντας την ανοχή της κυβέρνησης, των τοπικών Δήμων και της Περιφέρειας, θέλουν και με τη βούλα να γίνουν κράτος εν κράτει, να τους ονομάσουν εθνοφυλακή, στα πρότυπα των ταγματασφαλιτών-σουμπεριτών προγόνων τους και να νομιμοποιηθούν στο “θεάρεστο” έργο τους.

Το έργο το έχουμε ξαναδεί. Κοντά είναι η μαύρη επέτειος της δολοφονίας Φύσσα, των μεταναστών εργατών και των δολοφονικών επιθέσεων σε συνδικαλιστές μεταλλεργάτες του ΠΑΜΕ από τη Χ.Α.

Χτυπάνε εργάτες και μεροκαματιάρηδες και κάνουν πλάτες στα μεγάλα συμφέροντα, στα αφεντικά τους, για να ρίχνουν μεροκάματα και να χτυπούν λαϊκά δικαιώματα.

“Κράζουν” με εθνικιστικές κορόνες για την “υπεράσπιση της πατρίδας”, όμως δε βγάζουν άχνα για τον ρόλο του ΝΑΤΟ, της Ε.Ε., των ελληνικών και ξένων μονοπωλίων της Ενέργειας που, με σύνθημα τη συνεκμετάλλευση, παζαρεύουν τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, κάνουν μπίζνες με τις πλουτοπαραγωγικές μας πηγές και εμπλέκουν τους λαούς της περιοχής στα αιματοβαμμένα σχέδιά τους για τα κέρδη τους.

Ο λαός της περιοχής έχει μόνη επιλογή να τους απομονώσει και να τους στείλει πάλι στις τρύπες τους», αναφέρει, μεταξύ άλλων, στην ανακοίνωση που εξέδωσε για τα γεγονότα στο Τυμπάκι η Επιτροπή Περιοχής Κρήτης του ΚΚΕ.

Αντιδράσεις από συνδικαλιστές

«Ο λαός της Κρήτης έχει εμπειρία απ’ όσους έχουν φασιστικές αντιλήψεις. Οι εθνικιστές, δήθεν “πατριώτες”, που διοργανώνουν αυτές τις κινητοποιήσεις, δεν έχουν θέση στα χωριά μας! Είναι τα καλά παιδιά του συστήματος που γεννά φτώχια, εκμετάλλευση, ξεριζωμό και δυστυχία. Καλούμε τους εργαζόμενους του νομού Ηρακλείου να γυρίσουν την πλάτη τους στις φασιστικές αντιλήψεις, να παλέψουν μαζί με τους μετανάστες εργάτες ενάντια στα αφεντικά και τις κυβερνήσεις τους», αναφέρουν, μεταξύ άλλων, σε κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν το Συνδικάτο Οικοδόμων Νομού Ηρακλείου, το Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Γάλακτος, Τροφίμων και Ποτών Ηρακλείου, η Ένωση Συνταξιούχων ΙΚΑ Νομού Ηρακλείου, το Σωματείο Ιδιωτικών Εκπαιδευτικών “Γαλάτεια Καζαντζάκη” και η Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Νομού Ηρακλείου.

ΤΑ ΝΕΑ του neakriti.gr στο Google News